В Чернівецькому СІЗО вдвічі зменшилась кількість утриманих

В Чернівецькому СІЗО вдвічі зменшилась кількість утриманих Протягом поточного тижня прокурор Чернівецької області Петро Коваль провів перевірку щодо законності підстав затримання та поміщення громадян до ІТТ при УМВС України у Чернівецькій області, додержання конституційних прав та житлово-побутових умов ув’язнених.

Як зазначив Петро Андрійович, проведена у минулому та поточному роках робота позитивно вплинула на забезпечення законності при утриманні ув’язнених. У спецустанові органів внутрішніх справ проведено капітальний ремонт кожної камери, прогулянкового дворика. У камерах замінено вікна, двері. Камери забезпечені достатнім природним освітленням, санітарними вузлами та раковинами, облаштовані столиками та лавицями. Є достатня кількість постільної білизни, медикаментів, столового посуду, деззасобів тощо.

Разом з тим, прокурор області звернув увагу на неохайний зовнішній вигляд окремих ув’язнених, має бути кращим і додержання адміністрацією установи санітарно-гігієнічних вимог.

Також П. Ковалем проведена перевірка додержання вимог чинного законодавства в діяльності адміністрації Чернівецького слідчого ізолятора та здійснено особистий прийом осіб, що там утримуються. Особливу увагу прокурор області звернув на законність поміщення взятих під варту осіб, додержання як строків їх тримання в СІЗО, так і вимог режиму різними категоріями ув’язнених, їх харчування, матеріально-побутове та медико-санітарне забезпечення тощо.

Як зазначив прокурор області, із вступом в дію нового кримінально-процесуального кодексу виваженішим став підхід до обрання такої міри запобіжного заходу як утримання під вартою. Тому кількість утримуваних в Чернівецькому слідчому ізоляторі осіб значно зменшилась. Зокрема, на даний час в установі утримується 287 осіб, а у минулому році протягом травня у СІЗО перебувало удвічі більше ув’язнених.

Аналогічна перевірка проведена прокурором області й у Сокирянській ВК-67. Й хоча протягом останніх років є певні позитивні зрушення щодо додержання вимог законодавства з питань матеріально – побутового, медико-санітарного забезпечення та харчування ув\’язнених та засуджених у ВК-67, однак адміністрацією установи не вживаються ще достатні заходи щодо приведення у відповідність до вимог чинного законодавства житлово-побутові умови засуджених, які утримуються в арештному домі на території колонії, не відпрацьовані питання погашення податкової та іншої заборгованості минулих років, налагодження виробництва тощо.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata