Над Скандинавією виявлено радіоактивну хмару з Росії.

 

Станції спостереження за радіаційною обстановкою на півночі Європи виявили надмірне перевищення концентрації радіоактивних ізотопів у повітрі.

Йод-131 був виявлений ще на початку червня в Норвегії, а цезій-134, цезій-137, кобальт-60 і рутеній-103 – в Швеції і Фінляндії.

У Швеції радіонукліди (цезій-134, цезій-137 і рутеній-103) були виявлялені 23-24 червня, повідомив виконавчий секретар Організації за договором про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) Лассіна Зербо. За його словами, концентрація ізотопів значно вища від звичайного рівня.

Національний інститут здоров’я і навколишнього середовища (RIVM) Нідерландів проаналізував наявні дані і прийшов до висновку, що джерелом радіоактивної хмари є західні регіони Росії.

В першу чергу під підозру потрапляє Кольська АЕС (з чотирма застарілими реакторами ВВЕР-440), а також бази атомних криголамів атомних підводних човнів Північного флоту Росії, розташовані на узбережжі Баренцевого моря, повідомляють у Green Peace.

Витік реакторних ізотопів міг статися і на трьох працюючих реакторах чорнобильського типу РВПК-1000 Ленінградської АЕС.

Конкретне місце розташування джерела на разі не може бути ідентифіковане через обмежену кількість вимірювань і “закриті зони” Росії для міжнародних експертів з ядерних проблем.

Світлина від Rostyslav Demchuk.
Ростислав Демчук, Брюссель

peredplata