На Буковині на 7 днів заборонили роботу кафе і ресторанів, – Ляшко

У трьох областях України – Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській – через критичну кількість хворих на коронавірус на 7 днів заборонили роботу розважальних закладів, кафе і ресторанів.

Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі програми Свобода слова Савіка Шустера. За його словами, таке зростання кількості нових інфікованих пов’язане з напливом туристів.

“Якщо проаналізувати спалахи, які є в Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській областях – це три області з критичним зростанням кількості випадків (заражених коронавірусом, – ред.) – то ми можемо чітко простежити, що це маршрути, пов’язані з масовим пересуванням в туристичному бізнесі”, – зазначив головний санлікар.

Ляшко додав, що комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на місцевому рівні в середу, 17 лютого, ухвалили рішення на тиждень призупинити роботу розважальної інфраструктури та всіх закладів громадського харчування.

Раніше повідомлялося, що на Буковині вперше від початку року зафіксували понад 500 нових ковід-випадків за добу.

У МОЗ назвали причину спалаху COVID-19 в Чернівецькій та сусідніх областях.

 
Заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар Віктор Ляшко пов’язує погіршення ситуації з коронавірусом у західних областях із зимовим туризмом.

Про це він сказав ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”.

 

“Якщо проаналізувати спалахи у Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській областях, а це три критично зростаючі області за кількістю випадків. Ми можемо чітко відслідкувати, що це пов’язано з масовим пересуванням там туристів”, – пояснив Ляшко.

Головний санітарний лікар стверджує, що хворі на Covid-19 туристи приїжджають в готелі чи ресторани, інфікують персонал, а ті, своєю чергою, передають вірус одне одному.

“Тому на засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у середу було прийнято рішення на тиждень призупинити всю розважальну інфраструктуру і всі заклади громадського харчування”, – додав Ляшко.

До слова, 19 лютого на Прикарпаття доставили перший в Україні мобільний Covid-госпіталь.

Як відомо, в Івано-Франківській області спостерігається надзвичайно високий рівень захворюваності на коронавірус – у багатьох населених пунктах заповненість ліжко-місць понад 90%. У Центральній клінічній лікарні закінчилися ліжка. У звʼязку з цим госпіталізованих буквально кладуть у коридорах і їдальнях.

На місце виїхав головний санлікар Віктор Ляшко, щоб розібратися в ситуації.

Із 22 до 28 лютого в регіоні вводять “червону” карантинну зону через критичне поширення коронавірусу. У цей період закладам харчування дозволять працювати лише навинос. Робота розважальних закладів, кінотеатрів, клубів, спортзалів забороняється. Також будуть закриті школи для учнів 5-11 класів, а проведення масових культурних та релігійних заходів теж буде заборонене.

Також голова Чернівецької обладміністрації Сергій Осачук заявив про загрозливу ситуацію з поширенням коронавірусу в області. У лікарнях Чернівців закінчуються ліжка, відведені для лікування хворих на ковід.

Учора в Чернівецькій області вперше від листопада 2020 року виявили понад 500 нових випадків коронавірусу.

peredplata