Провокації. По дурості, чи по умислу?

Думаю собі – то влада все робить через свою обмеженість, тупість та недолугість, чи дійсно з наміром та умислом? Бо, чесно кажучи, здорового глузду в тому, що вона зараз чинить, не бачу. Зрозуміло, вони хочуть придушити будь-які можливості супротиву й інші прояви демократії, цивілізованості та европейськості. Та досягається якраз результат зворотній: внаслідок того, що вони роблять останнім часом, оте вже трохи призабуте від 2004 року та поснуле в серцях українців пробуджується. І консолідують їхні дії людей від Львова до Луганська краще, ніж будь-який лідер будь-якої опозиції.

Вони саджають екс-посадовців, активістів, ганяють на допити нардепів від опозиції. Хоча, якщо подумати, коли б Юлю не посадили, про неї б в рази менше говорили. Коли б нардепів не ганяли на допити, про сутичку 24 серпня давно б забули. Коли б пенсіонерку не заарештували на 10 діб, хто б згадав, що вона відрізала шмат так званого майна Януковича (маю на увазі стрічку від вінка, де написане його прізвище)? Ото ж-бо.

Найбільше мене здивувала кримінальна справа, свідком, а потім підозрюваним за якою проходить вболівальник «Динамо». Його відпустили на підписку про невиїзд після дванадцятигодинного допиту за фактом бійки вболівальників і працівника стадіону українофоба Саламатова. Той намагався зірвати банер із зображенням Шухевича під час матчу зі львівськими «Карпатами» (до речі, Саламатова потім звільнили). Нагадаю, що після інциденту з банером вболівальники «Динамо» та «Карпат» в один голос скандували: «Спасибо жителям Донбасса…». Саме з цією речівкою і пов’язують затримання вболівальника. До вечора біля стін відділку міліції вже зібралось зо 300 вболівальників. Їхній рух ультрас оголосив мобілізацію. Нагадаю, що на мітинги опозиція може зібрати не завше більше.

Зрозуміло, якщо система буде далі тиснути, то ультрас так просто не здасться. І це вже не бабки-дідусі під стінами Печерського суду. Це тисячі тренованих, можливо озброєних (холодна зброя, думаю, у них є) хлопців з усієї України. І вони вміють не тільки скандувати, а й діяти. І об’єднуватися, і координувати свої дії. І їм не треба ні вождів, ні лідерів та решти скороспілих чи/та швидкогниючих політиків. Вони просто зметуть усе на своєму шляху. І коли опозиція зможе врешті дійсно об’єд-натися і вивести людей на вулиці (хай навіть хоч раз збере усіх депутатів від своїх політичних сил усіх рівнів усіх рад) та долучити до себе ультрас, то саме вони стануть гільйотиною для нинішньої влади. І чим більше тиснутиме влада, тим сильнішатиме народний гнів.

Тому дивною видається така поведінка влади. Адже, думалось мені, там є якісь адекватні люди, які розуміються на по-літичній психології, психології мас тощо. Є ж якісь там радники, професори, технологи. Це ж не Росія, де народ залякали до «неможу». Це Україна, де ні міліціонерів, ні військових ні в що не ставлять. Ті змушені або зводити кінці з кінцями, або ставати по той бік закону. І не факт, що у випадку боротьби вони (маю на увазі простих смертних) не перейдуть на бік протестувальників. Бо ж в одній країні живемо. Країні для людей, а не для паханів.

Тому не дуже розумію дії влади. Хоча повірити, що тут діє принцип так званої «бритви Хенлона», який полягає в тому, аби не приписувати злого наміру тому, що дуже навіть можна пояснити людською тупістю, складно. Скоріш це все можна пояснити тим, що влада вже геть неадекватно оцінює реальність і неспроможна відчувати настрої народні. І прірва між нами і ними вже така, що жодне звільнення табачників, азарових не врятує.
Надія Вірна

P.S. Тим часом 1 вересня в суді міста Києва відбулося чергове засідання у справі українських націоналістів, що пошкодили пам’ятник Лєніну в Києві. Розгляд справи перебуває на стадії допиту свідків, тому до суду було запрошено з десяток свідків обвинувачення. Прийшов тільки один, і то сказав, що ніц не чув і не бачив. Наступне засідання призначене на 27 вересня. Свідки мають бути доставлені примусово.
Також 31 серпня було затримано та допитано активіста Братства св. Луки Георгія Ярощука. Після нічного допиту відпустили. Георгій потім розповів, що його допитували, чи це не він кидав димову шашку біля адміністрації президента.

peredplata