Опозиція вимагає виборів у Києві, відставки уряду і звільнення Тимошенко

Опозиція вимагає виборів у Києві, відставки уряду і звільнення Тимошенко«Питання виборів мера Києва – це питання основної цінності демократії, коли людина може обирати і бути обрана. Перенесення виборів в Києві – це ніщо інше, як спроба перенесення виборів і президента, і парламенту», – заявив із парламентської трибуни у вівторок, 16 квітня, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк нагадав, що проект постанови Володимира Яворівського щодо призначення позачергових виборів міського голови Києва та Київської міськради на вимогу опозиції включено до порядку денного парламенту.

«Це не просто вибори мера Києва – це питання основної цінності демократії, коли людина може обирати і бути обрана. Перенесення виборів в Києві – це ніщо інше, як спроба перенесення виборів і президента, і парламенту», – наголосив він.

«Ми наполягаємо сьогодні на голосуванні цієї постанови. А якщо постанова буде провалена, опозиція знов внесе відповідну постанову і вимагатиме, щоб в місті Києві був свій мер і міська рада», – підкреслив голова фракції «Батьківщина».

Ще одне з питань, внесених до порядку денного, – скасування пенсійної реформи: «Пенсійна реформа, яка приймалась урядом Азарова і голосувалась більшістю, повинна бути скасована. Добре, що наш законопроект включений до порядку денного, але буде набагато краще, якщо наші політичні опоненти, в першу чергу Партія регіонів, публічно визнають, що ця пенсійна реформа була економічним і соціальним провалом, і скасують пенсійну реформу на вимогу опозиції».

Наступним питанням на порядку денному буде проект закону про декриміналізацію статей Кримінального кодексу, за якими незаконно ув’язнена Юлія Тимошенко. Арсеній Яценюк підкреслив, що ухвалення цього питання – це вимога як Конвенції ООН, так і наших європейських партнерів, Ві звернувся до представників Партії регіонів підтримати цей законопроект, «якщо вони не на словах, а на ділі хочуть, щоб Україна стала європейською державою».

«Європейський союз в очікуванні реальних кроків щодо прийняття законів, які роблять Україну насправді європейською державою із європейськими стандартами, європейськими цінностями та законами», – підкреслив голова фракції «Батьківщина».

Він підкреслив, що опозиція внесла до Верховної Ради низку законопроектів для наближення України до ЄС. Це, зокрема, законопроекти, які стосуються боротьби з корупцією. Голова фракції «Батьківщина» повідомив, що цього тижня в парламенті розглядатимуться проекти законів про створення Національного антикорупційного бюро та щодо антикорупційної перевірки чиновників всіх рівнів, зазначивши, що це ЄС: «Ми наполягаємо, щоб наші політичні опоненти з Партії регіонів проголосували за антикорупційний пакет».

«Опозиція проголосує за всі закони, які відповідають європейським стандартам і які наближують Україну до європейського співтовариства. Це наша програмна вимога, і ми будемо послідовно наближувати Україну до Європейського союзу», – наголосив він.

Він повідомив, що опозиція звернулась до Генеральної прокуратури щодо «виїзного, дворового засідання Верховної Ради»: «Щоб не цей, а новий генеральний прокурор притягнув до відповідальності всіх осіб, які незаконно скликали сесію і підміняли волю народу України».

«Це був перший і останній раз за історію цього парламенту, коли ви незаконно скликали засідання. З цього приводу ми, и», – підкреслив голова фракції «Батьківщина».

Арсеній Яценюк також нагадав, що в п’ятницю, 19 квітня, в парламенті розглядатиметься питання про резолюцію недовіри Кабінету міністрів України. «Цьому Кабінету міністрів не довіряє український народ, і таку ж недовіру повинен висловити весь український парламент. Ми звертаємось з тим, щоб не просто розглянути питання, а відправити ганебний уряд Азарова у відставку. Це буде єдине правильне рішення цієї Верховної Ради».

Про це повідомляється на сайті \”Фронту змін\”.

peredplata