Протидій торгівлі людьми. Обізнаний – значить захищений.

У лексиконі сучасного українського суспільства усе частіше вживається термін «трафікінг» або ж «торгівля людьми». Здавалося б, людство давно забуло про явище работоргівлі, яке більшість з нас асоціюють з давньою та середньовічною історією – кріпацтвом, «чорним рабством» та іншими подібними явищами. Проте, як свідчать факти, работоргівля є  цілком сучасною реалією, чиє існування має потужне економічне підґрунтя. Ця проблема має глобальний характер, адже постраждати від торгівлі людьми може людина будь-якого віку, статі, походження, з будь-якою освітою і рівнем достатку. За оцінкою Міжнародної організації з міграції з 1991 року більше  230 000 українців постраждали від торгівлі людьми.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином».

В сучасному глобалізованому  світі мільйони людей виїздять з межі своїх країн в пошуках нових вражень або кращої долі.  Тисячі з них, в силу різних причин стають жертвами торгівлі людьми. Практика показує, що жодна особа не може почувати себе в повній безпеці відносного цієї страшної загрози, адже об’єктом такого злочину може стати будь-яка людина незалежно від віку та статі. Про це повідомляє Галина Пшеничко головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Аби не потрапити в тенета мисливців за «живим товаром», дотримуйтесь простих рекомендацій, що стануть в нагоді кожному, хто бодай на який термін хоче виїхати за кордон. 

Поради, які будуть корисними перед поїздкою за кордон:

  • Нікому не довіряйте Ваш паспорт. Документи, що засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас.
  • Якщо Ви збираєтесь працювати за кордоном, Вам необхідно підписати трудовий договір (контракт). Підписання контракту є обов’язковою умовою легального працевлаштування. Трудовий договір (контракт) повинен бути підписаний зрозумілою Вам мовою у 2 примірниках.
  • У трудовому договорі (контракті) повинна міститися найбільш повна інформація про умови роботи: тривалість робочого дня, вихідні дні, оплата праці, умови проживання, страхування (в тому числі від нещасного випадку, хвороби, медичне).
  • Уникайте використання в контракті фраз типу: «та інші види робіт», «всі роботи на вимогу роботодавця».
  • Погоджуйтесь на сприянні у працевлаштуванні лише на умові оформлення спеціальної робочої візи. Пам’ятайте! Службова, туристична та гостьова візи не дають права на легальну роботу за кордоном.
  • Необхідно отримати від посередника документи про кошти сплачені йому за надані послуги.
  • Пам’ятайте, наявність копії закордонного паспорту чи копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера значно полегшить процедуру відновлення документів у разі необхідності.
  • Зателефонуйте до посольства тієї країни, в яку плануєте їхати працювати, та уточніть, чи відкривається на даний момент робочі візи для громадян України за даною спеціальністю; а також які документи треба надати для відкриття робочої візи, і скільки вона коштуватиме.
  • Залиште вдома детальну інформацію про своє майбутнє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого паспорта та контракту. Крім того, рекомендуємо у випадку виїзду за кордон залишити своє фото та адреси Ваших іноземних друзів.
  • Дізнайтесь номери телефонів українських посольств та консульських представництв за кордоном та візьміть їх з собою. Якщо Ви опинились у скрутній ситуації або Вам хтось загрожує, звертайтесь до представників своєї країни, які допоможуть Вам. Якщо у країні Вашого перебування немає посольства України – телефонуйте у посольство України в сусідній державі.
  • У зарубіжних країнах активно працюють неурядові організації та служби, котрі надають допомогу особам, які опинились у скрутному становищі. Звертайтесь до них у разі необхідності.
  • Якщо Ви їдете за кордон по візі, дотримуйтесь правил візового режиму! Термін перебування на території іноземної держави вказаний у Вашій візі. Порушення візового режиму унеможливить Ваш наступний виїзд за кордон. Якщо ви подорожуєте по «безвізу» не перевищуйте терміни перебування в іноземній державі.
  • Пам’ятайте, що знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном.

Національна “гаряча лінія” із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації  – 116 123

Галина Пшеничко

головний спеціаліст відділу систематизації законодавства,

правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації

нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти

Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

peredplata