Знайдений вбитим організатор розкрадання коштів Аграрного фонду.

23 травня 2020 року в Києві, у офісі по вулиці Велика Васильківська, 4-а, знайдене тіло народного депутата України (фракція «Довіра») Валерія Давиденка з вогнепальним пораненням у голову. Пістолет, з якого застрелився або був вбитий народний обранець, лежав поруч.

Валерій Миколайович Давиденко – це дуже «непростий» народний депутат. Ще в 2007 році разом з Юрієм Колобовим і Борисом Приходьком він став власником невеликого «Терра Банку». За часи Януковича вся трійця отримала високі державні посади: Колобов став міністром фінансів, Приходько – заступником голови Національного банку України, а Давиденко – заступником Міністра аграрної політики та продовольства. На початку 2014 року Давиденко організував розкрадання коштів Аграрного фонду на суму 2 млрд. грн., виконавцями були Борис Приходько, Валерія Гонтарева та Олексій Філатов. Щоправда, за ґратами 31 липня 2014 року опинився один лише Приходько, а інші співучасники зробили блискучі державні кар’єри завдяки заступництву Петра Порошенка: Гонтарева очолила НБУ, Філатов став заступником глави Адміністрації Президента, а Давиденко – народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка».

У грудні 2014 року Приходько вийшов з СІЗО під заставу й, урешті-решт, кримінальне провадження стосовно розкрадання 2 млрд. грн. Аграрного фонду попрямувало до суду. Але подільники – вже покійний Давиденко й досі живі Гонтарева та Філатов – залишились на волі попри те, що наприкінці березня 2019 року їм було повідомлено про підозру. Більш того, після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах Валерій Давиденко знову став народним депутатом (обраний по мажоритарному 208-му округу в Чернігівській області), народним депутатом по 210-му округу в Чернігівській був обраний обвинувачений Приходько, а Гонтарева та Філатов оголошені «жертвами політичних переслідувань».

Як виявилось, Давиденко з давніх часів є компаньйоном по аграрному бізнесу Андрія Богдана, колишнього керівника Офісу Президента Зеленського, і через це Руслан Рябошапка – домашня тваринка Богдана, призначена генеральним прокурором – у вересні 2019 року не тільки заблокував розгляд у Дарницькому районному суді Києва кримінального провадження щодо Приходька (Приходько одночасно з мандатом набув недоторканність і перестав з’являтись у суд, а Рябошапка відмовився вносити у Верховну Раду подання про надання згоди про його примусовий привід і притягнення до кримінальної відповідальності), але звільнив усіх прокурорів, які розслідували розкрадання коштів Аграрного фонду, а саму справу відправив «на поховання» лейтенанту Баканову.

Одначе тепер, коли Богдан і Рябошапка вже не мають можливості торпедувати розгляд справи по обвинуваченню Приходька, Давиденко опинився в дуже цікавій ситуації, оскільки Приходько погрожував, що на суді здасть його, Гонтареву та Філатова з потрухами. Більш того, напередодні загибелі Давиденка був звільнений з посади його останній захисник – перший заступник начальника ГУ СБУ по Києву та Київській області Олександр Білоус. І тепер виникає запитання, відповідь на яке мають дати криміналісти: Давиденко пішов з життя сам чи йому допомогли?

А сидів би Давиденко в тюрмі разом з Гонтаровою, Філатовим і Приходьком – був би зараз живий.

peredplata