За вимкнені фари поза населеними пунктами спершу не штрафуватимуть

За невиконання нових Правил дорожнього руху в частині обов\’язкового увімкнення денних ходових вогнів на всіх транспортних засобах поза населеними пунктами якийсь час не штрафуватимуть. Про це сказав заступник начальника Центру безпеки дорожнього руху й автоматизованих систем при МВС Олексій Балдін в ефірі програми \”Соціальний статус. Ваші права й пільги\” на телеканалі Tonis, повідомляє \”Інтерфакс-Україна\”.

\”На першому етапі, який, я думаю, триватиме значно довше одного місяця, перед нами стоїть завдання роз’ясняти, пропагувати, доводити інформацію до широких мас. Тобто жорсткої практики не буде\”, – сказав він.

Балдін нагадав, що нові зміни до Правил дорожнього руху набувають чинності 15 квітня цього року.

Водночас, він закликав водіїв не ставитися до слів про те, що суворих покарань не буде, як до дозволу не виконувати нові правила.
А думку, яка ходить серед автовласників, про те, що включені фари будуть відволікати водіїв інших авто від дороги, представник МВС прокоментував так:
\”З досвіду інших країн, загальна статистика говорить про те, що введення цієї норми протягом перших 3-5 років дає помітний результат щодо зниження кількості певних різновидів ДТП\”.

\”На нашу думку, у тих умовах, які ми маємо сьогодні на дорогах, це нововведення має дати певні позитивні результати. Я вважаю, що за інтенсивності заміського руху ходові вогні не будуть критичним інформаційним навантаженням на водія, хоча й не виключаю, що в певних обставинах світло фар буде дещо втомлювати водія або додатково розпорошувати його увагу\”, – сказав Балдін.

Представник МВС також рекомендував водіям мати жилети зі світловідбивачами, хоча норма про обов\’язковість таких жилетів і не була ухвалена.
\”Проблема ідентифікації водія, який перебуває на дорозі поруч із транспортним засобом, залишається досить суттєвою. Тому я хотів би закликати водіїв все ж таки мати жилети й бажано помаранчевого кольору, який у нас уже асоціюється із чимсь стороннім на дорозі й краще сприймається на рівні підсвідомості\”, – сказав він.

Крім того, відповідаючи на запитання, чому не вводяться покарання для пішоходів, які порушують Правила дорожнього руху, Балдін зазначив:
\”Це величезна проблема, адже як можна накладати адміністративне стягнення на людину, у якої немає при собі жодних документів? І хоча законодавство передбачає такий захід, як затримання до з\’ясування особи, застосовувати її до пішоходів практично неможливо суто технічно\”.

Представник МВС також нагадав, що жодне з нововведень, які набудуть чинності з 15 квітня, не спричиняє вдосконалення адміністративного кодексу в частині підвищення стягнень або застосування нових норм покарання.

Джерело Українська правда

peredplata