Депутат-буковинець Шабан – хабарник-\”рішало\”?

Депутат-буковинець Шабан - хабарник-"рішало"?Чернівці приголомшені повідомленням обласної прокуратури про затримання хабарника-депутата, заступника голови Першотравневої районної ради Володимира Шабана.
Цей недовчений фотограф (мав тільки середню освіту) славився у місті тим, що вирішував проблеми. Одне слово, був «рішалою». Напевне, з того мав свою ложку ікри на хліб з маслом. Ділився й з іншими. Опікували цю людину, яка підозрюється у взятті хабара на 100 тис. дол. США, інший народний депутат України, зрадник Юлії Тимошенко Петро Гасюк і його помічниця, голова фракції БЮТ в облраді Сільва Віщук. Попереднього скликання «рішало» став депутатом обласної ради. Але на це скликання Гасюк йому визначив роль першого у списку партії ВО «Батьківщина» до Першотравневої райради. Після перемоги на виборах «рішало» міг очолити раду. Але відмовився. Причини не назвав. Напевне, все ж розумів, що верхньої освіти не має. А фотограф з нього також, як про таких кажуть, «какіс». Тобто «фотокака». Погодився на заступника. Тим паче, що до районної ради Шабан «привів» і дітей своїх покровителів: сина Сільви Віщук Ігоря та доньку заступника голови облради Валентина Маніліча Олену.
На посаді заступника йому було комфортно. І жив він добре. Але не довго.
Попався він 2 червня. Саме того дня через його брата передали 100 тис. дол. США (810 000 грн.) за сприяння у реконструкції ринку «Нива», що по вул. Руській (біля «Гравітону»). Шабан затриманий прокуратурою. Йому інкримінують ч.5 ст. 368 КК України. У цій статті хабарниками називають тих, хто одержав неправомірну вигоду. І передбачають від 8 до 12 років тюрми.
Йому однозначно доведеться відповідати у суді. Звичайно, якщо не відкупиться. Бо цей «рішало» за свою недовгу політичну кар’єру трохи щось для себе «нарішав». Тепер доведеться все, що заробив «непосильною, сумлінною» працею віддати на адвокатів… і на таких же «рішал», яким був сам до недавнього часу.
Знаючих людей у Чернівцях не вдасться збити з пантелику. Бо вони знають, що питання реконструкції ринку вирішуються не у районій, а в міській раді. Томц й суму хабара висока. Бо треба було ділитися з тими, хто буде голосувати за відповідне рішення, з тими, хто рішення готуватиме і проштовхуватиме, з тими, хто слідкуватиме за проходженням рішення і відкатами від цього.
Нахлібників на цей хабар у місті багато. Сам прокурор Петро Коваль дивується, що найменша в Україні область фігурує серед зведень про найбільші суми хабарів. І ще він каже, що Шабана упіймали за руку не випадково. Його, як кажуть «специ», «вели» не один місяць. І на це був дозвіл суду. Тож зафіксували тих, хто «у долі» також. Й хоча таємниця слідства не дозволяє розголошувати факти і називати прізвища причетних до злочину, ми їх дуже швидко побачимо. Дивімося, хто з міської влади та депутатів терміново візьме відпустку і виїде за кордон. Хто у кайданках буде доставлений у СІЗО. І насамкінець, хто швиденько з’явиться у прокурора з «явкою з повинною».
Будьмо уважні!
Петро КОБЕВКО

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ УСБУ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Співробітники СБУ спільно з працівниками обласної прокуратури викрили протиправну діяльність заступника голови однієї з районних рад м.Чернівці, який вимагав та отримав 810 тис. гривен.
Чиновник, за сумісництвом депутат районної ради, вимагав гроші від директора однієї з місцевих комерційних структур за сприяння у погодженні проекту реконструкції підприємства та за нестворення перешкод у здійсненні підприємницької діяльності. Перестраховуючись, чиновник використав схему отримання грошей через підставних осіб.
2 червня ц.р., у рамках відкритого кримінального провадження, за фактом одержання неправомірної вигоди правоохоронці затримали посадовця у центрі Чернівців.
За матеріалами СБУ слідчим прокуратури інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч.5 ст.368 (одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.
Наразі триває слідство.
Прес-центр СБ України

Світлина – прес-служба УСБУ в Чернівецькій області.

peredplata