Зима. У селах хліба нема

Зима. У селах хліба немаДругий тиждень справжньої зими на Буковині засвідчує цілковиту безпорадність міської та обласної влади. Що би вони не співали, як би не хвалилися, скільки б не тішилися, що впоралися зі снігами і морозами, а то є неправда. Бо тільки центр Чернівців трохи прибрано від снігу. Про бокові вулички не йдеться, там хіба відлиги чекати. Бо там снігу — й «кінь не валявся», не те що грейдер не пройшовся.

Мороз і сніг трохи перевірили на міцність міські електромережі. Міцність дуже слабка. Щодня десятки вулиць знеструмлені. На тролейбусних зупинках черги, як у часи Брежнєва за дешевою ковбасою. Чого тільки у тих чергах про нашу владу не кажуть люди… Одного не кажуть — що вона професійна. А все інше присмачено такими епітетами та добротними російськими матюками (в українській мові матюки відсутні – П.К.), що аж вуха в’януть не тільки у цнотливих панянок, а й у чернівецьких пань, які за своє життя вже не одну владу бачили.

Чомусь не витримує критики й автобусне міське сполучення. Про міжміське вже не йдеться. Бо у нас залишаються без сполучення не тільки окремі села, а навіть цілі райони. Як не дивно, а в області немає жодної потужної снігоприбиральної техніки. Куди вона поділася? Хто і коли її «сплавив» з Буковини? Це питання ще треба з’ясувати. Але ж ми пам’ятаємо часи, коли у заметілі буковинськими дорогами їздив потужний транспорт з лопатами на базі військових танків. Зараз, аби пробитися до бессарабських сіл, техніку просимо в Хмельницькій області. Можемо дуже подивуватися, якщо дізнаємося, що орендуватимемо ту техніку, яку раніше сусідам і продавали. Але це буде потім.

Тепер найголовніше — зробити дороги до кожного населеного пункту. Треба завести до сільських магазинів хліб та продукти, налагодити навчання у школах, безперебійну роботу підприємств та установ. Коли зробимо ці необхідні заходи, тоді візьмемося до бурульок, що нависли над головами чернівчан. А коли й з цим лихом впораємося, підемо до фірташевої ялинки й ковзанки і будемо радіти зимі. Бо нині зимі радіють тільки діти і подружжя Фірташів…

Петро КОБЕВКО

Світлина ТСН

peredplata