Тремтіли речі в будинках: за 300 км від Чернівців зафіксували землетрус

На території Румунії в районі гір Вранча зафіксували землетрус магнітудою 4,1 бали (за шкалою Ріхтера). Такий землетрус характеризується як такий, при якому “відчутне тремтіння речей всередині будинків, значна шкода малоймовірна”.

Землетрус зафіксували вчора, 4 грудня, повідомляє сайт Головного центру спеціального контролю

“Головним центром спеціального контролю зареєстровано землетрус на території Румунії, в районі гір Вранча, магнітудою 4,1 (за шкалою Ріхтера). Землетрус не несе загрози для населення”, – йдеться на сайті.

Район гір Вранча розташований приблизно за 300 кілометрів від Чернівців.

Останні потужні землетруси з території Румунії були зареєстровані 16 липня, 18 вересня та 3 листопада 2022 року з магнітудами 4,1; 4,0 та 5,4 (за шкалою Ріхтера) відповідно.

Раніше повідомлялося, що у Чернівецькій області 18 листопада стався землетрус магнітудою 2,7 за шкалою Ріхтера.

Як розповідав заступник директора Інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера, район гір Вранча – це близько 100 кілометрів від поверхні землі.

“Заглянути туди неможливо, – каже Андрій Миколайович. – Особливістю гір Вранча є те, що вони знаходяться у стані постійної підготовки до землетрусу. Але у тому районі часто відбуваються маленькі землетруси і частина енергії виходить, не накопичуючись до критичної маси”, – зазначив науковець.

peredplata