Румунія та Болгарія приєдналися до “шенгену”: що це означає

31 березня 2024 року ще дві країни Євросоюзу приєднуються до Шенгенської зони, щоправда, поки лише частково. Це нововведення отримало назву “авіаційний шенген”.

Сьогодні аеропорт “Stefan cel Mare-Suceava” відзначив своє приєднання до повітряних кордонів Шенгенської зони.

Перші пасажири прибули з Мілану, рейсом WIZZ AIR, їхня подорожі була більш спрощена. Формальності прикордонного контролю більше не є обов’язковими для рейсів у межах Шенгенської зони, незалежно від того, чи мова йде про пасажирів, які збираються приземлятися або вилітати. Пасажири повинні мати при собі документи, що посвідчують особу, а контроль безпеки залишається обов’язковим.

Тепер українці, які літатимуть до інших країн світу через аеропорти Румунії чи Болгарії або подорожуватимуть через їхні морські порти, також будуть звільнятися від зайвого прикордонного контролю.

Румунія та Болгарія розпочали “возз’єднання” з Шенгенською зоною, що передбачає вільне пересування між усіма країнами-членами, ще у 2005 році, за два роки до того, як вони офіційно стали членами Європейського Союзу. Саму заявку на приєднання до Шенгенської зони вони подали у 2011 році. Втім, їхній подальший шлях до омріяного “шенгену” був сповнений бюрократичних процедур.

Перший етап приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони розпочинається відсьогодні, 31 березня 2024 року. З цієї дати з обох країн можна буде подорожувати до інших країн-членів без проходження прикордонного та паспортного контролю.

Поки що дія “шенгену” для них розповсюджується лише на авіаційний та морський транспорт. Тобто при посадці на літак в аеропортах цих країн чи подорожуючи через чорноморські морські порти, власникам громадянства країн Євросоюзу, а також шенгенських віз вже не доведеться проходити додатковий контроль.

Водноча, проходження кордону в пішохідних, залізничних та автомобільних пунктах пропуску, а також через річкові порти (зокрема, річки Дунай між Румунією та Болгарією) відбуватиметься за старими правилами, з усіма необхідними перевірками.

peredplata

Залишити відповідь