День Тетяни: заборони і прикмети

25 січня святкують Тетянин день.

Його відзначають вже 20 століть поспіль. У цей день православна церква вшановує святу великомученицю Татіану Римську.

Як з`явилося свято Народилася свята Тетіана в Римі близько 200 року в сім’ї вельми знатних римлян-християн. У той час у Римі було багато язичницьких храмів і, яка подія б не відбувалася, всі мали принести жертвоприношення. Християни ж вважали це зреченням від Христа. Тому вони ухилялися від участі в таких святах.

Коли почалися гоніння на християн, язичники схопили і святу Тетіану. Змушували її принести жертву Аполлону. Але під час її молитви статуя впала і розбилася. Після чого Тетіану судив сам правитель Риму. Її жорстоко катували, кидали до в’язниці, намагалися втопити і заганяли у клітку до лева.

Згодом Тетіані було винесено смертний вирок – усікновення мечем. Але язичники так і не змусили Тетіану молитися їхнім богам.

Пізніше юну християнку Татіану Римську проголосили святою, а день її смерті 25 січня став Тетяниним днем.

У цей день віруючі йдуть до церкви і моляться святий Тетяні.

Головні заборони свята Перелік заборон 25 січня не такий і великий. Цього дня заборонено сваритися. Наші пращури вважали, що Тетянин день потрібно відзначати виключно миролюбно і доброзичливо. А ось робота по дому цього дня дозволена.

Є ще один важлива заборона: у Тетянин день ні в якому разі не можна відмовляти в допомозі тим, хто потребує її.

Прикмети свята Якщо в цей день іде сніг – значить влітку будуть часті дощі. Якщо буде сонячна погода в Тетянин день, значить птахи повернуться рано. Якщо на Тетяну морозно і ясно, буде хороший урожай, якщо ж тепла заметіль – до неврожаю.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/den-tetyani-zaboroni-i-prikmeti-40675?fbclid=IwAR3NKkq5ck62_26aimTEsEwcpL2Ed9CtZKs4g37N1j2hSlubFrFNjSrsOcs. Сайт http://acc.cv.ua/

peredplata