Понад 185 тисяч за добу виманили шахраї у довірливих буковинців

Використовуючи різні схеми афер, шахраї незаконно виманили у жителів Чернівецького та Дністровського районів понад 185 тисяч гривень. Поліцейські Буковини вкотре закликають громадян бути обачними та памʼятати основні правила онлайн-безпеки.

Учора, 9 лютого, з повідомленням про шахрайство до відділення поліції №1 (м. Сокиряни) Дністровського РВП звернувся 50-річний житель міста Новодністровськ. Заявник розповів поліцейським, що невідомі особи в одному із месенджерів інтернету зламали акаунт його знайомого та під приводом позики заволоділи грошима у сумі 20 тисяч гривень. 

Жителя села Василівка Дністровського району шахраї ошукали під приводом здачі в оренду житла. 24-річний чоловік розповів поліцейським, що знайшов в інтернеті оголошення про здачу квартири. Він поспілкувався з автором оголошення, оговорив умови оренди та перерахував на його картковий рахунок передоплату 9600 гривень. У подальшому зв’язок з ним обірвався, а буковинець зрозумів, що його ошукали шахраї.

Цього ж дня до поліції звернулася 37-річна жителька села Остриця. Жінка розповіла правоохоронцям, що до неї зателефонував невідомий чоловік і представився співробітником служби безпеки банку. Він повідомив, що нібито зафіксовано спробу несанкціонованого доступу до її карткового рахунку і запропонував подбати про збереження коштів. Довірившись співрозмовнику, заявниця назвала конфіденційну інформацію, після чого з її банківської картки зникло 20 тисяч гривень.

27-річна жителька Хотина розповіла працівникам поліції, що на одній із інтернет-платформ знайшла оголошення про можливість отримання грошової допомоги. Буковинка перейшла за посиланням та ввела конфіденційні дані свого банківського рахунку. У подальшому з її картки зникло 52 тисячі гривень.

Ще двоє чернівчанок розповіли співробітникам поліції, що невідомі особи, використовуючи електронно-обчислювальну техніку, заволоділи їхніми коштами. З картки 45-річної жінки зникло понад 76 тисяч гривень, а у 75-річної – 7 тисяч гривень.  

За цими фактами поліцейські внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі проводяться досудові розслідування.

Поліцейські Буковини наголошують: щоб не стати жертвою шахраїв – дотримуйтеся основних правил онлайн-безпеки:

– якщо ви отримали інформацію про проблеми з банківським рахунком – звертайтеся безпосередньо до відділення фінансової установи або телефонуйте за номером служби підтримки, зазначеному на звороті картки чи офіційному сайті банку.

– ніколи не виконуйте вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з переведенням коштів!

– довіряйте інформації про соціальні виплати тільки з офіційних сайтів установ і організацій. Будьте уважними та обачними, не переходьте за сумнівними посиланнями та в жодному випадку не вводьте конфіденційну інформацію, що стосується ваших банківських рахунків.

– якщо ви отримали повідомлення від знайомих із проханням терміново позичити гроші, не поспішайте надсилати кошти. Пам’ятайте: такі повідомлення досить часто відправляють зловмисники, які незаконно користуються чужим обліковим записом.

Якщо ви все ж таки потрапили до пастки аферистів — одразу телефонуйте на спецлінію «102».

Джерело: відділ комунікації поліції Чернівецької області

peredplata