Синоптик вразив прогнозом на листопад: чи будуть морози та сніг в Україні

Цього року погода у листопаді очікується теплою та вологою, однак опади будуть у вигляді дощу, мряки та подекуди мокрого снігу. Стійкі морози та сніг малоймовірні. Про це каже синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.

За його словами, листопад вважається перехідним місяцем від осені до зими. Зазвичай він характеризується частими туманами, похмурим небом та формуванням першого снігового покриву. Але цього року снігу у листопаді чекати не варто.

“В Україні перша декада листопада очікується аномально теплою внаслідок переважання південно-західних і південних вітрів. В окремі дні є можливість встановлення рекордів максимальної температури повітря”, – каже синоптик.

Найвищі показники, за його даними, традиційно фіксуватимуться у південній частині країни, а також у Криму та на Закарпатті.

“Опадів з 1 по 10 листопада буде багато у зв’язку з активною циклонічною діяльністю, у західних та північних областях може випасти місцями місячна норма. Найменше дощів спостерігатиметься у південно-східній половині країни”, – прогнозує Ігор Кібальчич.

У другій декаді місяця середнє температурне тло залишиться високим. Опади, переважно у вигляді дощу, випадатимуть у більшості областей, у тому числі й на півдні країни, де вже тривалий час спостерігається їх суттєвий дефіцит та посуха. “Формування першого снігового покриву на цей період не очікується (за винятком високогірних районів Карпат)”, – каже синоптик.

Після 20 листопада різких змін погоди не передбачається: температура повітря збережеться вищою за норму в більшості областей країни. Опади випадатимуть переважно у вигляді дощу та мряки, місцями з мокрим снігом, але формування стійкого снігового покриву та льодових процесів на водоймах малоймовірне.

“У середньому за місяць температура повітря в Україні коливатиметься в межах +4…+10 °С, що вище за норму на 1-3,5 °С, а сумарна кількість опадів становитиме 100-150% від норми”, – спрогнозував Ігор Кібальчич і додав, що в окремі дні місцями можливі грози, часто спостерігатимуться тумани.

“Стійкого переходу середньої температури повітря через 0 °С у бік зниження не станеться, навіть у північних областях та Карпатах. Але короткочасні похолодання зі зниженням нічної температури до -7…-2 °С можливі лише у другій половині місяця”, – резюмував він.

Якою буде погода у листопаді – прогноз Укргідрометцентру

За даними синоптиків, у листопаді середня за місяць температура передбачається на рівні 2-7° тепла, що близько до норми. 

Місячна кількість опадів очікується 34-65 мм, в горах Криму та місцями в Карпатах до 100 мм, що в межах норми, лише у північно-східних областях – 28-32 мм, що дещо менше за норму.

peredplata