В Україні почалася війна кланів?

В Україні почалася війна кланів?25 лютого виповниться рівно 3 роки (з 5-ти відведених Конституцією) перебування на посту президента України Віктора Януковича. І хоча політикам і юристам ще належить широка дискусія щодо дати наступних виборів, чинний президент неухильно наближається до межі, за якою його становище підпадає під означення «шкутильгаюча качка» – президент, термін повноважень якого закінчується і його вплив на політичну ситуацію обмежений.
Уже зараз більшість фінансово-політичних груп України почали не тільки «підкилимну», але й «надкилимну», тобто публічну війну за спадок Януковича і його команди. Відчувши, порівняно з 2010-2011 рр., певне послаблення з боку команди президента, частина найбільш публічних олігархів кинулася на захоплення привабливих об\’єктів власності, медійних і політичних активів, зручних стартових майданчиків перед виборами 2015 року.
Особливо активні групи Фірташа і Ахметова, котрі помітно наростили свій вплив і фінансові можливості в Україні, непублічно, але ефективно працюють фінансові об\’єднання сина президента і прем\’єра. Звичайно, в цій ситуації не могло обійтися і без постраждалих. Вже зробили фальстарт і зазнали серйозних політичних і економічних втрат клани Балоги, Коломойського, Ярославського, Порошенка і Хорошковського.
Фактично всі останні скандали навколо влади і власності (крім «справи Тимошенко») пов ’ язані саме зі спробами перерозподілу активів – дивне банкрутство «Аеросвіту» Коломойського, вимушений продаж ФК «Металіст» Ярославським, рішення Вищого адмінсуду про позбавлення депутатського мандата брата Балоги Павла і протеже Порошенка Домбровського, терміновий продаж медіа групи «Інтер» Хорошковським. За найскромнішими оцінками, в результаті кланових воєн в 2012 році в Україні змінили власника об’єкти на 4 млрд. дол. США, і це без урахування інших законних злиттів і поглинань.
Президентська команда продовжує активно відстоювати своє привілейоване становище, але також шукає можливості для диверсифікації ризиків (насамперед для економічних активів) у разі обрання Януковича на другий термін – веде переговори з усіма партнерами і не зважується на розгром навіть найбільш різких своїх опонентів.
Але чим ближче до дати «ч» – виборів президента України в 2015 році – тим більше ця боротьба буде підсилюватися, знаходити відкриті і різкі форми, і буде припинена тільки новим президентом.

Руслан Бортник
Український Інститут аналізу та менеджменту політики

peredplata