Рівень дитячої інвалідності на Буковині є стабільно високим

Рівень дитячої інвалідності на Буковині є стабільно високим22 березня в прокуратурі Чернівецької області відбулося розширене засідання колегії цього правоохоронного органу. Мова йшла про стан додержання законодавства щодо охорони здоров’я, соціального захисту дітей- інвалідів і дітей з вадами розвитку, а також прокурорського нагляду на даному напрямку діяльності.

– Протягом останніх років на державному рівні, в тому числі й Генеральною прокуратурою України, приділяється значна увага питанням захисту прав дітей, особливо пільгових категорій, – йдеться у доповіді з даного питання начальника відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Наталії Бреславської.- Тому й органами прокуратури Чернівецької області вживалися певні заходи щодо посилення правозахисної діяльності у сфері охорони здоров*я та соціального захисту дітей-інвалідів та дітей з фізичними вадами. Так, лише упродовж цього року у зазначеній сфері прокурорами порушено 1 кримінальне провадження, внесено 30 документів реагування, за результатами їх розгляду до відповідальності притягнуті 24 посадові особи, у тому числі – 14 з органів контролю. За прокурорського втручання на користь дітей згаданої категорії відшкодовано 124,8 тис. грн.

Водночас існує низка проблемних питань, які потребують невідкладного вирішення.

Погіршується стан здоров’я неповнолітніх. Понад 40% дітей перебувають на диспансерному обліку в закладах охорони здоров’я, зросла захворюваність серед школярів. Стабільно високим є рівень дитячої інвалідності. Щорічно на Буковині більше 400 діток вперше визнаються інвалідами, збільшується кількість ВІЛ інфікованих та хворих на СНІД неповнолітніх.

Попри це органами виконавчої влади не здійснюється належне фінансування програмних заходів з охорони здоров’я, внаслідок чого не в повній мірі забезпечується безоплатне надання медичної допомоги, передусім дітям з важкими формами захворювання та дітям-інвалідам.

Органами охорони здоров’я та соціального захисту ще не забезпечено виконання заходів щодо соціального захисту дітей з вадами фізичного та розумового розвитку, надання їм високоякісних послуг, технічних засобів реабілітації, виробів медичного призначення. У минулому році лише 176 дітей були охоплені заходами соціальної реабілітації.

Тільки 281 (7%) дитина-інвалід у 2012 році реалізувала своє право на санаторно-курортне лікування.

Органами освіти неповною мірою забезпечується право дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку на отримання освіти на рівні, що відповідає їх здібностям та можливостям. Малоефективною залишається робота психолого-медико-педаногічних консультацій, основним завданням яких є своєчасне виявлення дітей з вадами розвитку та визначення для них адекватних форм допомоги.

Службами у справах дітей не забезпечено координації діяльності органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо організації належного соціального інспектування сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, в тому числі з підстав інвалідності дітей, надання їм соціальних послуг, а також вчасного їх вилучення із небезпечного оточення.

Викликає занепокоєння у прокурорів і питання працевлаштування випускників загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, які є дітьми-інвалідами. Оскільки за даними обласного Центру зайнятості такі діти у минулому та поточному роках за їх сприяння не працевлаштовувалися.

За наслідками обговорення цієї актуальної проблеми колегією ухвалено рішення про підвищення ефективності діяльності усіх правоохоронних та державних органів на цьому напрямку.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata