Останній газопровід яким постачався газ з Росії у Європу несподівано вибухнув

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Постачання російського газу до Європи, яке вже урізане до 10% від довоєнних обсягів, опинилися під новою загрозою.
У вівторок у Чувашії пролунав вибух на магістральному газопроводі “Уренгой – Помари – Ужгород”, повідомляє прес-служба уряду регіону.
Збудований у 1980-х трубопровід качає російський газ із Західного Сибіру до України, а звідти — до Угорщини, Австрії та Німеччини і залишається останнім каналом постачання газу “Газпромом” до Євросоюзу після зупинки “Північного потоку” та газопроводу “Ямал-Європа”.
Повідомлення про пожежу внаслідок витоку газу надійшло до екстрених служб Чувашії о 13:44, повідомили у регіональному МНС. Інцидент стався поблизу села Ямбахтіне у Вурнарському районі республіки під час ремонтних робіт, уточнили у відомстві. Їх проводила “дочка” “Газпрому” – “Газпром трансгаз Нижній Новгород”.
Через 8 хвилин газопровід перекрили, але на місці інциденту виникло смолоскипне горіння, ліквідація якого зайняла ще близько двох годин.
Роботи на трубопроводі проводили четверо людей, троє з них загинули, повідомив голова Чувашії Олег Ніколаєв. Єдиний уцілілий — водій, і він перебуває у “шоковому стані”, уточнив Олег Ніколаєв.
Терміни відновлення прокачування газу трубопроводом, за словами пана Ніколаєва, поки що назвати неможливо. “Оцінку буде проведено після роботи екстрених служб”, – сказав він.
Зараз “Газпром” качає через Україну 42 млн. кубометрів на добу, і це останній потік газу, який отримують колись найбільші клієнти компанії — Німеччина та Австрія. Трубопровід “Ямал — Європа”, який поєднував споживачів у ФРН із західносибірськими родовищами, було зупинено у травні через російські санкції проти EuRoPol GAZ — оператора польської ділянки труби. У серпні став “Північний потік” після того, як “Газпром” відмовився забирати з Німеччини відремонтовану турбіну Siemens.
 
 
 
 
 
 
 
 

peredplata