Константинополь відреагував на випади РПЦ: “Не боїмося ваших погроз”

Константинополь відреагував на випади РПЦ: “Не боїмося ваших погроз”Ієрархи Константинопольського патріархату обурені заявами РПЦ. На початку травня глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон (Алфеєв) пригрозив “великим розколом”, якщо українська церква отримає автокефалію.

“Страшно навіть уявити, що може статися, якщо українським розкольникам нададуть автокефалію. Розкол у світовому православ’ї, який стане неминучим наслідком, можна буде зрівняти тільки з поділом між Сходом і Заходом у 1054 році”, – зазначив 3 травня чиновник РПЦ.

У Константинополі парирували: “Нам не страшні ваші погрози”.

Ієрархи Вселенського патріархату згадали, що такі погрози лунали й десять років тому. Тоді патріарха Варфоломія запросив до України Президент Віктор Ющенко. “У кінцевому підсумку Його Всесвятість відвідав країну, де зустрівся з патріархом Олексієм. Вони разом відправили богослужіння. Російський предстоятель подякував Вселенському патріарху за цей візит”, – розказало виданню orthodoxia.info джерело на Фанарі.

Зазначимо, що митрополит Іларіон – один із наближених до нинішнього глави РПЦ патріарха Кирила.


Помісна церква без УПЦ (МП)

У середині квітня Президент Петро Порошенко попросив Вселенського Патріарха Варфоломія надати томос. Це – указ, який проголошує створення помісної української православної церкви. Звернення глави держави підтримала Верховна Рада. До того ж, свої листи написали в УПЦ КП й УАПЦ.

До Константинополя Україна звертається не вперше, так само як Київський патріархат й автокефальна церква (обидві невизнані всесвітнім православ’ям) намагаються об’єднатися. Однак чи почує цього разу Його Святість молитви українців, достеменно не відомо. У травні має засідати Священний Синод Вселенського Патріарха, який і вирішуватиме долю української помісної церкви.

Також й неясно, як у разі позитивної відповіді з Фанара врегулюють статус УПЦ (Московського патріархату). Її представники, до речі, прогнозують “великий пшик” зі спроби створити помісну церкву. Проти виступили й нардепи з “Опозиційного блоку”. Петро Порошенко ж – непохитний. “Україна як ніколи наблизилася до своєї єдиної помісної православної церкви”, – переконує очільник держави. Він сподівається, що рішення про автокефалію буде до 28 липня цього року, до 1030-річчя хрещення Русі. Президент переконує: Помісна церква не буде державною. Кожен зможе обирати сам, до якого храму ходити.

peredplata