Україна продовжує пасти задніх у рейтингу свободи преси

Україна продовжує пасти задніх у рейтингу свободи пресиМіжнародна організація \”Репортери без кордонів\” оприлюднила новий список найбільших ворогів свободи преси у світі. Українці до нього не потрапили.

До Міжнародного дня свободи преси, який відзначають 3 травня, міжнародна організація \”Репортери без кордонів\” оприлюднила новий список \”Ворогів свободи преси\”. У ньому з чотири десятки політиків, злочинних угруповань та екстремістських організацій, які переслідують незалежних журналістів та намагаються незаконними методами приборкати свободу слова.

2013 року список ворогів свободи преси обновився \”Братами-мусульманами\” з Єгипту, повстанцями гілки Аль-Каїди у Сирії \”Фронт підтримки сирійського народу\” та збройними угрупуваннями у провінції Балуджистан, що у Пакистані. Водночас \”Репортери без кордонів\” виключили з переліку \”ворогів свободи преси\” підпільну організацію басків \”ЕТА\” в Іспанії та президента Бірми Теіна Саіна. Останній, як повідомляється у прес-релізі \”Репортерів без кордонів\”, у ході внутрішньополітичних реформ звільнив з ув\’язнення журналістів, які критично відкликались про його режим, та з квітня 2013 року дозволив вихід приватних щоденних газет, повідомляє dw.de.

З європейського континенту до цьогорічного списку ворогів свободи преси потрапили переважно політичні лідери з пострадянських країн. Так, у переліку недругів преси, що складаються \”Репортерами без кордонів\” щороку, уже стали традиційними прізвища нинішніх президентів Росії Володимира Путіна та Білорусі Олександра Лукашенка. Титул \”ворог свободи преси\” нині, як і в минулому, отримали президенти Азербайджану, Казахстану, Туркменістану та Узбекистану, а також Чечні.

Західна Європа представлена у переліку \”ворогів\” італійськими мафіозними угрупованнями \”Каморра\”, \”Коза ностра\”, \”Ндрангєта\” та \”Сакра Корона Уніта\”.

Серед володарів титулу \”ворог свободи преси\” представників України немає. Втім, Україна утримує свої низькі позиції у міжнародному рейтингу свободи преси: станом на 2013 рік місце України у ньому в порівнянні з 2012 роком не змінилось.

Нагадаємо, що у рейтингу міжнародної організації \”Репортери без кордонів\” 2012-го року, Україна опинилась на 126 місці, скотившись у порівнянні з попереднім роком на 10 позицій.

Раніше представник німецького офісу міжнародної організації Ульрике Ґруска пояснила DW, що Україна дуже різко впала у рейтингу свободи слова у 2010 році, коли президентом країни став Віктор Янукович. \”З того часу ми спостерігаємо стабільність ситуації на дуже низькому рівні. Відхилень від цього курсу практично не спостерігаєтсья\”, – наголосила Груска.

peredplata