Ховати теплий одяг ще зарано: прогноз кліматолога на літо-2020

Львівський кліматолог Василь Троцюк дав свій прогноз на цьогорічне літо.

За його словами, цей рік – екстремальний у погодному сенсі. Такі бувають кожні 20 років.

“Це означає, що всі циклони й антициклони, які накривають Україну – великі за діаметром. От і зараз – спека неймовірна через те, що працюють два великі атмосферні фронти: циклон з північного сходу й антициклон (несе ясну сонячну погоду) з півдня. Разом вони дають велике тепло. Інакше кажучи, працюють два теплових насоси в одну сторону – в сторону України. Втім, таке виняткове тепло буде змінюватися винятковим різким холодом”, – повідомив він.

Щодо опадів, то цьогорічне літо, вважає Василь Троцюк, буде посушливим.

“Як взимку не було снігу, так і влітку буде мало дощів. Справжнє літнє тепло настане десь у 20-их числах липня і триватиме до 10-15 серпня. Тобто це буде проміжок десь у 20 днів. Але я остерігаюся, щоб воно не чергувалося з холодом і дощем. Бо, як кажуть старі люди, якщо була гнила зима, то й літо буде таким же”, – зауважив кліматолог.

Чи буде врожай? З ним не дуже складеться.

“Бо кісточкові – вишні, черешні – цього року вимерзли. Їх везуть до нас зараз із Закарпаття, але вони дуже дорогі. Через це зростуть і ціни на яблука. Щодо врожаю зернових, то він може бути, якщо підуть дощі на сході і на півдні, де в Україні переважно вирощують хліб”, – додав він.

peredplata