ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ОТРУЄННЯ ЧАДНИМ ГАЗОМ

На Буковині почастішали випадки отруєння чадним газом. Останні два – зафіксовано на минулих вихідних в місті Чернівці. На жаль, споживачі газу часто не усвідомлюють всю небезпеку чадного газу, бо не розуміють звідки він береться і як впливає на організм людини.  ПАТ «Чернівцігаз» нагадує правида безпеки:

При несправних димоходах та вентиляційних каналах (ДВК) шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. Щоб цього уникнути, систему ДВК потрібно  періодично обстежувати, а у разі необхідності – прочищати й ремонтувати. Такі роботи мають виконуватися спеціалізованими організації із складанням відповідних актів. Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів, дотримання термінів обстеження покладається на балансоутримувача чи голову ОСББ, у приватних будинках – на власників.

Якщо ж у споживача виникла підозра щодо відсутності тяги, він має право звернутися до балансоутримувача та вимагати пред’явлення акту періодичного обстеження ДВК в його будинку. Також споживач може  самостійно звернутися до спеціалізованої організації, замовити послугу обстеження, прочистки та проведення ремонту ДВК.

«Наявність тяги, кожен споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору димоходу або вентиляційного каналу. Якщо смужка втягується – тяга є, залишається нерухомою – тяги немає, відхиляється у приміщення – тяга зворотна», – розповідає Сергій Козар.

При відсутності тяги або ж навпаки зворотній тязі, всі газові прилади необхідно вимкнути і негайно викликати спеціалістів. Лише 0,05% чадного газу в повітрі може спричинити отруєння організму, а 1% – причиною смерті. В січні 2019 року в Україні зафіксовано 16 смертельних випадків, пов’язаних із отруєнням чадним газом.

Отруєння супроводжується знесиленням, головним болем та запамороченням. Навіть помітивши небезпеку, людина не може самостійно дати собі ради. Потерпілого необхідно якомога швидше винести на свіже повітря, послабити одяг для полегшення дихання та звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. За можливості, напоїти міцною кавою або чаєм. До приїзду медичних працівників залишатися поруч для контролю за його станом.

 

peredplata