Особливості ЗНО – 2015

У 2015 році сертифікат ЗНО є квитком на потяг, що носить назву «вища освіта». Випускники шкіл, які усвідомлюють важливість ЗНО, завчасно проходять процедуру реєстрації та ретельно готуються до проходження тестування.

20 лютого – останній день реєстрації на зовнішнє незалежне тестування для вступників. Проте з огляду на останні події у країні, Міністерство освіти і науки прийняло рішення про продовження термінів реєстрації учасників ЗНО з неконтрольованих владою територій до 20 квітня (детальна інформація на головній сторінці Українського цетру оцінювання якості освіти).
Зовнішнє незалежне оцінювання у 2015 році пройде за тією ж процедурою, що й в попередні роки, за виключенням п’яти нововведень, які внесені після ретельного аналізу проведення ЗНО. Про це повідомив директор УЦОЯО Ігор Лікарчук під час засідання Правління Громадської ради при МОН.
Отож нововведення такі:
1. Цьогоріч прохідного балу не буде, порівняно з попередніми роками. Тепер є поняття «здав ЗНО» і «не здав ЗНО», і визначати «пороговий бал» буде спільним рішенням група викладачів вищих навчальних закладів, учителі шкіл, методисти, представники наукового співтовариства, які експертним методом визначать можливість відповіді на кожне завдання тесту мінімально підготовленого абітурієнта. Детальніша інформація про метод визначення експертами «порогового бала» подана в статті Валерія Бойка «Визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання: старі проблеми та нові перспективи».
2. Сертифікат ЗНО дається тільки на рік та й для вступу цьогоріч у ВНЗ враховують тільки сертифікат ЗНО 2015 року.
3. УЦОЯО впровадив тести дворівневої складності (базової та поглибленої) з двох предметів: української мови і літератури, математики. Який рівень необхідно здавати абітурієнтам для вступу на ту чи іншу спеціальність, варто дізнаватися у ВНЗ.
4. Для усіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів 2015 року результати ЗНО з української мови і літератури зараховуватимуться як результати ДПА. Вони визначатимуться на основі кількості балів, набраних за виконання завдань лише з української мови.
5. У 2015 році з переліку предметів, з яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання, вилучено всесвітню історію та світову літературу.

Цього року кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів з переліку:
• Українська мова і література – для усіх випускників
• Французька мова
• Німецька мова
• Іспанська мова
• Англійська мова
• Математика
• Російська мова
• Біологія
• Історія України
• Фізика
• Географія
• Хімія
Графік проведення ЗНО 2015 розміщено на сайті УЦОЯО

Вже згодом, у березні, відбудеться пробне зовнішнє незалежне оцінювання, що дає можливість ознайомитися з процедурою проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Тести пробного тестування відповідають програмам зовнішнього незалежного оцінювання та укладаються УЦОЯО. Кожен учасник матиме змогу взяти участь 21 березня з української мови і літератури та 28 березня лише в одному із тестувань з англійської мови, біології, географії, іспанської мови, історії України, математики, німецької мови, російської мови, фізики, французької мови, хімії.
Допуск особи до пункту пробного тестування здійснюватиметься за наявності таких документів:
• паспорта (свідоцтва про народження);
• запрошення для участі в пробному зовнішньому незалежному оцінюванні;
• квитанції про сплату вартості послуг за проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання.

Станом на 20.02.2015 00:00 Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив статистику реєстрації для проходження ЗНО. За даними статистики в Україні зареєстровано 315355 учасників. Найбільша кількість зареєстрованих у Дніпропетровській області – 25 471, місті Київ – 22782 та Львівській області – 20346 учасників. Найменша кількість зареєстрованих у Луганській області – 4591 та у Чернівецькій області – 7596 учасників.

Для охочих краще підготуватися до тестування УЦОЯО розмістив на сайті пробні тести, які є у вільному доступі для проходження.

peredplata