МИКОЛА ПРИСЯЖНЮК: ДО ВИДОВИЩ УКРАЇНІ ПОТРІБЕН ХЛІБ

МИКОЛА ПРИСЯЖНЮК: ДО ВИДОВИЩ УКРАЇНІ ПОТРІБЕН ХЛІБ Минулої п’ятниці на засідання медіа-клубу «На власний погляд», який активно діє при Українському журналістському фонді, завітав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Розмова з ним виявилася цікавою і корисною. Та й міністр мав чим похвалитися. Адже в Україні за роки незалежності зібрано чи не найбільше зернових. Аграрний сектор став експортно-орієнтованим.

Цього року Україна має можливість експортувати 18 мільйонів тонн збіжжя. У часи, коли проблема продовольства у світі стоїть чи не на першому місці, вихід України на світову арену з хлібом ставить нас у ряд могутніх потуг Європи, Азії та Америки. Саме це стало великим козирем у промові президента Віктора Януковича з трибуни Організації Об’єднаних Націй. Держава мусить повернутися обличчям до українського села. Там наша міць, там наша сила, наш добробут і порятунок. Людям уже набридають видовища. Їм потрібен хліб. Без підняття престижу селянської праці Україну підняти неможливо. А нам Бог дав все для того, аби український народ жив багато і щасливо. Земля родить, люди працьовиті, наука мудра. Що ще потрібно?

Цього року Херсонщина виростила стільки овочів, що має велику проблему – реалізації.
– У нас вирощено більше 34 млн. тонн ранніх зернових. А всього буде 52 млн. тонн, – говорить міністр Микола Присяжнюк. – Добрі прогнози є на значний ріст олійних культур, цукрових буряків та картоплі. Але поряд з цими обнадійливими показниками триває скорочення поголів’я великої рогатої худоби. Особливо у Вінницькій, Житомирській та найбільше – у Кіровоградській областях. Потрібна ефективна довгострокова програма відновлення та нарощування поголів’я ВРХ.

Міністр розповів про урядові потуги для відродження та зміцнення цієї важливої галузі сільського господарства. Зокрема, про програми облаштування сімейних ферм. На сьогодні у селах знищена система заготівлі молока у населення. Тай де його взяти, коли, наприклад, у Чернівецькій області на село є тільки одна-дві корови. За умови орга- нізації сімейних ферм (а це не менше 7 корів) держава зобов’язується у лізинг на 5 років такій сім’ї видавати доїльні апарати і охолоджувачі. Також у міністерстві є кошти на будівництво тваринницьких ферм. На жаль, люди не звертаються за ними. Іноді будують своїми силами і коштами. Бо не знають про наявність грошей державних. Окрім цього на придбання нетелів для майбутніх сімейних ферм будуть надаватися гроші – по 7 гривень за кожний кілограм живої ваги.

– Ми змушені допомогти людям розвивати тваринництво, – говорив пан міністр. – Інакше будемо споживати кокосове молоко та масло з пальмової олії. Мені прикро, що у такій гарній Україні, де найкращі у світі чорноземи, працьовитий люд, у сільських магазинах купуємо китайський часник. Такого бути не може.

І не повинно. Бо соромно перед людьми та світом.
Останнім часом в Україні дуже багато видовищ і у верховній раді, і у Кабінеті міністрів, і у судах, і на майданах. А треба би мати більше хліба. Видовищами ми ситі під саму зав’язку.

До речі, цього року у нас гарні перспективи врожаю цукрових буряків. Цукру буде, хоч завалися. Тому й його ціна буде стабільною. Окрім цього, вирощення буряків сприятиме виробництву біоетанолу – екологічно чистого палива для автомобілів.

Швидко і без напруги Україна впоралася з проблемою гречки. У цьому році її посіяли стільки, що вистачить нам. Ще й на продаж залишиться. Китайську гречку ми уже давно з’їли. А української досить. І ціна її буде низькою. Зараз наша гречка коштує 14 гривень. Буде ще дешевша.

Міністр окремо зупинився на проблемах сільського господарства у Чернівецькій області. Як з’ясувалося, всі оті шумні реляції про високі врожаї і надої на Буковині, м’яко кажучи, велика брехня тутешньої влади. Зараз наша область ділить 25, останнє місце в Україні з Луганською областю. Низькі показники як із вирощенням сільгосппродукції рослинництва, так і тваринництва. Луганська область промислова, шахтарська, а Буковина – сільськогосподарська. Тому мені особисто було дуже соромно за Чернівецьку область і за губернатора, який скрізь і всюди говорить про високі врожаї та надої. Бреше, напевне.
Сам міністр агрополітики Микола Присяжнюк днями присоромив Михайла Папієва за найнижчий рейтинг діяльності у першому півріччі 2011 року. Михайло Миколайович пообіцяв виправитися найближчим часом.
Петро Кобевко

МИКОЛА ПРИСЯЖНЮК: ДО ВИДОВИЩ УКРАЇНІ ПОТРІБЕН ХЛІБ

peredplata