Моголи, моголи… Повний розпродаж «Кобзаря»

Моголи, моголи... Повний розпродаж «Кобзаря»За Федорука у Чернівцях робили вигляд, що місто шанує українську культуру, українських митців. Вони сором’язливо переносили пам’ятник Ю. Федьковичу трохи подалі від казино «Сорбонна», даючи тому простір під забудову. На фасаді будинку Центральної площі ще виднілась вивіска «Кобзар».

Щоправда, самі «Кобзарі» там зникли ще за другої каденції Федорука (а він був майже 5 каденцій). Тоді там працювали міняйли. А поряд був «Мішель». Громадськості вдалося трохи присоромити Федорука. І він зі встиду попросив забрати напис «Мішель» з фасаду будинку, який би повинен вписуватися в культурний ансамбль площі, де має бути дух Шевченка та витати українська ідея.

Для цього вивіску «Кобзар» на обмінному пункті та магазині взуття залишили. Аби у «щирих українців» (тих, хто по-справжньому цінує Шевченка) не виникли агресивні настрої проти міняйл, на стіні будинку причепили оголошення про те, що приміщення може здаватися в оренду тільки під книжковий магазин. Так і висіло воно кілька каденцій Федорука, замилюючи очі просвітянам і владцям. Натомість у магазині міняйли міняли гроші, спекулянти спекулювали товаром, торгаші торгували, як у «вертепі розбійників» за Євангелієм.

Та не знайшлося на Буковині того, хто б узяв до рук доброго батога і вигнав з Тарасового храму міняйл і торгашів.

Так було до кінця Федорука. Після кінця Федорукового стане зовсім інак-ше. Тепер уже ніхто нікому навіть не замилює очі. За лічені дні зникло оголошення про книгарню. А за ним зникла і назва магазину «Кобзар». За нею — і дух кобзарський, козацький, український. І з’явився «повний розпродаж».

А навколо мовчанка. Голосно мовчить лідер просвітян області Остап Савчук. Ще голосніше онімів голова Чернівецької обласної організації спілки письменників України, колишній компартійний ідеолог Василь Васкан. Він уже призвичаївся голосно мовчати ще з тих часів, коли «Сорбонна» захопила у полон буковинського соловія Юрія Федьковича.
Мовчать владні та опозиційні партії міста й області. Мовчать поети тутешні і приїжджі, талановиті і бездарні.
Мовчить народ. Оніміли всі, чи що?!

Петро Кобевко

peredplata