Лише за вихідні четверо буковинців віддали псевдобанкірам майже 300 тисяч грн

Правоохоронці закликають нікому не повідомляти коди від картки, паролі від інтернет-банкінгу, CVV-коди, номер та строк дії банківської карти та іншу персональну інформацію. У випадку, якщо вам телефонують невідомі, називаються працівниками фінансової установи та вимагають дані банківських рахунків, негайно телефонуйте до поліції на спецлінію «102».

Так, лише впродовж вихідних до поліції звернулися четверо жителів краю, які стали жертвами псевдобанкірів. Як розповіли заявники поліцейським, що їм телефонували невідомі особи та представлялися співробітниками банку. Під час спілкування аферисти повідомляли про нібито несанкціоновані дії із банківськими картками буковинців та пропонували свою допомогу у збережені коштів. Довірливі громадяни, нічого не підозрюючи, повідомляли необхідні персональні дані та дані банківських рахунків шахраям, після чого з їхніх карток зникали заощадження.

Таким чином від шахрайських дій потерпів 28-річний чоловік, якого ошукали на 143 тисячі гривень, а 67-річну чернівчанку – на 113 тисяч гривень. Аферисти виманили у 44-річної жительки обласного центру 25 тисяч гривень, а у 30-річного чернівчанина – понад 17 тисяч гривень.

За усіма фактами слідчі та дізнавачі територіальних підрозділів поліції Чернівецької області розпочали кримінальні провадження, передбачені статтею 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України та проводять досудові розслідування.

Поліцейські вкотре застерігають: щоб не стати жертвою шахрайства з банківськими картками, не розголошуйте персональні дані, номер та строк дії банківської картки, PIN-код, CVV-коди, паролі до Інтернет-банкінгу, кодове слово або іншу інформацію невідомим особам, навіть якщо вони називаються співробітниками банку.

Також не відповідайте на СМС-повідомлення, надіслані нібито від банку, в яких вас просять надати персональну інформацію, не переходьте на сумнівні посилання, надіслані в СМС чи месенджерах. Таким чином зловмисники отримують доступ до банківських рахунків, звідки знімають ваші заощадження, перераховуючи їх на підконтрольні банківські рахунки.

У разі отримання подібних дзвінків чи СМС-повідомлень працівники поліції радять зателефонувати до банківської установи, а якщо ви все-таки стали жертвою онлайн-шахрайства, негайно звертайтеся до поліції за номером 102.

Джерело: відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

peredplata