Великий бізнес і члени Ради Федерації: у ЄС показали список 160 росіян, на яких розширили санкції.

Про це йдеться в офіційній заяві, що є у розпорядженні “Європейської правди”. 

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зазначив, що до санкційного списку включили ключових осіб та членів родин осіб, які мають значну економічну роль у підтриманні режиму Путіна і мають фінансову вигоду від діючої системи.

“Щодо цих осіб застосовується замороження активів та заборона на поїздки. Наш сигнал чіткий: ті, хто уможливлює війну проти України, дорого платять за свої дії”, – зазначив Боррель.

До санкційного списку увійшли 14 олігархів та представників великого бізнесу з ключових для Росії сфер економіки, що дають значні надходження до бюджету РФ.

Зокрема, це президент “Ростелекому” Міхаїл Осєєвський, Андрєй Мельниченко, що має активи у найбільшій компанії-експортері вугілля “СУЭК” та виробнику добрив “ЕвроХим”, Дмитрій Пумпянський (ТМК, “Синара”) і члени родини, Дмитрій Мазепін і син (“Уралхим”), керівник “Аерофлоту” Михаїл Полубоярінов, Владімір Кирієнко (керівник VK, який вже під санкціями США), Александр Винокуров – президент Marathon Group, найбільшого акціонера ритейлера “Магніт”), Андрєй Гур’єв (“Фосагро”), Дмитрій Конов (“СИБУР”), Сєргєй Куликов (“Роснано”).  

Також це 146 членів Ради Федерації, які погодили рішення уряду про “дружбу і взаємодопомогу” з ОРДЛО. 

Тепер до санкційного списку ЄС входить вже 862 фізичні особи та 53 юридичні особи. 

Як вже повідомлялося, також 9 березня Рада ЄС схвалила нові секторальні санкції проти РФ і Білорусі.

Журналісти “Схем” та Scanner Project знайшли в Куршевелі одразу шість шале у поплічника Володимира Путіна, російського олігарха Григорія Берьозкіна. І він досі не під санкціями.

ДжерелоРадіо свобода з посиланням на журналістське розслідування

Деталі: Григорій Берьозкін – власник групи компаній ЄСН. Основні сфери діяльності компаній – нафтова промисловість та електроенергетика, медіа та венчурні інвестиції. Член ради директорів ВАТ “РЖД” (Російська залізниця).

Він примітний тим, що веде проти України планомірну інформаційну війну за допомогою своїх медаресурсів.

У 2017 році олігарх викупив у Михайла Прохорова медіахолдинг РБК. За інформацією ЗМІ, Прохоров був змушений продати холдинг Берьозкіну під тиском заступника глави адміністрації президента Росії Олексія Громова.

Також Берьозкін володіє російським видавничим домом “Комсомольская правда”, у який входять газети і сайти, які, з огляду на їхнє наповнення, ведуть проти України пропагандистську інформаційну кампанію.

За даними російського “Форбс” Григорій Берьозкін посів 157 місце у рейтингу найбагатших людей Росії у 2021 році зі статками у 750 мільйонів доларів.

У липні 2021 року видання “Медуза” повідомляло, що Григорій Берьозкін виступав на одній панелі з Катериною Тихоновою на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. Тихонову називають донькою Володимира Путіна.

Компанія Берьозкіна, на яку записані шале у Франції, називається SCI Sunny Day. Відповідно до документів, нею володіє сам Григорій Берьозкін та його дружина – Олена Берьозкіна.

А фірма, у свою чергу, володіє майном комплексу нерухомості Les Chalets Du Bhoutan вартістю 5 мільйонів євро.

Відповідно до даних із кадастрової карти Франції, ідеться про ось ці шість шале у Куршевелі просто біля однієї із гірськолижних трас.

Шість шале у Куршевелі біля однієї з гірськолижних трас, які записані на компанію SCI Sunny Day
 

Окрім нерухомості у Франції, у документах компанії SCI Sunny Day вказано місце проживання дружини Берьозкіної – це Монако.

Наразі Григорій Берьозкін не потрапив у список осіб, щодо яких ЄС та США запровадили санкції з початком Росією великої війни проти Україну.

peredplata