Муніципальне опитування IRI: більшість населення вірить у краще майбутнє, схвалює якість послуг місцевої влади та не планує покидати свої міста

 

Мунiципальне
 
Опитування

Вся країна
АР Крим
місто Київ
місто Севастополь
Вінницька обл.
Волинська обл.
Дніпропетровська обл.
Донецька обл.
Житомирська обл.
Закарпатська обл.
Запорізька обл.
Івано-Франківська обл.
Кіровоградська обл.
Київська обл.
Луганська обл.
Львівська обл.
Миколаївська обл.
Одеська обл.
Полтавська обл.
Рівеньська обл.
Сумська обл.
Тернопільська обл.
Харківська обл.
Херсонська обл.
Хмельницька обл.
Черкаська обл.
Чернівецька обл.
Чернігівська обл.
30 червня 2023

Київ, Україна – Нове опитування громадської думки Міжнародного республіканського інституту показало, що переважна більшість населення вірить у краще майбутнє, позитивно оцінює якість послуг, що надаються місцевою владою, і планує залишатися у своїх містах під час війни з Росією та після її завершення. Це опитування проведене серед 16 800 респондентів у 21 місті України і є одним з найбільш повних зрізів громадської думки в Україні.

«Те, що багато українців не хочуть переїжджати в умовах серйозної загрози з боку Росії, свідчить про їхню рішучість, – сказав Стівен Нікс, старший регіональний директор IRI у Євразії. – Це також демонструє довіру громадян до місцевого самоврядування у дуже складні часи».

Мешканці планують залишатися у своїх нинішніх громадах, попри загострення ситуації у воєнний час та після війни. Від 45% до 61% планують залишитися в межах свого міста, навіть якщо ситуація поблизу нього ускладниться через воєнні дії. Крім того, від 87% до 96% мешканців у кожному з опитаних міст заявили, що не збираються покидати своє місто після війни.

На запитання, яким вони бачать майбутнє, від 74% до 90% громадян відповіли, що «скоріше обнадійливим». Крім того, більшість опитаних у 18 з 21 населеного пункту – від 50% до 82% респондентів – вважають, що їхнє місто рухається у правильному напрямку. 

Опитування також показало, що багато мешканців схвалюють якість послуг, які надаються органами місцевого самоврядування в їхніх містах. Зокрема, 75-90% респондентів у кожному місті оцінили якість послуг з енергопостачання на «добре» або «відмінно». 

«Якість електроенергії та енергопостачання є надзвичайно важливими, – сказав Стівен Нікс. – Енергопостачання буде ключовим як для цивільного населення, так і для військових восени та взимку, якщо війна все ще триватиме».

Значна частина мешканців кожного міста – від 39% до 62% – вважає, що органи місцевої влади повинні визначати пріоритети відбудови місцевих громад. 

Повне опитування можна переглянути тут. 
Інфографіки можна завантажити тут. 

Методологія

Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту по всій Україні (крім окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей) у період з 1 по 5 лютого 2023 року методом телефонного інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів.​ Всього було опитано n= 2,000 жителів України віком 18 років і старше.  До вибірки не включені громадяни, які наразі перебувають за межами України.​ Отримані дані опитування зважено за регіональним та віковим показниками з використанням даних Державної служби статистики України на 1 січня 2021 року. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 2.0%.​ Коефіцієнт досяжності респондентів – 16%.  Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Завантажити

peredplata