Чотири сценарії результату війни. Що чекає на Україну та Росію

Вторгнення російських військ в Україну спровокувало найгіршу кризу безпеки в Європі за останні десятиліття.

Колонку написано у співавторстві з Пітером Енгельке та Джеффрі Чимміно із Центру стратегії та безпеки імені Брента Скоукрофта

Наразі більшість аналітиків зосереджені на поточній ситуації. Але не менш важливо спробувати спрогнозувати перебіг воєнних дій і те, як вони можуть завершитись. Потрібно зрозуміти, що принесе нам нинішня війна, оскільки це є значним кроком на шляху до успішного подолання її можливих наслідків.

Ми подаємо чотири сценарії того, як може закінчитися цей конфлікт. Врахуйте, що навіть найоптимістичніший з усіх чотирьох, який ми назвали Диво на Дніпрі, таїть у собі небезпеку. США, їхні трансатлантичні союзники та партнери, та й увесь світ зараз, ймовірно, переживають важкий період сталого конфлікту з Росією.

Отже:

Сценарій № 1: Диво на Дніпрі

Спираючись на оборонну допомогу членів НАТО, український військовий і цивільний опір подолав труднощі та зупинив просування Москви, не давши російському президенту Володимиру Путіну повалити демократичний уряд Києва та встановити маріонетковий режим. Рішучість і хватка українського опору призводять до безвихідної ситуації на полі бою, яка сприяє захисникам.

Невдовзі для Кремля стає очевидним, що Росія заплатить непомірну ціну за свій авантюризм, включно з перспективою тривалого та витратного перебування в Україні, у поєднанні з економічним крахом і дипломатичною ізоляцією. Путін неохоче наказує вивести свої війська. Україна залишається суверенною демократичною країною. При цьому поразка Москви прискорює внутрішнє невдоволення, яке почалося вже по всій Росії. Путін переключається на внутрішні загрози своїй владі, які зростають. НАТО ж, навпаки, опиняється в ситуації, коли становище в галузі безпеки поліпшується, адже Росію вдалося стримати, а Україна виявилася ще ближчою до Заходу.

Проте ситуація з безпекою в Європі не повертається до довоєнного статус-кво. Війна, нехай і коротка, забрала тисячі життів з обох боків, залишивши по собі гіркоту втрати. І хоча Україна залишається демократичною країною, незважаючи на всі руйнування, майбутнє Росії з огляду на її політичний ландшафт невизначене. Поведінка Росії стосовно решти світу значною мірою визначатиме, чи стане вона ще більш авторитарною за Путіна, чи там почнуться демократичні зміни.

Чим закінчиться війна — не може передбачити навіть найгеніальніший військовий стратег

Сценарій № 2: Трясовина

Після кількох тижнів інтенсивних боїв у Києві та інших великих містах Росії вдається повалити український уряд і встановити маріонетковий режим. Проте ані збройні сили України, ані її населення не готові здаватися. Навпаки, українці нарощують широкомасштабне, добре озброєне та добре скоординоване повстання проти загарбників. Росія здобуває піррову перемогу.

Українські повстанські сили постійно завдають Росії значних, людських і фінансових втрат. РФ змушена виділяти набагато більше своїх ресурсів і набагато довше, ніж передбачала. Її головний біль посилюється зовнішньою підтримкою повстанців: адже країни НАТО приховано надають дуже потужну оборонну допомогу українському опору. Конфлікт виснажує скарбницю Москви, зрештою змушуючи її вивести свої війська.

Путін та елітна верхівка розуміють, що опинилися в становищі Леоніда Брежнєва, перехитривши самі себе в гонитві за максималістськими цілями в Україні. Вони отримують Афганістан. Грузнуть у горезвісній трясовині, яка, якщо почитати історію, поглинула не одну могутню державу. В очах більшої частини світу Росія стала парією. Україна спустошена, але водночас рейтинг Путіна страждає, і його становище всередині країни стає нестійким, тому що еліти ставлять під сумнів його політику, а народ нарікає на економічну ситуацію в Росії та зниження її глобального статусу.

Сценарій № 3: Нова залізна завіса

Україна врешті обвалилася під силою російського вторгнення. Незважаючи на активну опозицію, російським силам за допомогою дедалі важчої зброї і тактики вдається взяти під свій контроль країну. Опір проти встановленого Путіним маріонеткового уряду повсюдний, але жорстоко придушується і не може кинути серйозного виклику істотним російським силам, які залишаються в Україні. На Східну Європу спускається нова залізна завіса. Вона проходить із півночі на південь — уздовж кордонів країн Балтії, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії.

Росія стикається з величезними економічними витратами, але Путін зміцнює свою владу всередині країни, ще більше придушуючи внутрішні суперечності. НАТО ще більш згуртоване перед лицем зхнахабнілої Москви. Але водночас Альянс змушений визнати, що має дуже обмежені можливості для того, щоб повернути Україну. Після кризи Швеція та Фінляндія приєднуються до Альянсу, щоб зміцнити свою безпеку перед загрозою реваншистських задумів Москви.

Як і за часів першої залізної завіси, новий розкол у серці Європи несе із собою знайомий перелік небезпек і невизначеностей. Війська НАТО та Росії тепер дивляться одне на одного через раптово мілітаризований кордон, знову підвищуючи ймовірність прямого конфлікту — випадкового чи спланованого. Періодично виникають кризи у сфері безпеки: адже Росія постійно влаштовує нові воєнні авантюри та набагато агресивніші змішані воєнні операції проти союзників НАТО. Антагоністи готуються до тривалого, важкого протистояння, без чіткого розуміння результату конфлікту та гарантій мирного врегулювання.

Сценарій № 4: Війна НАТО та Росії

Найнебезпечнішим сценарієм для майбутнього Європи та світового порядку є такий, за якого війна в Україні готує ґрунт для прямого воєнного конфлікту між НАТО та Росією. Сценарій може стати реальністю, якщо:

— НАТО ухвалює рішення щодо посилення своєї участі у справах України, наприклад, шляхом спроб створення безпольотної зони або іншої форми прямого втручання. Натепер США та інші союзники НАТО відкинули ідею запровадження безпольотної зони. Але якщо Росія продовжить бомбардування цивільного населення, то все може змінитися. Тоді Росія буде змушена ухвалити рішення про те, чи відступити їй, чи безпосередньо вступити в бій із союзними збройними силами. Якщо вона вибере останнє, то ризик ескалації збройного конфлікту між НАТО і Росією значно зросте.

— Росія може ненавмисно завдати удару по території члена НАТО, наприклад, через неточне націлювання або помилкову ідентифікацію друзів і противників, які спонукають альянс до контрзаходів. (Росія вже атакувала цілі поблизу польського кордону.) У міру того, як російські військові запаси високоточних боєприпасів починають скорочуватися, зростає ризик такого збою, що веде до ненавмисної ескалації з НАТО. За цим сценарієм у прикордонних районах України розпочнеться прямий конфлікт, можливо, між повітряними та наземними засобами. Натомість, це може призвести до низки ударів і контрударів, що ведуть до відкритих бойових дій.

— Ще одна страшна перспектива стосується можливості того, що плани Путіна виходять далеко за межі України. Якщо російські сили досягнуть швидкого прогресу в Україні і отримають ефективний контроль над країною, Путін, переконаний, що НАТО під тиском відступить, може звернути увагу на країни, які свого часу входили до складу СРСР, — це країни Балтії. А НАТО наполягає на тому, що боротиметься з будь-яким російським військовим вторгненням на територію держави-члена.

Туман війни

Попередні дані свідчать, що ця війна благоволить Заходу з трьох причин. Груба агресія російського вторгнення та запеклий український спротив надихнули всю Європу на широку підтримку України. Росія та Путін, схоже, сильно недооцінили як рішучість України, так і можливість глобального обурення проти Москви. Демократичні уряди по обидва боки Атлантики таки ухвалили далекосяжні політичні рішення — економічні, фінансові, дипломатичні та ті, що пов’язані з безпекою. Ці рішення свідчать про новонабуту солідарність.

Результат війни в Україні не обмежується лише цими чотирма сценаріями. Влада Путіна в самій Росії може як зміцнитися, так і ослабнути, залежно від внутрішніх і зовнішніх подій (ключовою тут є підтримка Китаю). Путін може спробувати отримати Молдову чи Грузію, або навіть спробувати захопити Сувалкський коридор, щоб мати прямий доступ через Білорусь до свого анклаву — Калінінградської області.

Чим закінчиться розв’язана війна — не може передбачити навіть найгеніальніший військовий стратег. Найчастіше війни ведуть як сторони конфлікту, так і сторонніх спостерігачів несподіваними маршрутами, що призводить до результатів, які змінюють світовий порядок. Схоже, таким буде і вторгнення Росії в Україну. Що принесе його результат самій Україні та всьому світу, ще належить побачити.

Переклад НВ

https://bukinfo.com.ua/viyna-na-shodi/chotyry-scenariji-rezultatu-viyny-shcho-chekaye-na-ukrajinu-ta-rosiyu

peredplata