Першою родзинкою ювілейного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ стала Галицька поезія

Першою родзинкою ювілейного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ стала Галицька поезіяГромадська організація «Європейська Галицька Асамблея» – партнер MERIDIAN CZERNOWITZ, – презентувала в рамках Міжнародного поетичного фестивалю «Галицьку поезію».

Модератор заходу, чернівецька поетка і письменниця Христя Венгринюк, серед багатьох сучасних галицьких поетів обрала лише трьох: Маріанну Кіяновську і Галину Крук зі Львова та одного із символів «станіславського феномену» – Юрія Іздрика.

– Це зовсім різні, але по-своєму феноменальні автори, – пояснила Христя. – Маріанна – це така глиба, яку треба дуже уважно чути серцем і не відволікатися, Галина Крук – часом різка, часом ніжна, але дуже влучна і актуальна, її поезія насичена особливою ритмікою і ритмом, а Юрко Іздрик – ламає всі стереотипи сучасної поезії, бо може заримувати «біль-сіль», але це буде так влучно і геніально, що саме в такій начебто недолугості ховається увесь кайф сучасної поезії!

– Звісно, Галицьких добрих авторів немало, але я вважаю, що саме ці троє є найцікавішим поєднанням, яке вразить і залишить довгий приємний післясмак, – інтригувала пані Венгринюк напередодні поетичних читань. –

Галицька поезія є для мене певним феноменом, бо чомусь, – для мене як літературознавця – в тому середовищі відбувається отой прорив найкращої літератури, найкращої поезії, найкращих авторів, які сьогодні тут зібралися.

Приємним сюрпризом поетичної зустрічі стала новина про те, що Маріанна Кияновська привезла до Чернівців свою щойно видану книгу своїх найкращих текстів.

– Я написала фактично книгу «77 віршів» за одну ніч, і це вірші про Майдан, у мене було таке відчуття, після смерті Небесної сотні. Що воно крізь мене усе проходить, і я казала вже, якби на той момент я не була трохи сива, я би напевне в цю ніч посивіла…

«У наметі як у гнізді – сутінно, безвітряно, добре,

Пахне живицею, пір’ям ангелів, домом…

Природа речей уявляється несподівано,

Руки болять, від диму горло болить

Солодко-солоно,

Ніби кров відблиск вогню просочується

Скрізь тканину під шкіру,

Хто не спить – намагається дихати,

Щулячи крила легень.

Завтра в світло примерзне комусь

До зіниць і до вуст.

А нині час збирати каміння.

Мертве, живе, тілом своїм зігріваючи.

Вчити його літати.»

– Сьогоднішня година галицької поезії в компанії як на мене дуже молодих, але вже класиків свого жанру, це не тільки перший власне поетичний захід на MERIDIAN CZERNOWITZ, а й першою культурною подією, яка відбувається в Чернівцях з ініціативи громадської організації «Європейська Галицька асамблея», – зазначила Аня Глібка, представляючи Асамблею у заповненому вщент залі Палацу культури. – Буковинці і галичани, маючи спільні періоди в історії, розуміють одне одного з півслова. Але коли звучить таке високе поетичне слово, підняти з глибини душі – ми як ніколи відчуваємо спільність між собою, і потребу боронити свою землю сьогодні разом. Завершити хочу словами Івана Франка, видатного галичанина, який став рідним для Буковини : «Ми мусимо вчитись бути українцями не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без кутів і кордонів». Тримаймося разом!

Ігор Константинюк, прес-секретар чернівеького представництва ГО «Європейська Галицька Асамблея»

peredplata