Шахраї чатують в Інтернеті

Шахраї чатують в Інтернеті«Windows заблоковано!» Таке повідомлення ніби від Мікрософт останнім часом отримує чимало користувачів Інтернету на моніторах своїх персональних комп’ютерів. Система не завантажується. На екрані з’являється повідомлення, що її блоковано у зв’язку з переглядом порнографічних чи інших «поганих» сайтів і у разі несплати штрафу в сумі від 100 до 1000 грн. інформацію про порушення буде передано відповідним правоохоронним органам для притягнення користувача до відповідальності.

Кошти ж невідомі вимагають перерахувати терміново, бо в іншому випадку буде повністю та безповоротно знищена вся інформація з пам’яті комп’ютера. Зазначену суму потрібно перерахувати на відповідний рахунок або через так звані електронні гаманці, після чого в квитанції міститиметься код розблокування.

І багато хто, засоромившись за себе, за дітей, за колег, біжить платити ці 100, 200 чи навіть 1000 гривень. При тому, що на жодні «погані» сайти не заходили, а комп’ютер використовують для роботи, прослуховування музики чи перегляду фільмів. Та коли заляканий санкціями користувач вводить заповідний код, …все залишається без змін. Тоді людина починає шукати програміста. І тільки після його втручання комп’ютер починає працювати.

Якщо ця історія зачепила вас або ваших знайомих, будьте певні, що ви стали жертвою кіберзлочинців – тих, які орудують не на вулицях чи по закутках, а у віртуальній Інтернет-реальності. Вони вигадують різноманітні шахрайські схемки і, користуючись необізнаністю людей, виманюють через Інтернет у них кошти.

Коли ж таке сталося, потрібно звертатись до міліції. Адже такі дії шахраїв є злочином і повинні каратися відповідно до чинного законодавства.
Як повідомив нам начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС в Чернівецькій області Олександр Раренко, кіберзлочинність наразі є дуже поширеним явищем. Хоча з проблемами блокування системи комп’ютера і вимагання за розблокування коштів до міліції в Чернівецькій області поки ще ніхто не звертався.

У жодному разі кошти перераховувати не можна, — наголошує Олександр Раренко. – Якщо ж ви стали жертвою кіберзлочинців, звертайтесь до будь-якого райвідділку міліції. Там справу скерують до нашого відділу, і ми будемо шукати правопорушників. Загалом, з початку року нашими співробітниками проводились перевірки майже за двома десятками фактів кіберзлочинів, за якими в більшості випадків уже встановлені особи злочинців. До прикладу, за цей же період 2011 року таких справ було тільки дві. Тобто можна констатувати як зростання кількості злочинних діянь у цій сфері, так і те, що люди почали більше звертатися з цих питань до міліції.

Пан Олександр зауважив, що встановити осіб кіберзлочинців надзвичайно складно, адже вони можуть діяти з будь-якої країни світу. Але, відповідно до аналізу справ щодо кіберзлочинів на території області, у нас кібер- злочинців як таких немає. Зде- більшого схеми злочинів та безпосереднє виманювання коштів через Інтернет розробляються за кордоном, а якщо в Україні – то в східних областях, почасти в місцях позбавлення волі.

Також, як розповіли нам фахівці відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС в Чернівецькій області, коли блокується система комп’ютера, то, скоріш за все, це троянська програма, вірус. А тому варто встановлювати потужні антивірусні програми, які хай і не на 100%, а все ж захищають комп’ютер від загроз, у тому числі й шахрайських, та зменшують ймовірні ризики.

У зазначеному випадку Інтернет-шахрайства є два варіанти ураження системи. Перший — це коли комп’ютер функціонує у звичному режимі, однак на моніторі постійно присутнє зображення з вимогою негайно сплатити кошти. Таку проблему легко ліквідувати, змінивши налаштування браузера, або ж взагалі його видаленням та переустановленням.

Інший випадок, коли повністю блокується система. Тоді вже потрібно звертатися до фахівця-програміста або ж перевстановлювати систему.
Проте, вкотре наголошують в міліції, сплачувати нічого не потрібно. Це не зніме блокування, а лише забере у вас час, нер- ви та кошти. Тому потрібно записати або сфотографувати те, що написано на екрані (особливо, коли там є номер рахунку чи телефону, куди треба сплачувати кошти чи надсилати повідомлення), і звернутися із заявою до міліції.

Коли ж у вас є інформація про шахрайські дії, а також осіб, які можуть вчинити такі дії, телефонуйте за номером телефону довіри відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Чернівецькій області (0372) 59-17-65. Конфіденційність гарантована.

Довідково

Зростання залежності людей від комп’ютерів збільшує кількість таких шахрайств. Адже сьогодні у віртуальному просторі рухається значна кількість коштів. Розрахунки через Інтернет, електронні гаманці тощо є надто спокусливим простором для діянь нечистих на руку програмістів.
Тому варто з великою обережністю мандрувати лабіринтами світлової павутини.

А саме:

1. Встановити та періодично оновлювати антивірусне програмне забезпечення.

2. Не відкривати файли, які прикріплені до листів від невідомих адресатів, котрі надходять вам на електронну пошту.

3. Завантажувати та використовувати перевірене програмне забезпечення.

4. Не вірити листам, у котрих повідомляється, що ви можете щось виграти, отримати кошти, стати власником чогось.

5. Не реагувати на анонімні погрози та вимоги.

Надія ВІРНA

peredplata