Природа бунтує проти Росії: пожежі, велика вода та нашестя саранчі

Природа бунтує проти Росії: пожежі, велика вода та нашестя саранчіПожежі знищили тисячі гектарів, міста затоплює після потужних злив, шквальні вітри руйнують будинки, а господарські угіддя потерпають від нашестя сарани. Цьогорічні техногенні катаклізми завдали Росії збитків не на один мільярд рублів. ТСН.ua зібрав наймасштабніші стихійні лиха, які пережила РФ останні місяці.

1. Неконтрольований вогонь

За лісовими пожежами в Росії слідкували дуже активно. Щодня у різних регіонах країни знищувались не лише вікові ліси, але й цілі населені пункти. Люди намагались врятувати житло, речі і навіть свої життя, але вогонь не зупинявся. Так, з 19 березня масштабні пожежі почались на Забайкаллі. Сильний вітер перекинув вогонь на житлові будинки та дачні кооперативи. Із районів краю було евакуйовано близько 1600 осіб, 4 людини загинули. У регіоні вогонь охопив понад 100 тисяч гектарів лісу. Пожежі вирували в 12 районах, найбільше із яких постраждав Читинський. Побороти стихію намагалися майже півтори тисячі рятувальників і понад 200 одиниць спецтехніки. У Бурятії через масштабні пожежі заборонили розпалювати багаття та ввели режим надзвичайної ситуації, але пожежі в регіоні досі не можуть погасити.

Масштабні лісові пожежі почалися і на території російської Хакасії 12 квітня. Вогнем знищено житло п\’яти тисяч людей у 30 населених пунктах. У результаті в регіоні загинули 34 людини, 7500 осіб постраждали. Більше 600 жителів регіону звернулися по медичну допомогу, близько 80 з них госпіталізовані. Однією із основних версій поширення вогню називають неконтрольоване спалення трави і сильний вітер. Для подолання полум\’я було задіяно більше 4000 рятувальників та тисячі одиниць техніки.

Дісталось і Сибіру. Площа лісових пожеж у Красноярському краї в Росії перевищила тисячу гектарів. Масштабний вогонь захопив сім районів. Частина пожеж діяла в доступній лише для авіації зоні. Від лісових пожеж у Сибіру загинуло понад 30 людей.
Поки в одній частині Сибіру вирує вогонь, іншу – заливає водою

2. Велика вода

У квітні висока вода затопила Омську і Кемеровську області Росії. У Большеуковському районі підтопило п\’ять населених пунктів. Постраждали 92 будинки та присадибні ділянки. Із затопленої території евакуювали близько 300 осіб, однак усі відмовилися від пунктів тимчасового розміщення. Поза тим, у Муромцевському районі затопило трасу обласного значення Муромцево – Седельниково. У Кемеровській області від високої води руйнувань зазнав Кузнецький вугільний басейн, де рівень води сягнув критичної позначки.

3. Руйнівні дощі

У столиці Росії за одну добу випала місячна норма опадів. 30 травня у деяких районах Москви було зафіксовано до 58 міліметрів опадів, коли місячна норма не перевищує 51 міліметр. Подекуди у російській столиці падав град. Ще один \”мокрий рекорд\” був зафіксований 19 травня. В останній місяць весни в місті випало 106 міліметрів опадів.

20 червня Курськ затопило після найсильнішої в цьому році зливи. Пішоходам доводилося плисти вулицями міста, а автівки йшли від воду на очах. Затопило також перший поверх торгово-розважального центру.

У Липецьку також стався потужний потом. 24 червня вулиці перетворилися на річкові канали, якими плавали авто і автобуси. Деякі автомобілі занурювалися у воду практично по самий дах. Причиною масштабного потопу стала злива з градом і грозою.

Через рясні зливи в Сочі сталася масштабна повінь. На вулицях тонули автомобілі, а місцева влада попереджала навіть про смерчі. Найбільше від стихії постраждали аеропорт і вокзал курортного міста: літаки змушені приземлятися у воду, а пасажири пересуваються в потоках бруду. За останніми даними, одна людина загинула.

4. Оренбурзька сарана

В Оренбурзькій області введено режим надзвичайної ситуації через нашестя сарани. Для допомоги фермерам створено оперативний штаб, поля обробляє авіація. Тільки в цьому регіоні комахи вже знищили більше 200 тисяч гектарів угідь. Жертвами небезпечного шкідника також стали Астраханська область і Башкирія.

5. Ураган

24 червня на Пермський край у Росії налетів потужний буревій, який супроводжувався зливою і градом. Пориви вітру сягали 25 м/с. Шквальний вітер ламав і виривав із корінням дерева, зривав балкони і дахи будинків. За словами мешканців міста, такого урагану не було щонайменше 15 років. Без електрики залишилися десятки населених пунктів, а синоптики прогнозують повернення буревію.

peredplata