Дороги плавилися, з гір на пляжі повалив дим: українці розповіли про відпочинок у Туреччині під час пожеж.

Однак працівники туристичного бізнесу кажуть, що від поїздок ніхто поки не відмовляється. Детальніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Дорога розплавилася, повезли на катері

Зараз туристи масово викладають у соцмережі фото і відео палаючих гір навколо пляжів і готелів. Вогонь дістався до відомих і улюблених місць відпочинку українців у Мармарисі, Сіде, Анталії, Бодрумі, Муглі.

29 липня вогонь впритул підібрався до двох 5-зіркових готелей у районі Мілас. Туристів тимчасово евакуювали на пляжі, поки рятувальники локалізували вогонь.

Але наразі найбільше страждає Мармарис. Якщо в населених пунктах навколо нього ситуація більш спокійна, то в самому місті туристів уже переселяють в інші готелі.

Мармарис у вогні.
У Мармарисі жителів деяких готелів переселили, готелі знеструмлені

“Жахливе видовище з нашого вікна, сподіваюся, вогонь погасять якомога швидше. Вогонь нещадний, страшно подумати, скільки життів він забрав”, – пише Тетяна, яка зараз відпочиває в готелі в районі Мугли.

Українка Олеся Павлінська щойно із сім’єю повернулася з готелю в Ічмелер, який розташований у районі Мармариса. Жінка розповіла, як вони провели останній день відпустки 29 липня. Виїжджати їм потрібно було ввечері, проте вже вдень цей район охопив дим.

“Після обіду з гір почав валити дим, діти кажуть, що навіть попіл сипався. Туристи кинулися все це знімати на фото і відео. Пролітали вертольоти, які гасили пожежу з повітря. Все начебто затихло, але незабаром полум’я з’явилося з іншого боку. Від вогню почала плавитися дорога, яка веде до Мармариса, по ній ввечері ми повинні були їхати в аеропорт. Гід нам сказав, що доведеться їхати об’їзною дорогою. Чоловік навіть хотів залишитися, вважав, що краще тут перечекати, ніж їхати в бік пожежі.

Гід сказав нам, що нас повезуть на катері по морю до Мармариса. Навколо деякі туристи вже почали панікувати і просити його, щоб він і їх забрав. Спокійними залишалися тільки самі турки, вони сидять у кафе і не хвилюються. Не знаю чому, може, звикли. Нас повезли до причалу, все навколо було оточено поліцією, але нас пропустили. Уже в Мармарисі нас забрав бус і доставив в аеропорт. До речі, в самому аеропорту теж усе спокійно. І наш літак навіть вилетів на 10 хвилин раніше, тому що це був, мабуть, єдиний випадок, коли ніхто з туристів не запізнився на посадку”, – каже Олеся.

Напередодні перед виїздом, за словами туристки, в готелі вимкнули світло, ймовірно, з метою безпеки. Зник інтернет та роумінг на якийсь час.

Ічмелер неподалік від Мармариса: туристи роблять фото на тлі пожежі
Неподалік від Мармариса.
Готель Олесі виявився відрізаним від Мармариса, дорога розплавилася
Турецькі курорти охоплені димом

З вікон видно гори в диму

Журналістка Влада Грубич зараз також відпочиває в Туреччині. Вона перебуває в готелі приблизно за 20 км від Мармариса.

“Якраз між нашим готелем та Мармарисом горить село і ліс. Ми вже другий день спостерігаємо густий дим. Вертольоти для гасіння пожежі набирають воду прямо з моря. Вночі з вікна видно гори червоним силуетом. Навіть зараз іноді бачимо язики полум’я. Але нам пощастило, все-таки ми перебуваємо в стороні від пожежі, на пляжі всі купаються, засмагають, і все це відбувається на тлі клубів диму. Якраз у наш готель евакуювали людей із Мармариса. Там зараз у половині готелів немає навіть світла.

Звичайно, повністю відпочити не виходить, все одно ти в напруженні, та й через дим не дуже комфортно. Цієї ночі ми майже не спали, тому що з вікна видно пожежу. Але ніхто не панікує, я б сказала, що в людей шок. Адже таке не щодня побачиш”, – каже Влада.

Вертольоти черпають воду прямо з моря

Хоча самі турагенти кажуть, що ніхто з українців від відпочинку в Туреччині не відмовляється.

“Є певна категорія людей, які в будь-якій подібній ситуації телефонують і запитують: а тури подешевшають, є гарячі путівки? Насправді це не та ситуація, коли люди відмовляються від поїздок. Ті, хто вже забронював, поїдуть у будь-якому випадку. Ті, хто збирався, можуть кількі днів почекати і поспостерігати за ситуацією. Трохи не пощастило тим, хто в цей час опинився там на місці. Деякі готелі там все-таки евакуювали, переселяли. Але це тривало зовсім недовго. Вже сьогодні, 30 липня, туристи надсилають відео з Мармариса, там все спокійно”, – говорить генеральний директор мережі туристичних агентств “Поїхали з нами” Олег Кулик.

Причиною пожеж можуть бути підпали?

Місцеві жителі страждають від пожеж, які знищують не тільки села, а й частково зачіпають міста. Так, серйозно постраждав 180-тисячний Манавгат, який розташований недалеко від Сіде. Це місто хоч і не курортне, але там є історичні пам’ятки, а також туристи люблять приїжджати туди по покупки в торгові центри та магазини.

Деякі люди втратили свої будинки, вогонь забрав життя домашніх тварин. У місцевій пресі з’являються фото людей, котрі плачуть і яким нікуди йти.

Невинних мало не закидали камінням
Манагавт постраждав від пожеж.

Але в тому районі також зловили двох молодих людей. Їх прийняли за терористів, які приїхали підпалювати ліси. Затриманих передали поліції, до того ж їх били і мало не закидали камінням. Батько одного з хлопців виклав відеозвернення, в якому пояснив, що хлопці прибули туди допомагати боротися з вогнем.

https://www.youtube.com/watch?v=Q5zTahQE11w

Водночас у ЗМІ продовжують з’являтися відео, на яких видно, як невідомі особи підпалюють ліси. Повідомляють у пресі також про мотоциклістів, які кидають пляшки із запальною сумішшю.

На підтвердження версії про підпали звертають увагу на те, що пожежі виникають у різних місцях Туреччини.

peredplata