У Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів Російської агресії проти України

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

 

-Сьогодні в Гаазі офіційно розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів Російської агресії проти України

Про це сьогодні повідомила журналістам президент Європейської Комісії Урсула фан дер Ляєн

Робота цього Центру полягає у пошуках, збирані доказів і документуванні злочинів Росії проти України, щоб усіх винних можна було притягнути до кримінальної відповідальності.

Перший крок до створення нового Міжнародного кримінального трибуналу за злочини російської агресії проти України та народу України реалізовано в практичній і наявній площині.

Офіційно цей міжнародний орган зветься: International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression against Ukraine (ICPA)!

Центр розпочав свою діяльність у Гаазі і в першу чергу завдяки ініціативам та зусиллям Агентства Європейського Союзу з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції (Євроюст). Новостворений Центр стане ключовим для розслідування злочинів агресії Росії проти України та сприятиме розслідуванню справ для майбутніх судових процесів. Він забезпечить структуру для підтримки та посилення поточних і майбутніх розслідувань злочинів агресії та сприятиме обміну та аналізу доказів, зібраних з самого початку російської агресії проти України.

Центр, створений за підтримки Комісії, складається з ретельно відібраних національних прокурорів, які вже беруть участь у Спільній слідчій групі, з якою Центр пов’язаний у своїй діяльності. Експерти-учасники зможуть щодня працювати разом, швидко обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію. Євроюст надаватиме оперативну, юридичну, фінансову та матеріально-технічну підтримку, зокрема для збереження, зберігання та аналізу доказів. Ця робота має важливе значення для підготовки до майбутніх судових процесів, будь то в національних або міжнародних судах, включно з можливим трибуналом для злочинів агресії або Міжнародним кримінальним судом (МКС) для злочинів, які підпадають під його юрисдикцію.

Президент Урсула фон дер Ляєн сказала: “Вторгнення Росії в Україну продовжує приносити невимовні жахи щодня. Глибоко тривожні новини про навмисні напади на мирних жителів, у тому числі дітей, стали жорстоким щоденним нагадуванням про кровопролиття, яке Володимир Путін повернув на наш континент. Докази незліченних міжнародних злочинів, скоєних Росією, накопичуються. Новий міжнародний центр обвинувачення відіграватиме ключову роль у забезпеченні притягнення винних до відповідальності, зокрема за злочин агресії. Ми не залишимо каменя на камені, щоб притягнути Володимира Путіна та його поплічників до кримінальної відповідальності”.

peredplata