Що твориться на ТВі. Хроніка протистояння

Що твориться на ТВі. Хроніка протистояння23 квітня на офіційному сайті ТВі з\’явилась інформація, що новим генеральним директором телеканалу ТВі став Артем Шевченко, який змінив у керівництві каналу Наталію Катеринчук. У повідомленні також ішлося, що новим інвестором каналу замість Костянтина Кагаловського став американський бізнесмен Олександр Альтман – у минулому радник міністрів енергетики Юрія Продана і Юрія Бойка.

Що твориться на ТВі. Хроніка протистояння
Що твориться на ТВі. Хроніка протистояння

Одночасно генеральний директор ТВі Наталія Катеринчук повідомила, що інформація про зміну керівництва каналу не відповідає дійсності, а власник ТВі Костянтин Кагаловський заявив про рейдерське захоплення каналу «за допомогою силових структур».

Журналістам про такі зміни офіційно не оголошували – вони про все дізналися із сайту і не розуміли, що відбувається на каналі. Тим часом Костянтина Кагаловського і Наталію Катеринчук не пускали на канал. Через кілька годин із сутичками і з допомогою народних депутатів з УДАРу вони нарешті змогли пройти в офіс, де зустрілися з Артемом Шевченком і Олегом Радченком – людиною, яка підписувала документи про зміну керівництва.

Джерело «Телекритики» на каналі розповіло, що ТОВ «Телерадіосвіт» (телеканал ТВі) реструктуризувало свою схему власності, перевівши 100% корпоративних прав на ТОВ «Медіа інфо», директором якої є Олег Радченко. Цю ж інформацію підтвердив і Костянтин Кагаловський.

У свою чергу 99% компанії «Медіа інфо» належить компанії Willcox з Британських Віргінських островів, яка нібито належить Костянтину Кагаловському. За інформацією джерела «Телекритики», Willcox видала довіреність на ім\’я Олександра Альтмана. Утім, юридична служба і Наталія Катеринчук, яка до 23 квітня була чинним директором ТВі, цієї довіреності досі не бачили. «Або кіпрські юристи кинули інвестора, або довіреність Альтмана несправжня», – вважає джерело.

Олег Радченко на зустрічі з народними депутатами, Наталією Катеринчук і Артемом Шевченком повідомив, що ТОВ «Медіа інфо» належить Олександру Альтману. За словами пана Радченка, сам він має усне доручення від Олександра Альтмана на прийняття управлінських рішень. При цьому жодних документів він не пред\’явив.

Наталія Катеринчук у відповідь заявила, що в Олега Радченка немає повноважень, оскільки ще в п\’ятницю, 19 квітня, його було усунуто від виконання обов\’язків директора ТОВ «Медіа інфо», а натомість призначено в. о. директора Наталію Катеринчук.

Що твориться на ТВі. Хроніка протистояння

Згодом на прес-конференції Костянтин Кагаловський звинуватив Олександра Альтмана в підробці довіреності його компанії. «Шахраїї, типу Альтмана, які підробили довіреність моєї компанії, на таких речах далеко не поїдуть. Їхня стратегія проста: зараз отримати контроль над каналом, а потім продати його тому, хто цей канал закриє чи зробить музичним», – додав він.

За інформацією різних джерел «Телекритики», Олександр Альтман не буде кінцевим власником ТВі. Він виступає проміжною ланкою в схемі зміни власності. Після ще кількох юридичних кроків контроль над каналом матиме перший віце-прем\’єр Сергій Арбузов в інтересах бізнесово-політичної групи «Сім\’я».

Публічний конфлікт довкола зміни власників каналу і заяви Костянтина Кагаловського про рейдерське захоплення зумовлені тим, що сторони не домовилися про остаточну ціну каналу, яка варіювалася від $ 12 млн до $ 120 млн. Джерела стверджують, що частину цих коштів пан Кагаловський уже отримав.

Однак сам пан Кагаловський заперечив інформацію про продаж каналу: «Ніхто не має юридичних підстав на ТВі. Я власник каналу ТВі. Розмови про продаж – нісенітниця, таких розмов я не вів і продавати канал не збирався», – сказав він. Вартість каналу він при цьому оцінив приблизно в $ 37 млн. «Але це ж не ринкова вартість. Насправді, коли є один покупець, тоді це не ринкова вартість», – впевнений пан Кагаловський.

Артем Шевченко, якого 23 квітня було оголошено новим директором ТВі, на зустрічі з депутатами і Наталією Катеринчук сказав, що він не стверджує, що канал продали, але вважає своє призначення легітимним.

У відповідь Наталія Катеринчук заявила Артемові Шевченку, що його намагаються використати. Пані Катеринчук закликала журналістів ТВі не брати участі в рейдерській атаці. Також вона написала заяву до міліції з приводу захоплення каналу.

О 17:00 на каналі відбулася зустріч колективу з з Олександром Альтманом та Артемом Шевченком. «Зустріч з Альтманом і Шевченком відбулась у ньюзрумі. Пан Альтман, який називає себе новим інвестором, відмовився назвати кінцевих власників каналу», – розповів «Телекритиці» ведучий ТВі Мустафа Найєм. Жодних документів пан Альтман журналістам не пред\’являв.

Новий інвестор пропонував журналістам підписати редакційну угоду з ним, а також з паном Кагаловським, яку мають підготувати протягом 10 днів. Але журналісти відмовилися. Після цього розпочалася зустріч журналістів з паном Кагаловським.

Існує велика вірогідність того, що основний випуск новин «Сьогодні» на телеканалі ТВі 23 квітня не вийде в ефір, оскільки журналісти його практично не готували.

Фото Богдана Кутєпова, скани документів – каналу ТВі та Української правди

Джерело Телекритика

peredplata