Синоптики розповіли, скільки ще протримається зима на Буковині

Зима на Буковині протримається до кінця лютого. В області прогнозують ще 20-градусні морози і невеликий сніг. Хоча очікуються різкі контрастні перепади температури, коли холодний період змінюватиметься теплим, що негативно впливатиме на самопочуття людей.

Про це розповіла начальниця Чернівецького обласного центру з гідрометеорології Тетяна Негадайлова

 

За її словами, така зимова погода протримається до кінця місяця.

“Але це буде контрастний період температур – від від’ємних значень до плюсових. Скажімо, вже в четвер, 18 лютого, вранці очікується від трьох градусів морозу до двох тепла, пройде невеликий сніг. Хоча вночі ще буде досить прохолодно – 4-9 градусів морозу. Та вже надвечір цього дня температура знизиться до 11-12 градусів із мінусом, – розповіла пані Тетяна. – У п’ятницю, 19 лютого, вночі очікується 15-20 градусів морозу, вдень – 3-8 мінусових градусів. А в суботу, 20 лютого, температура опуститься вдень до нуля градусів. Очікуються опади у вигляді снігу з переходом у мокрий сніг та дощ”, – сказала фахівчиня.

Така ж погода протримається і в неділю, 21 лютого. Наступний тиждень буде відносно теплим: вночі – від нуля до п’яти градусів морозу, вдень – 3-8 градусів із плюсом. Але це не означатиме, що вже прийшла весна. З 28 лютого очікується ще один прорив холодного повітря на територію Буковини. І така зимова погода протримається до 3-4 березня, щоправда, сильних снігопадів уже не буде.

За словами Тетяни Негадайлової, мороз і сніг в останній місяць зими є нормою, просто буковинці відвикли від цього.

“Минула метеорологічна зима так і не настала, ми плавно перейшли з осені у весну. А цьогорічна зима таки відбулася. Вона почалася в гірських районах 6 грудня 2020 року, а на рівнинах – 10 січня 2021-го. Висота снігового покриву зараз становить у Селятині 39 сантиметрів, у Чернівцях – 11 сантиметрів. Отож грунт отримає необхідну вологу, і можна очікувати гарного врожаю, – каже синоптикиня. – Незвичайність цьогорічного лютого полягає в контрастних перепадах температур, приміром, від 18 градусів морозу до нуля. А це не характерно для цього місяця. Такі різкі перепади можуть негативно впливати на самопочуття людей”.

peredplata