Нововведення для школярів

Що нового принесе нам  навчальний рік?

Навчання вдома

Вже з 1 вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання. Це може бути сімейна (домашня) освіта, екстернат або педагогічний патронаж.

При цьому переведення учня на навчання вдома можливе за заявою батьків і не потребує додаткового узгодження, як було раніше. Відповідні зміни, затверджені наказом Міносвіти, набули чинності 20 серпня 2019 року.

Скасування шкільної форми

У нинішньому навчальному році українським школярам вперше офіційно дозволили не носити шкільну форму. Відповідний указ у червні 2019 року видав президент Володимир Зеленський.

Мережева освіта

У новому навчальному році школи вперше отримають можливість організовувати для учнів мережеві форми освіти — тобто окремі дисципліни можуть викладати не шкільні вчителі, а фахівці профільних організацій та установ культури, спорту тощо.

Така можливість передбачена положенням Міносвіти, яке набрало чинності в липні 2019 року.

Нові тести з української літератури

Навесні 2020 року школярі проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання з української літератури, враховуючи нові обставини програми. Зокрема, в неї внесені такі зміни:

-достатньо прочитати лише 1-шу та 4-ту частини роману П. Мирного Хіба ревуть воли, як ясла повні

-з програми виключили Марусю Г. Квітки-Основ’яненка, Гайдамаки Т. Шевченка та Гімн І. Франка, однак додали повість Франка Захар Беркут.

-в програмі більше немає обов’язкових творів Земля О. Кобилянської, Молюсь і вірю М. Рильського, Київ-традиція М. Зерова, Дитинство Ю. Яновського, Україна в огні О. Довженка, Залізний острів О. Гончара, Як добре те, що смерті не боюся я, О земле втрачена, явися! В. Стуса, Українське альфреско Л. Костенко;

-тепер в розділ літератури ХХ століття входять: Камінний хрест В. Стефаника, Valse mélancolique О. Кобилянської, У теплі дні збирання винограду М. Рильського, Майстер корабля Ю. Яновського, Лебеді материнства В. Симоненка, Наша мова В. Голобородька, Модри Камінь О. Гончара, Господи, гніву пречистого В. Стуса, Два кольори Д. Павличка.

Обов’язкові щеплення

З 1 вересня 2019 року всі школярі та малеча, які відвідують дитячі садки, зобов’язані мати всі передбачені МОЗ щеплення — інакше вони зможуть навчатися тільки вдома. Садочок і школу відвідувати такі діти не зможуть. Виняток — неможливість зробити щеплення за медичними показаннями. Якщо ж це лише позиція і погляди батьків, вони будуть зобов’язані перевести своїх дітей на домашнє навчання.

Освітній омбудсмен

У серпні 2019 року Кабмін офіційно призначив Сергія Горбачова, директора київської школи №?148, першим освітнім омбудсменом в історії України.

Його місія — захищати права тих, хто здобуває освіту, а також педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. Таким чином, головним завданням Горбачова стане розгляд скарг від учнів, студентів і викладачів.

На розгляд кожної конкретної скарги у служби омбудсмена є не більше одного місяця. Потім омбудсмен приймає рішення про обґрунтованість скарги і надає письмову відповідь про результати її розгляду.

Далі протягом п’яти робочих днів він повинен вжити заходів для відновлення і захисту порушених прав заявника.

Він може надати необхідні роз’яснення та рекомендації навчальним закладам та органам місцевого самоврядування, надати консультацію заявнику, а також представляти його інтереси в суді.

Підвищення зарплат педагогам

З 1 вересня зарплатні ставки виростуть на 10% у тих педагогів, чиї посадові оклади минулого року залишалися незмінними. Таке рішення в серпні 2019 року прийняв Кабмін ( Постанова КМУ від 10.07.2019 №695).

Йдеться про педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти.

Новий правопис

З 3 червня 2019 року почав діяти новий “Український правопис”. Фінальний текст нової редакції “Українського правопису” опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня і з цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису.

МОН нагадали, що 22 травня 2019 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову № 437 “Питання українського правопису”, якою схвалено нову редакцію “Українського правопису”.

Оголошення оцінок школярів

Відтепер оцінки учня — це його особиста інформація, яку вчитель не має права розголошувати, тобто оголошувати на весь клас.

Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь/роботу учня, але оцінку в балах — виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів.

У Міністерстві освіти вважають, що так можна вирішити проблему цькування серед школярів через оцінки. 

Школи без дощок пошани

У школах більше не буде дощок пошани відмінників у навчанні. Діти різні, і здібності у них теж різні – хтось кращий у спорті, хтось у співах, кожен талановитий по-своєму.

Нові правила навчання для інклюзивних груп

Відтепер, щоб дитину з особливими освітніми потребами зарахували до позашкільного закладу, її батькам або законним представникам треба подати відповідну заяву.

До заяви також потрібно додати документи, які підтверджують наявність особливих освітніх потреб – висновок інклюзивно-ресурсного центру, індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю.

Навчання для школярів з особливими освітніми потребами можна буде продовжити на два роки

Це стосується учнів інклюзивних класів початкової і базової школи. На кожному з цих рівнів навчання може бути продовжено на один рік.

Інформує Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації.

peredplata