Синоптики сказали, коли “вгамується” негода

Український гідрометцентр не очікує найближчим часом на території країни небезпечних погодних явищ.

Про це на брифінгу сказав директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В інших регіонах (окрім західних областей, де вже спостерігалася негода – ред.) ми не чекаємо якихось небезпечних серйозних явищ, за винятком гроз, які будуть спостерігатися локально і місцями. Це і південь, і центр, і північ України”, – сказав Кульбіда.

За його словами, впродовж 22-23 травня у центральних та східних і частині південних областей випадатимуть достатньо сильні дощі, “але зважаючи, що це рівнинні території, вони там в принципі бажані, це буде тільки користь, а не шкода”.

Також, за його прогнозами, ситуація з погодою у західних областях України почне покращуватися з 22 травня.

“Сьогодні станом на 15:00 кількість опадів, яка випала на території прикарпатських областей, склала переважно від 20 до 25 мм, і вже ця кількість опадів суттєво не вплине на погіршення ситуації. Впродовж 21 травня і 22 травня ми чекаємо, що за цей період ще випаде певна кількість опадів, яка буде в межах помірних опадів. Але ще раз підкреслю, що на початок покращення і поступове покращення ситуації можна очікувати вже завтра”, – сказав Кульбіда.

За його словами, впродовж 21 та 22 травня на річках Львівської й Івано-Франківської областей будуть утримуватися підвищені рівні води, і навіть можливе невелике додаткове зростання цих рівнів. “Проте ці рівні води саме від річок не несуть якоїсь суттєвої загрози для населених пунктів і громадян, які проживають на цій території”, – запевнив Кульбіда.

“Тобто рівень небезпеки, який був і який оцінювався Укргідрометцентром як 2-й рівень, жовтого кольору, це далеко не найбезпечніший рівень, який взагалі може бути”, – наголосив він.

Як повідомлялося, в Україні впродовж останніх днів внаслідок негоди без електропостачання залишилося 347 населених пунктів, підтоплено понад 3800 домогосподарств та 580 житлових будинків.

За даними синоптиків, зокрема, у західних областях з початку травня випало від 150% до 230% місячної норми опадів.

peredplata