Журналістів б\’ють і залякують

Журналістів б'ють і залякують Не дивлячись на те, що в травні робочими були фактично лише два тижні, цього місяця відбулось різке зростання кількості випадків побиття та нападів на журналістів – 8 випадків (у квітні – 1, у березні – 4). У той же час, кількість випадків перешкоджання виконувати законну професійну журналістську діяльність дещо знизилась – до 8 (порівняно до 11 у квітні і 15 у березні). Такі дані подає щомісячний моніторинг ІМІ «Барометр свободи слова».

У травні дещо зросла кількість випадків цензури – 6 (порівняно з 5 випадками у квітні та 3 у березні). Водночас зменшилася кількість судових позовів до ЗМІ та журналістів – 3 (6 позовів у квітні, порівняно до 3 у березні), також ІМІ зафіксував 2 випадки економічного та 3 – політичного тиску.

Найбільш резонансною подією травня стало побиття журналістки 5 каналу Ольги Сніцарчук та фотокореспондента “Комерсант-Україна” Влада Соделя. На Сніцарчук та Соделя напали, коли вони фотографували сутички під час мітингу опозиції у Києві 18 травня. Журналісти встановили особу, яка побила Сніцарчук – ним виявився житель Білої Церкви, спортсмен Вадим Тітушко. Проте міліція не поспішала скористатися фото та відеоматеріалами, які представники ЗМІ готові були надати. У зв’язку з нерішучістю міліції під час побиття журналістів та бездіяльністю після інциденту, а також відсутністю прогресу в розслідуванні, представники ЗМІ організували хвилю акцій протесту. Зокрема, 20 травня близько 150 журналістів мітингували біля Міністерства внутрішніх справ у Києві із вимогою розслідувати побиття журналістів. 22 травня у Києві, під час відкриття засідання Кабінету Міністрів, 10 журналістів розвернулися до міністрів спинами, на яких було написано \”Сьогодні журналістка! Завтра – ваша дружина, сестра, донька. Дійте!\”. За це прем’єр-міністр Микола Азаров пригрозив позбавити цих журналістів урядової акредитації. Цей випадок експерти ІМІ зафіксували як політичний тиск. Бездіяльність міліції також засудили міжнародні організації: “Репортери без кордонів”, Freedom House, Міжнародний комітет з захисту журналістів, а також Єврокомісія, Посольства Великобританії та США в Україні виступили з відповідними заявами. У висновку, за фактом побиття Сніцарчук міліція відкрила кримінальні провадження за ст. 125 Кримінального кодексу (спричинення легких тілесних ушкоджень) і ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста). Пізніше міліція перекваліфікувала розслідування інциденту на статтю 296 про хуліганство. А самого Тітушка, якого допитали, відпустили під заставу в 22 тис. грн.

25 травня в Броварах журналіста інтернет-видання “Маєш право знати” Андрія Качора невідомий чоловік вдарив так, що він втратив свідомість. Інцидент стався під час акції з демонтажу паркану, незаконно встановленого приватним підприємством «Феско», що належить Сергію Федоренко – особистому масажисту Миколи Азарова.

Травень також запам’ятався яскравими фактами цензури. Зокрема, увагу медіа-спільноти привернув випадок, коли український Forbes відредагував матеріал на своєму сайті, видаливши ім\’я старшого сина президента України Олександра Януковича з переліку осіб, які найбільше заробили на \”Укрзалізниці\”.

Інший гучний випадок пов\’язаний з побиттям журналістів на акції 18 травня, після якого Центральний штаб Партії регіонів розіслав усім народним депутатам від фракції “темник” із рекомендаціями, як правильно коментувати та інтерпретувати побиття журналістів Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя. Провладним депутатам поставили завдання донести до співгромадян, що журналістка Сніцарчук насправді провокаторка, і сама винна у тому, що сталося.
Серед інших резонансних випадів травня – відома журналістка Ольга Червакова написала заяву про звільнення з телеканалу СТБ за власним бажанням, аргументувавши її незгодою з редакційною політикою. Це вже третя «зірка» української журналістики, яка звільнилася з СТБ за останній рік – у червні 2012 року з СТБ пішов Сергій Андрушко, а у вересні – Наталка Соколенко. Всі звільнення були так чи інакше пов’язані з незгодою журналістів з редакційною політикою телеканалу та цензурою.

У травні влада та опозиція об’єднали зусилля у тиску на свободу слова. 21 травня суд зобов’язав власника інтернет-форуму Антона Панкова сплатити компанії-будівельнику 14 млн грн. за обговорення в мережі проблем будинку по вул. Раїси Окіпної, 18. Скандальний нюанс ситуації не лише у сумі позову, а ще й у тому, що компанію St Sophia Homes, яка подала позов і зводила цей будинок, пов’язують з народними депутатами від Партії регіонів Давидом Жванією та від ВО \”Батьківщина\” Миколою Мартиненком.

Фізична агресія

Арешти, затримання – 1

1. Біля \”Межигір\’я\” беркутівці затримали львівських журналістів

22.05.2013 У селі Нові Петрівці, де знаходиться резиденція президента Віктора Януковича, озброєні бійці спецзагону \”Беркут\” без пояснення причин затримали редакційний автомобіль газети \”Експрес\” та журналістів, які перебували у ньому. Бійці обшукали журналістів та редакційну машину, перевірили посвідчення, посвідки про відрядження, записали домашні адреси, з’ясовували мету появи в \”Межигір’ї\”.

“За деякий час на допомогу \”Беркуту\” приїхали ще й працівники СБУ та ДАІ, котрі також повторили процедуру обшуку та своєрідного допиту повторно. Блокування журналістів тривало понад годину, потім їх відпустили. Однак згодом редакційне авто по дорозі з “Межигір\’я” супроводжували дві чорні Тойоти”, – повідомило видання. \”Склалось враження, наче нас просто намагалися залякати\”, – зазначив журналіст газети Юрій Грицик.
Журналісти газети готували репортаж про витрати коштів, пов\’язані із перекриттям доріг під час руху президентського кортежу.

Погрози, залякування – 2

1. Адміністратор групи \”Любе\” погрожував донецьким журналістам

17.05.2013 У Донецьку адміністратор групи «Любе», яка виступала в цей день на антифашистському мітингу у місті, організованому Партією регіонів, погрожував журналісту інтернет-видання «Донецьк. Коментарі» та інших ЗМІ.

Чоловік, який не захотів назвати своє ім´я та прізвище, почав погрожувати журналістам, коли вони підійшли до намету за сценою на пл. Леніна, де знаходилася гримерка. «Якщо ти зараз звідси не підеш, то я тобі засуну твій фотоапарат, сама знаєш куди. Я зараз неонацистів до вас покличу. З ними будете спілкуватися», – заявив адміністратор групи «Любе».

Свідками конфлікту стали співробітники правоохоронних органів, які ніяк на нього не відреагували. Організатори концерту підтвердили «Донецьк. Коментарі», що цей чоловік є адміністратором групи «Любе».

2. Тернопільській газеті пригрозили судом через критичний репортаж

28.05.2013 У Тернополі організатор концерту гурту “Океан Ельзи” пригрозив місцевій інтернет-газеті “Про все” судовим позовом через матеріал про погану організацію пропуску людей на стадіон, де проходив концерт. У репортажі видання розповіло про те, щоб потрапити на стадіон, тернополяни змушені були стояти в довжелезних чергах.

Після виходу репортажу до редакції зателефонував з претензіями представник організаторів. «Чоловік заявив, якщо ми не знімемо критичну інформацію, то на журналіста подадуть до суду. “Про все” відмовляється знімати інформацію, оскільки вона є достовірною і вимогу розцінюємо як прояв цензури», – заявило видання.

Побиття, напади – 8

1. Молодики побили до крові журналістку та фотографа. Міліція не втручалася

18.05.2013 У Києві невідомі молодики побили журналістку \”5 каналу\” Ольгу Сніцарчук та фотографа «Коммерсантъ-Україна» Влада Соделя. Інцидент стався поблизу мітингу опозиції – біля будівлі головного управління МВС у Києві на вулиці Володимирській.

У Сніцарчук розсічена губа та побиті руки. Також нападники розбили її телефон. Содель, який намагався її захистити, також отримав ушкодження. За словами фотографа, усе це відбувалося на очах у міліції, яка ігнорувала прохання захистити їх.

Содель та Сніцарчук зупинилися, щоб сфотографувати, як невідомі спортивної статури б`ють представників ВО «Свобода». «Нападників колом оточила міліція. Представників преси поруч не було. Побачивши, що я фотографую, молодики у спортивних костюмах кинулися на мене. А Ольга почала знімати на відео, як мене б`ють, і чоловіки повалили її на землю та почали завдавати ударів», – розповів фотограф.

«На нас напали близько десяти осіб», – уточнив він «Українській правді».

Після цього журналісти викликали «швидку», а медики – слідчо-оперативну групу.

«Ольгу спрямували на проходження судмедекспертизи. Слідчий склав протокол – з якими саме формулюваннями, мені невідомо. А за хвилин 15 він з місця інциденту зник», – розповів Влад Содель.

Пізніше, за його словами, правоохоронці пообіцяли об\’єднати інцидент щодо побиття «свободівців» та журналістів в одну справу, однак нині вони залишили місце інциденту.

Незадовго до інциденту нападники спілкувалися з кореспонденткою 5-го каналу Іриною Герасимовою, яка висвітлювала інцидент. Синхрон, в якому вон назвали себе, вийшов в ефірі 5-го каналу під час прямого включення. «У розпорядженні міліції було це відео і фото нападників, однак вони не скористалися цими матеріалами аби оперативно затримати чоловіків, які били журналістів», – сказав Влад Содель.

2. Під час акцій протесту 18 травня напали ще на одного фотографа

18.05.2013 Під час громадсько-політичних акцій протесту постраждав фотограф Максим Поліщук – його штовхнули на землю «беркутівці» на Софіївській площі. «Це сталося, коли \”Беркут\” штурмував намети \”Спільної справи\” (акція завершилася, а намети залишалися стояти). Я проліз у кільце \”беркутівців\”, знімав їх, і хтось із них мене схопив ззаду за рюкзак і кинув назад. Я упав на спину, думав, що розбив техніку, але техніка ціла. Я встав і почав на них кричати, що я на роботі, навіщо ви мене чіпаєте», – розповів Максим Поліщук.

Фотограф не скаржився міліції чи прокуратурі на дії «Беркуту» і поки не знає, чи буде це робити. Максим Поліщук знімав акції 18 травня як фрілансер. Згодом одну його фотографію придбало й оприлюднило агентство «Українські новини».

3. У Хмельницькому на журналістку напав водій, який став учасником ДТП

22.05.2013 У Хмельницькому один з учасників ДТП напав на кореспондентку Хмельницької обласної телерадіокомпанії «Поділля-Центр» Оксану Чушкіну під час виконання нею службових обов’язків. Зокрема, одному із учасників ДТП, яку знімали обласні ЗМІ, не сподобалося, що він «потрапить у кадр».
“Невідомий чоловік викрутив руку, забрав мобільний телефон, видер, штовхнув мене в груди, і викинув мій телефон на переднє сидіння авто працівників ДАІ, які документували це ДТП. Я не розумію, чому цей чоловік так себе агресивно поводив. Я виконувала свої професійні обов’язки журналіста і мене дивує, що ніхто не зреагував на цю ситуацію”, – розповіла Чушкіна. Правоохоронці, які були на місці події, не поспішали виконувати свою роботу, і взагалі сперечалися з журналістами, а слідча взагалі відмовлялася представлятися.

4. У Броварах на акції протесту журналіста побили до втрати свідомості

25.05.2013 У Броварах у парку «Перемога» під час акції з демонтажу паркану, незаконно встановленого приватним підприємством «Феско», що належить Сергію Федоренко – особистому масажисту Миколи Азарова, побили журналіста сайту «Маєш право знати» Андрія Качора.

Качора прийшов на акцію як журналіст і готував відеорепортаж. Проте, за його словами, коли почалися сутички (учасників акції – ред.) із міліцією, один із чоловіків намагався вивести Качора з місця подій. Качор пояснив, що є журналістом, однак нападника це не зупинило.

«Я продовжував зйомку, а чоловік почав грубіше мене відтягувати від місця події. Я нагадав йому про 171-шу статтю та можливі наслідки правової відповідальності щодо перешкоджання професійній діяльності представника ЗМІ. Він вдарив мене в обличчя і я втратив свідомість», – розповів Качор. Журналіст подав заяву до Броварського міськвідділу міліції. У ній він підкреслив, що нападник перешкоджав його професійній діяльності. Також він пройшов судмедекспертизу.

5. В Олександрії побили редактора газети

26.05.2013 Головний редактор газети «За нашу перемогу» (м. Олександрія Кіровоградської області) Борис Логвінов подав заяву до Генеральної прокуратури за фактом його побиття. За його словами, 26 травня близько 22-ї години на нього було здійснено напад, під час якого йому було нанесено тяжкі тілесні ушкодження. Логвінов вважає, що напад пов\’язаний з його журналістською діяльністю.

«У газеті від 7 травня було опубліковано критичну статтю про мера Олександрії Степана Цапюка. Вже 22 травня від мера на мою адресу звучали погрози по телебаченню, а 26 травня було вчинено напад на замовлення Цаплюка. Напад здійснило відоме у нас у місті злочинне угрупування «Сандулята», – розповів Логвінов.

28 травня Логвінов подав заяву до Генеральної прокуратури. Він вимагає покарання нападників не тільки за тілесні ушкодження, а й за перешкоджання журналістській діяльності. Логвінов стверджував, що 27 травня у міськвідділі Олександрійського УМВС не прийняли його заяву про побиття й не зафіксували нанесені побої. «О 9-й ранку 27 травня я звернувся до канцелярії Олександрійського міськвідділу міліції, але там відмовилися зареєструвати злочин. Мені сказали, що у відділку немає слідчого, так як минулої ночі для слідчих було організовано нічне чергування. У зв\’язку із цим я звернувся до прокурора міста Олександрія, прокурора Кіровоградської області і привіз заяву в Генеральну прокуратуру України», – сказав Борис Логвінов.

Начальник приймальні громадян Кіровоградського УМВС Любов Єрмолаєва повідомила, що Логвінов не подавав заяви до Олександрійського відділу міліції.

«Олександрійська канцелярія повідомила, що Борис Логвінов не звертався до них зі зверненням щодо побиття. Так, він прийшов у канцелярію побитий і в синцях. Він звернувся з проханням надати інформацію про ознайомлення з кримінальним провадженням з попередніх звернень, але з приводу побиття заяви він не писав. У чергову частину він також не звертався. Я не знаю, чому він повідомляє, що йому відмовили у прийнятті заяви в міськвідділі», – прокоментувала Єрболаєва.

Начальник управління інформатизації та інформаційно-аналітичної політики Олександрійської міської ради Максим Воронін повідомив, що мер міста до цієї справи непричетний. Міський голова до побиття Бориса Логінова не має жодного відношення. Про погрози на телебаченні можу сказати, що такого просто не могло бути. Мер – поважна людина, і він не міг собі такого дозволити», – сказав Воронін.

6. У Броварському районі група молодиків напала на журналістів газети \”Старий центр\”

28.05.2013 У селі Богданівка Броварського району Київської області п\’ятеро молодиків напали на групу журналістів газети “Старий центр”. Внаслідок інциденту – травми та пошкоджений автомобіль, на якому пересувалися журналісти, виконуючи редакційне завдання, повідомляється на сайті видання. Зокрема, постраждав журналіст Паата Курсуа.

Як повідомив журналіст видання Віталій Литвиненко, він разом зі своїми колегами приїхали в Богданівку проводити промо-акцію про популяризацію газети, а також з метою прорекламувати, що в наступному номері вийде стаття про побоїще в парку “Перемога” в Броварах 25 травня під час знесення незаконно встановленого паркану.

“Під час акції біля магазину “Хутір богданівський” до моїх колег журналістів підійшла група молодих людей, які, коли журналісти представилися, що вони з газети “Старий центр”, вони почали їх бити. Після цього я заскочив в свою машину, почав відїжати, щоб розвернутися і забрати своїх колег. Вони швиденько сіли в машину і ми почали відїжати, але на мою машину застрибнув один з тих молодиків і пробігся по машині”, – розповів Литвиненко.
Молодик пробігся по капоту, даху та багажнику, пом’явши машину. Як уточнив Литвиненко, два журналісти постраждали, їх били по руках та ногах.
Після інциденту журналісти поїхали в броварське відділення міліції. Правоохоронні органи кваліфікували справу про побиття журналістів за статтею КК №294 ч. I (організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях).

7. На журналіста, що виграв суд у міліціонерів, злочини яких викривав, напали після судового засідання

29.05.2013 В Апеляційному суді Житомирської області на головного редактора житомирської газети «Свобода» Віктора Котенка напали міліцейська охорона суду та адвокат Наталія Циганчук — представниця заступника начальника УМВС України в Житомирській області, полковника міліції Миколи Будзінського.
Напад на Котенка відбувся відразу після закінчення судового розгляду справи за позовом полковника міліції Будзінського до журналіста стосовно публікацій викривальних матеріалів. У суді було проголошено вступну та резулятивну частину ухвали, якою відхилено апеляційну скаргу Будзінського до Котенка. Суд підтвердив безпідставність позову полковника Будзінського до журналіста Котенка.

Полковник намагався спростувати критичну інформацію, оприлюднену журналістом в репортажі “Відкрите звернення до хапуг — міліціонерів. Відео”. В судовому засіданні свідки під присягою підтвердили факти міліційної наркоторгівлі, хабарництва, здирництва, катувань, провокацій, а також погроз та тиску на них з боку правоохоронців за оприлюднення інформації в ЗМІ.

Після закінчення розгляду справи, у коридорі суду, очікуючи отримання тексту ухвали, учасники процесу, вільні слухачі та журналісти розмовляли між собою. Адвокат Наталія Циганчук теж приєдналась до гурту та почала чіплятись до співрозмовників, потім заявила, що присутні є «свободівцями» і почала негативно висловлюватись на адресу ВО «Свобода» та розповідати про свої особисті претензії до цієї політичної сили. Циганчук пояснили, що серед присутніх «свободівців» нема. Проте вона комусь зателефонувала з вимогою організувати прибуття до апеляційного суду опергрупи міліції для арешту співрозмовників.

Коли Котенко виходив з будівлі суду, то їх, за вказівкою Циганчук, двоє міліціонерів-охоронників, залишивши свій пост, кинулись силоміць переймати, не випускаючи їх з приміщення суду. Циганчук на вулиці накинулась на Котенка, хапала його за плечі та руки, шарпала, намагаючись затримати. Журналіст просив не шарпати його.

Тим часом охоронники суду не припиняли напад і переслідували правозахисників аж до зовнішньої огорожі суду та чинили спроби не випустити Котенка за огорожу. Проте Котенку все ж вдалось вийти за огорожу та поїхати з місця події.

Того ж дня до УМВС України в Житомирській області він подав відповідні заяви. Пізно ввечері журналісту Котенку затерефонував співробітник міліційної кадрової служби та запропонував прибути до обласного управління, де, за його словами, вже знаходились охоронники апеляційного суду. Мета виклику, як повідомив «телефоніст»- зустрітись і поговорити. Журналіст відмовився і запропонував зустрітись іншим разом.

8. На Львівщині син головного лікаря зламав ногу редактору газети

30.05.2013 У Стебнику Львівської області син головного лікаря Стебницької міської лікарні Андрій Пукало наніс тілесні ушкодження та зламав стопу головному редактору «Трускавецької газети» Руслану Солонцю. Як розповів журналіст, він знімав збори трудового колективу лікарні, на яких піднімалося питання про фінансові зловживання головного лікаря Романа Пукала. Як уточнив Солонець, йому зламано п’яту кістку стопи.

Журналіст зауважив, що нападнику не сподобалося, що він знімав все на камеру: “Їм не подобалося, що журналіст і громадський активіст прийшов і фіксує це все на камеру”.

“Напав син головного лікаря Пукало Андрій, він теж лікар цієї лікарні. Я прийшов виконувати свій обов\’язок, знімав на камеру збори трудового колективу лікарні, там якраз піднімалося питання про фінансові зловживання головного лікаря. Знімаючи те, що відбувалося, на той момент невідомий чоловік наступив мені дуже сильно на ногу. Я зрозумів, що це провокація і не відреагував, та далі знімав.

Через деякий час я зайшов в актову залу, де мали відбутися збори трудового колективу, і хтось мене наздогнав і почав копати мене по нозі і бити по нозі. Я вже зайшов в актовий зал і почав знімати свою ногу, вона була в слідах від чужого взуття і в цей момент якраз він (Андрій Пукало – ред.) потрапив в камеру, він в останній момент натиснув на ногу і я встиг це зафіксувати”, – розповів Солонець.

Перешкоджання законній професійній журналістській діяльності – 8

1. Радник мера Севастополя намагався вигнати журналістку з прес-конференції

13.05.2013 Радник голови Севастопольської держадміністрації Віктор Драченко спробував вигнати з прес-конференції журналістку місцевого інтернет-видання Sevas.ru Ірину Постольник. Чиновник приписав репортерові в провину заголовок («Яцуба після пропозиції Єрмакова про суміщення посад голови СМДА і міськради «поїхав в урологію»), який, з точки зору Драченка, ображає честь і гідність голови Севастопольської міськдержадміністрації Володимира Яцуби. Журналістка заявила, що образлива фраза належить не їй, а лідеру севастопольських комуністів Василю Пархоменку.

«Ірочка, треба мати журналістську совість. Тому я прошу вас покинути прес-конференцію. Нехай журналістська братія розсудить, але ти тут небажана особа. Що стосується Пархоменка, то розмова стосовно нього відбулася у Яцуби з Симоненком, і цей пасквіль Симоненку передали. Якщо ти почула якусь плітку, якісь матюки, навіщо це виносити», – сказав Драченко. Коли журналістка відмовилася йти з прес-конференції, Драченко «зняв це питання з обговорення», але поскаржився, що у Ірини, нібито, немає совісті.

2. Дружина \”регіонала\” забороняла журналістам ICTV знімати миколаївську делегацію учасників антифашистського маршу
18.05.2013 У Києві дружина члена Партії регіонів, екс-депутата Миколаївської обласної ради V скликання Анатолія Семенкова Вікторія Дімітрова забороняла знімальній групі телеканалу ICTV знімати миколаївську делегацію учасників антифашистського маршу «В Європу без фашистів». Дімітрова втрутилася в роботу журналістів, коли ті з’ясовували в учасників маршу, що спонукало їх приїхати до Києва. Вона спробувала вихопити мікрофон у журналіста Володимира Горковенка і заявила, що давати інтерв\’ю учасникам делегації не дозволяється. На питання журналіста пояснити, хто вона така, Дімітрова заявила, що вона тут \”така ж, як і всі інші\” і відмовилася представитися. Як пише видання, після того, як журналіст ICTV пред\’явив посвідчення і послався на відповідні статті законодавства, що забороняють перешкоджати журналістській діяльності, Дімітрова пояснила, що «просто попросила не знімати».

3. У Броварах невідомі напали на журналіста, коли той з\’ясовував, чому влада зганяє бюджетників на мітинг \”регіонів\”

18.05.2013 У Броварах двоє невідомих чоловіків перешкоджали професійній діяльності журналіста інтернет-видання “Маєш право знати” Дмитра Карпія. Журналіст з’ясовував, чому влада Броварів організувала збір та підвезення людей з бюджетних установ для участі в антифашистському марші «В Європу без фашистів», який того дня провела у Києві Партія регіонів.

При спробі з’ясувати усі обставини в організаторів на Карпія кілька разів вчиняли напади два невідомі чоловіки. Один чоловік, побачивши відеокамеру, почав кричати нецензурною лайкою та вимагати від журналіста, щоб той йшов звідти, також спробував вдарити та вирвати камеру. Другий чоловік почав бити журналіста ногами та забирати відеокамеру, коли той намагався зайти до однієї з маршруток. За словами журналіста, йому вдалося відбитися від нападника, і фізично він майже не постраждав.

4. У Луцьку журналістів не хотіли пускати до суду, бо була вказівка

21.05.2013 У Луцьку журналістів не пускали в приміщення міського районного суду. У суді розглядалася справа про обвинувачення керівника волинського товариства в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах – на понад 10,5 мільйонів гривень. Однак працівники спецпідрозділу «Грифон», які охороняли приміщення, повідомили про вказівку не допускати журналістів. Це викликало обурення у представників мас-медіа. Невдовзі до журналістів спустилася дівчина, яка представилася секретарем суду. Вона також зазначила, що є вказівка не пускати журналістів. Однак після невеликих дебатів працівники ЗМІ таки потрапили на засідання суду у цій справі.

5. Мер міста на Волині вигнав журналіста з сесії міськради

24.05.2013 Мер міста Камінь-Каширський Волинської області Василь Бондар заборонив журналісту сайту «Вісті Каменя» Богдану Пташнику перебувати на сесії міськради. Журналіст планував проводити відеозйомку сесії і повідомив про це мера перед початком засідання. Проте мера став цікавитися чи журналіст попередньо зареєструвався, аби бути просто присутнім на сесії. «Коли я вказав йому, що це суперечить чинному законодавству і ніхто (не те що журналіст, а звичайний громадянин) не може бути обмежений в своєму праві відвідувати сесії місцевого самоврядування, пана голову \”прорвало\”, він почав у звичній для себе хамській манері вимагати від мене посвідчення журналіста», – розповів журналіст.

Коли ж сесія розпочалася, мер поцікавився, чи зареєструвався Пташник попередньо та почав вимагати у нього документи. Зрештою, питання про правомірність перебування Пташника на засіданні запропонували поставити на голосування. Тож, він, зрозумівши, що депутати швидше за все підтримають мера, покинув залу засідання.

6. У Донецьку директор стадіону штовхав журналістку та нецензурно ображав

25.05.2013 У Донецьку під час відкриття РСК «Олімпійський» після реконструкції директор стадіону Геннадій Каліщук перешкоджав роботі кореспондента інформаційного агентства «УРА-Информ.Донбасс» Олени Панкратової. Каліщук не пропускав її на захід, виштовхував до дверей та нецензурно ображав.
\”Спочатку директор стадіону вимагав від Олени Панкратовой пред\’явити посвідчення, проте документ, що засвідчує особу і посаду кореспондента, тільки погіршив ситуацію. Розлючений чоловік почав нецензурно лаятись, звинувачувати журналістку в «неосудності» і «неадекватності», хоча вона при цьому не вступала в суперечку і не підтримувала розвитку конфлікту”, – повідомило видання. «Каліщук не реагував на прохання пропустити співробітника преси, а потім і зовсім схопив Панкратову за руку і почав виштовхувати до дверей, продовжуючи її грубо ображати», – зазначало видання.

7. На Одещині журналісту заборонили зйомку зустрічі депутатів сільради з головою райради

30.05.2013 У селі Вигода Біляївського району Одеської області журналісту і помічнику депутата Сергію Гуцанову заборонили знімати зустріч депутатів сільської ради з головою районної ради Олександром Семеновим. В цей день у селі проходив виїзний прийом громадян головою районної ради Олександром Семеновим. Перед початком прийому громадян голова райради провів зустріч із депутатами сільради. На цій зустрічі мали обговорювати питання про виділення землі для будівництва православного храму.

На початку зустрічі присутні запитали журналіста, на яких підставах він знаходиться в приміщенні, на що Гуцанов відповів, що він є представником ЗМІ та є помічником депутата. На це присутні зауважили, що засідання є робочим і його знімати не потрібно. «Зараз ми обговорюємо робочі питання, рішень ніяких не виносимо. При обговоренні мають бути тільки голова районної ради та депутати», – сказав один з присутніх депутатів.

Після цього журналіст сказав, що готовий вимкнути камеру, але залишитись на обговоренні в якості помічника депутата. Проте у цьому Гуцанову було відмовлено.

8. Чернівецькій журналістці заборонили фотографувати адмінсуд міста

31.05.2013 Кореспондентці чернівецької газети \”Час\” Надії Вірній, активістці кампанії «Правосуддя без бар’єрів» заборонили фотографувати будівлю Чернівецького окружного адміністративного суду. Працівники суду заборони Вірній фотографувати навіть фасад будівлі, коли журналістка підійшла до приміщення суду. Також їй категорично заборонили фотографувати заїзд в приміщення, металошукач, сходи на другий поверх. Голова суду Анатолій Огородник сказав, що не можна здійснювати зйомку, але не зіслався на жоден закон чи нормативно-правовий акт. Редакція видання заявила, що вважає ці дії такими, що перешкоджають журналістській діяльності, «адже наше завдання – інформувати громадян, в тому числі про доступність судових установ для маломобільних груп населення».

Цензура. Доступ до інформації

Цензура – 5

1. У Житомирі журналістів не запросили на засідання виконкому, на якому підняли комунальні тарифи

17.05.2013 Журналістів не запросили на засідання Житомирського виконавчого комітету, на якому підняли тарифи на комунальні послуги через те, що у залі не було місця. Про це повідомила начальник управління по зв\’язках з громадськістю Ольга Білобровець.

За її словами, журналісти не можуть задавати питання за засідання виконкому, тому їх присутність не обов’язкова. «Для вас ми спеціально приготували прес-конференцію з начальником управління житлового господарства. На засіданні виконкому у залі не було місця, бо були ще присутні начальники КВРЖЕПів», – сказала Білобровець.

На запитання журналістів, чому деякі представники ЗМІ все ж були присутні, начальник управління по зв\’язках з громадськістю не відповіла.

15 травня на засідання Житомирського виконавчого комітету було ухвалено рішення про підвищення комунальних тарифів в місті Житомирі на 12-27%. Зробили це на таємному виконкомі, про який журналістам не повідомили. Анонсу виконкому, який пройшов о 8.30 ранку на сайті не було.

2. Forbes відредагував матеріал про переможців тендерів, викресливши з нього сина Януковича

29.05.2013 Український Forbes відредагував свій матеріал, виключивши ім\’я старшого сина президента України Олександра Януковича з числа тих, хто найбільше заробив на \”Укрзалізниці\”. Про це свідчить порівняльний аналіз двох варіантів статей видання.

Так, 27 травня видання розмістило матеріал журналіста Сергія Головньова про те, хто виграє тендери на «Укрзалізниці». У ньому, зокрема, з посиланням на дані «Вісника держзакупівель» йшлося про те, що Олександр Янукович контролює компанії, які виграли у 2013 році третину всіх тендерів монополіста залізничних перевезень в Україні.

У матеріалі були перераховані компанії, які, нібито, пов\’язані з Олександром Януковичем. Це «Перша паливна компанія», «Левада-Палас», «Автономні джерела струму», «Євроінвестстрой» і «Консалтинг кепітал». За версією Forbes, в основному Янукович поставляв залізницям дизпаливо і мазут, технічні мастила, акумулятори та вугілля. У загальній складності, на думку Головньова, структури Олександра Януковича отримали від \”Укрзалізниці\” 3,1 млрд гривень (близько $ 387 500 000) за п\’ять місяців поточного року. Це приблизно третина всіх закупівель залізничної держкомпанії.

Через деякий час доступ до даної публікації на сайті «Forbes.ua» став неможливий. Хоча сам матеріал можна було знайти в кеші пошуковика Google. Потім з\’явився підкоригований матеріал, з якого прибрали інформацію про те, що Олександр Янукович пов\’язаний з виграшними тендерами на «Укрзалізниці».

3. Штаб Партії регіонів розіслав своїм депутатам \”темники\” – Сніцарчук зробити винною

30.05.2013 Центральний штаб Партії регіонів розіслав усім народним депутатам від фракції “темник” із рекомендаціями, як коментувати та інтерпретувати події 18 травня, під час яких побили журналістів Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя. Про це повідомив \”Главком\”, у розпорядження якого потрапив «темник».

Провладним депутатам поставили завдання донести співгромадянам меседж, що опозиція провалила свою акцію, а тепер списує свої невдачі на дії уряду. А розкручування теми з побиттям журналістів покликане прикрити провал опозиційних сил. \”Коли журналістка виявилася мимовільною жертвою чоловічої бійки, опоненти вхопилися за неприємний факт, щоб люди забули про повний провал мітингу \”Вставай, Україно!\”, – написано в інструкції для депутатів.
Спікерам також радять наголошувати на тому, що ПР першою закликала правоохоронців якнайшвидше розслідувати провокації та ініціювала створення тимчасової слідчої комісії у Раді, аби встановити істину.

\”Регіоналам\” радять робити акцент на тому, що журналістка Ольга Сніцарчук \”не надала переконливих результатів медичної експертизи\”. Також технологи ПР радять згадати, як Сніцарчук відреагувала на \”напад бойовиків ВО \”Свобода\” на жінок-депутатів від Партії регіонів\”.

“Зробити журналістів винними – одна з головних завдань для “регіоналів”. Їм доручено повідомляти на публіці, що журналістка Сніцарчук насправді сама провокаторка. Щоб не бути голослівним, укладачі темника посилаються на сторіночку журналістки в соцмережах. Нібито журналістка \”була зовсім іншої думки про напад бойовиків ВО \”Свобода\” на жінок-депутатів ПР\”, – написало видання.

4. Донецька податкова запрошує на свої заходи лише обрані ЗМІ

30.05.2013 Головне управління Міндоходів в Донецькій області запрошує на свої заходи лише обрані ЗМІ, повідомили “Новости Донбасса”.

Як писало видання, 28 травня прес-служба Головного управління Міндоходов Донецькій області розіслала повідомлення про те, що в.о. начальника ГУ Міндоходов в області Вадим Бондаренко провів презентацію діяльності міністерства та його територіальних органів у Донецькій області. Однак журналісти «Новостей Донбасса» не отримували анонс про проведення цієї презентації. Також запрошення на презентацію не отримували і представники ряду ЗМІ Донецька та Донецької області.

Журналісти висловили нерозуміння, чому їх не запрошують на подібні заходи, адже робота податкового відомства викликає інтерес з боку громадськості. У прес-службі Міндоходов в Донецькій області заявили, що зал, у якому проводили даний захід, не дозволяв запросити всіх представників ЗМІ, тому на презентацію запросили лише представників регіональних телеканалів \”Юніон\”, \”Донбас\”, \”Донецька ОДТРК\”.

Як зауважує видання, в.о. начальника Головного управління Міндоходов в Донецькій області Вадим Бондаренко жодного разу не проводив прес-конференцію, на яку б запрошували представників усіх ЗМІ, в тому числі незалежних. “Зазвичай він відповідає на запитання лише декількох регіональних телеканалів. Кілька разів він відмовився від інтерв\’ю \”Новостей Донбасса\” без пояснення причин”, – написало видання.

5. Донецькі телеканали та радіостанції відмовилися транслювати анонс акції опозиції

31.05.2013 Чотири радіостанції Донецька заявили, що припиняють трансляцію анонсів акції \”Вставай, Україно!\”, запланованої в Донецьку на 31 травня. Про це повідомляла партія \”Батьківщина\”. Згідно з повідомленням, два дні в ефірах чотирьох радіостанцій транслювалися анонси акції \”Вставай, Україно!\”. \”Проте сьогодні всі станції заявили, що припиняють трансляцію. Назвати причини такого рішення представники радіостанцій відмовилися\”, – заявили в партії.

Крім того, Донецькі телеканали не захотіли показувати анонси акції «Вставай, Україно!», запланованої на 31 травня, і відмовили в ефірах лідерам опозиції. Про це в інтерв’ю інтернет-виданню «Остров» заявив один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, 31 травня о 16.00 в рамках загальнонаціональної акції \”Вставай, Україно!\” мала розпочатися хода на чолі з лідерами опозиції.

Доступ до інформації – 1

1. На Кіровоградщині відповідь на журналістський запит оцінили в 1582 грн

31.05.2013 Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області оцінила вартість підготовки відповіді на інформаційний запит у суму 1582 гривні. Запит був направлений газетою «Взаємодопомога» і стосувався будівництва об\’їзної дороги в обхід м. Знам\’янки.

Журналіст у запиті цікавився: «В який термін планується закінчити будівництво об\’їзної дороги в Знам\’янці? Які обсяги робіт залишилися невиконаними, і в яких розмірах заплановано їх фінансування? Скільки в підсумку коштуватиме квадратний метр нової дороги? Хто підрядник (підрядники)?».

Замість відповіді поштою прийшов рахунок з проханням оплатити послуги ксерокопії та друку: «Надаємо рахунок на відшкодування фактичних витрат на копіювання і друк документів, що надаються за запитами на публічну інформацію, розпорядником якої є Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області». Вартість своєї відповіді на запит Служба оцінила в 1582 грн. 86 коп. Згідно виставленого рахунку, обсяг відповіді складе 1040 аркушів, з них 933 аркуша форматом А4, решта – форматом А3.

Непрямий тиск
Економічний тиск – 2

1. Колектив чернівецького телеканалу ТВА просить губернатора врятувати їх від екс-гендиректора

15.05.2013 Колектив телеканалу ТВА заявив про спроби екс-гендиректора телеканалу Василя Забродського знищити телеканал, у зв’язку з цим журналісти звернулися з листом до голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва із проханням їх підтримати і розібратися в ситуації.

«Останньою краплею, яка спонукала нас до того, щоб зайняти в цьому питанні чітку позицію, стало чергове рейдерське захоплення мовлення телеканалу, яке Василь Забродський вчинив напередодні пасхальних свят. Це тривало 7 днів, але цього вистачило, щоб зрозуміти справжню мету захоплення – дискредитація каналу напередодні розгляду Національною радою з питань телебачення та радіомовлення заяви ТВА про подовження дії ліцензії», – йдеться у листі колективу.

За їхніми словами, захоплення телеканалу призвело до порушень в сітці мовлення, співпало в часі з принциповою для долі телеканалу перевіркою, яку проводили представники Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

«Чим, як не підтвердженням прагнення знищити телеканал є численні листи В.Забродського, якими він завалює Національну раду з питань телебачення та радіомовлення, намагаючись довести, що телеканал проблемний. А чи може він таким бути, якщо впродовж останніх трьох років виготовляє чи не найбільше серед регіональних мовників якісного інформаційного продукту соціального спрямування. Соціальні програми встиг полюбити і буковинський глядач. Так само, як і свіжу порцію щоденних підсумкових новин», – зазначають журналісти.

«Останні події нас остаточно переконали, що головна проблема телеканалу – це Василь Забродський і як нас запевнили власники, наразі, цю проблему вирішено. Так само вирішено і низку інших проблем, фінансово-майнового характеру, які вочевидь виникли внаслідок конфлікту», – зауважили вони.

2. Новий начальник ТВі заявив про тиск влади на телеканал

20.05.2013 Директор ТОВ «Інтерпрофіт» (продакшн ТВі) Олег Радченко заявив, що влада продовжує тиск на телеканал ТВі з метою припинення його діяльності. Зокрема, 17-го травня телеканал отримав акт перевірки Голосіївської районної податкової інспекції, в якому передбачається штраф ТОВ \”Інтерпрофіт\” у розмірі понад півмільйона гривень.

«Цей штраф є безпідставним, і ми протягом найближчих 5 днів передамо свої обґрунтовані зауваження до податкової інспекції», – наголосив Радченко.
«Влада намагається довести до банкрутства продакшн-компанію, яка виготовляє більшість телепрограм для телеканалу ТВi, аби припинити діяльність незалежного телеканалу та його журналістів», – зазначив Радченко.

Політичний тиск – 3

1. За акцію протесту у Кабміні Азаров наказав позбавити журналістів акредитації

22.05.2013 У Києві журналісти під час відкриття засідання Кабінету Міністрів вимагали розслідувати побиття журналістки 5 каналу Ольги Сніцарчук під час мітингу 18 травня.

Декілька журналістів розвернулися до міністрів спинами, на яких було написано \”Сьогодні журналістка! Завтра – ваша дружина, сестра, донька. Дійте!\”.
У відповідь на акцію протесту Азаров наказав позбавити журналістів урядової акредитації. \”Це що за концерт? Підіть з засідання\”, – прокоментував заяву прем\’єр-міністр Микола Азаров. \”Всіх поіменно записати і позбавити акредитації. Ми поважаємо роботу журналістів, але не перетворюйте засідання на цирк\”, – додав він.

2. Медіа-холдинг ZIK заявляє, що Нацрада перешкоджає журналістам вийти в ефір радіо «Лайф»

27.05.2013 Медіа-холдинг ZIK заявляє, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення намагається перешкодити журналістам ZIKу вийти в ефірі нового радіо «Лайф», яке перейшло в управління холдингу. Про це йдеться у відкритому листі журналістського колективу до членів Нацради.
Журналісти звертають увагу на те, що після невдалих дворічних спроб отримати ліцензію на радіочастоти у Львівській області ZIK уклав угоду з ТзОВ «Бюро ідей» про взяття в управління радіостанції «Лайф». Радіостанція виграла конкурс Нацради на частоту у Львові ще рік тому, але так і не спромоглася самотужки вийти в ефір.

Угода між власниками «Лайф» і ZIK була укладена 23 травня. Відповідно до повідомлення ZIK, радіо «Лайф» мало розпочати 27 травня мовлення у Львові та області на частоті 107,2. Однак після укладання угоди журналістам ZIK стало відомо, що «Нацрада в екстреному порядку вносить у порядок денний свого засідання, що відбудеться 28 травня, питання про позбавлення ліцензії радіо «Лайф». При цьому, як стверджує медіа-холдінг, про засідання не було офіційно повідомлено новому керівництву підприємства, яке очолив генеральний директор медіа-холдингу ZIK Дмитро Добродомов.

Такі дії журналісти ZIK розцінюють як факт утиску «прав, чергову спробу закрити рота неугодним медіа для їхнього остаточного знищення». Наразі журналісти звернулись до членів Нацради з вимогою припинити тиск на медіа-холдинг ZIK, інакше вони мають намір розпочати акції протесту.
Журналісти звернулись по допомогу до колег та міжнародних медійних та правозахисних організацій.

3. Харківські журналісти заявляють про збільшення тиску на представників ЗМІ

30.05.2013 Харківські журналісти виступили з заявою про збільшення тиску на представників ЗМІ та погіршення ситуації зі свободою слова в Україні. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті інтернет-видання “Главное”.

Зокрема, у заяві зазначено про інцидент навколо Сахновщинської газети \”Колос\”, де районна та селищна ради змінили склад засновників, виключили трудовий колектив, який з 1995 року був співвласником газети, призначили діючого головного редактора Галину Пархоменко спочатку виконуючим обов\’язки, а потім взагалі звільнили з роботи.

Причиною загострення конфлікту журналісти називають своє намагання укласти угоду відповідно до Закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».

“Згідно з цією угодою райрада, селищна рада мали б оплачувати місце у газеті відповідно до вартості друку своїх матеріалів. Колектив вимагає самостійності, у .т.ч. фінансової, та готовий працювати без бюджетних грошей. Тим більше, що вже почалася ініційована президентом реформа державних та комунальних ЗМІ, яка предбачає їх роздержавлення.

Ми обурені фактом намагання позбавити наших колег права на співзасновництво та можливості працювати за чинним законодавством”, – йдеться у заяві.
Автори заяви закликали всіх колег проявити професійну солідарність і вимагають від правоохоронних органів та чільної влади термінового реагування на порушення законності.

Юридичний тиск
Судові позови проти ЗМІ та журналістів – 4

1. Суд зобов\’язав власника форуму за обговорення проблем будинку сплатити компанії Жванії і Мартиненка 14 млн грн

21.05.2013 Власник доменного імені форуму мешканців одного з елітних будинків по вулиці Раїси Окіпної, 18 у Києві Антон Панков має сплатити на користь компанії St Sophia Homes 14 мільйонів гривень. Таке рішення 21 ухвалив суд Дніпровського району Києва.

На саму ж квартиру Панкова суд наклав арешт. У квартирі він мешкає зі своєю сім’єю, у тому числі з двома маленькими дітьми, яким рік і 3 місяці.
Приводом для звернення компанії до суду став створений активістами сайт stsophia.com.ua, де вони критикували компанію-власника будинку St Sophia Homes. Суть позову зводилась до того, що через існування форуму впали продажі квартир у будинку по вул.Р.Окипної, 18. І позивач вважає, що всю відповідальність повинен нести власник форуму.

Формально мешканців притягнули до відповідальності за незаконне використання інтелектуальної власності компанії-забудовника. Логотип \”St Sophia Homes\” було розміщено на форумі, а доменне ім’я сайту містило її назву.

Голова ініціативної групи мешканців будинку Олександр Кондратенко розповів, що створений ними сайт став своєрідною хронікою майже трирічної війни мешканців з забудовником і єдиним інструментом впливу на нього. Адже, купивши квартири у St Sophia Homes, мешканці потрапили у справжню халепу.
Елітний будинок Riviera Riverside зводила компанія St Sophia Homes, яку пов’язують з впливовими людьми – народним депутатом від Партії регіонів Давидом Жванією і народним депутатом від ВО \”Батьківщина\” Миколою Мартиненком. Будинок було здано в експлуатацію наприкінці 2010 року, а вже у 2011 році спалахнув перший скандал.

Мешканці елітної нерухомості з подивом виявили, що ціни за утримання їхнього будинку в 4-5 разів перевищують ринкові. У середньому вони сплачують за \”комуналку\” по 3 000 гривень на місяць. Другим \”сюрпризом\” стала новина про неможливість розірвати невигідні договори протягом 20 років. А за несплату або прострочені платежі мешканцям відключали водопостачання, опалення, або взагалі не пускали до будівлі.

2. На Волині міліціонери вимагають від газети, журналіста й адвоката 100 тис. грн

22.05.2013 Троє працівників волинської міліції Юрій Пилипюк, Богдан Щербатюк та Володимир Андрійчук звернулися із позовом про спростування інформації, оприлюдненої у газеті «Волинь-нова», і вимагають від відповідачів стягнути на свою користь кожному по 33,333 тисячі гривень компенсації. Справа слухалася 22 травня у Луцькому міськрайонному суді.

Правоохоронці звернулися з позовом до Луцького міського районного суду через інтерв’ю адвоката Олега Антонюка, яке вийшло у газеті “Волинь-нова” в грудні 2012 року. В інтерв’ю адвокат розкритикував трьох слідчих міліції, які, на його думку, фабрикували кримінальну справу проти лучанина Андрія Логвиненка.

Працівники органів внутрішніх справ вважають, що інформація, розміщена у газеті, шкодить їхній честі, гідності і діловій репутації. Вони просять суд стягнути солідарно із газети, автора матеріалу та Олега Антонюка на свою користь кожному по 33,333 тисячі гривень.

Адвокат Олег Антонюк зазначив, що в інтерв’ю виданню висловив власні оціночні судження. За його словами, суд у трьох інстанціях визнав, що справа «шита білими нитками». На сьогоднішньому судовому засіданні відповідачі зазначили, що позивачі не навели докази причинно-наслідкового зв’язку між публікацією в газеті та нібито погіршенням власного здоров’я, а надали лише лікарняні листки із відомчої медичної установи. Понад те, за допомогою до лікарів вони звернулися через два тижні після виходу у світ номера «Волині-нової».

У свою чергу, позивачі визнали, що не намагалися скористатися своїм правом на відповідь, як це передбачено законодавством. Один із працівників міліції в суді погодився на досягнення мирової угоди із газетою у формі оприлюднення його відповіді на інтерв’ю.

Як нагадує видання, ще в лютому 2009 року проти лучанина Андрія Логвиненка порушили карну справу через буцімто поширення наркотиків. Парубок – інвалід третьої групи, раніше вживав наркотичні засоби. Захищав його адвокат Олег Антонюк, а свідком виступала постраждала – Олена Димальська. У першій судовій інстанції Логвиненка визнали винним і нібито засудили до восьми років перебування за ґратами. Натомість, Апеляційний суд знайшов суперечності в матеріалах справи і відправив її на дорозслідування.

Невдовзі правоохоронці порушили кримінальну справу вже проти Олега Антонюка. За версією слідства, він тиснув на свідка – Олену Димальську – і погрожував убивством їй та її малолітнім дітям. Окрім того, ще одним фігурантом справи стала Лілія Бутько – мати Андрія Логвиненка. Справу вели працівники УБОЗу.

Правоохоронці в усіх судових інстанціях програли справи. Правосуддя визнало, що матеріали справи шиті «білими нитками», пише видання.

3. Гендиректор ЧАЕС судиться з журналістом і «Агентством атомных новостей» через статтю

27.05.2013 Генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін позивається до вільного журналіста Олександра Купного. Другий відповідач – власник інтернет-сайту «Агентство атомных новостей».

Грамоткін вимагає спростувати недостовірну, на його думку, інформацію в матеріалі «Объект «Укрытие»: 12.02.2013 – ничего магического, просто разгильдяйство», опублікованому на сайті «Агентства атомных новостей».

Як зазначив гендиректор ЧАЕС, кілька наведених у публікації фактів не відповідають дійсності. Зокрема, він спростовує твердження журналіста щодо частоти спостережень за станом об`єкту «Укриття», якості будівельних робіт і матеріалів, як і те, що Олександр Купний звинувачує керівництво ЧАЕС у нехлюйстві.

Позивач вимагає спростувати недостовірну інформацію на сайті «Агентства атомных новостей» та сплатити 458,80 грн судового збору.

Автор матеріалу із цими обвинувачуваннями не згоден і розцінює позов “як спробу заткнути рота журналісту, який боляче \”вкусив\”. «З обвинуваченнями не згоден. У статті я висловив свою думку і свої припущення. Ніколи не асоціював себе з експертом у справах ЧАЕС, будівництва. Але пропрацювавши в атомній енергетиці 32 роки, на чомусь таки знаюся», – розповідає Олександр Купний. За його словами, він протягом 21 року працював на ЧАЕС. «Я багато чого знаю, бував у місцях, куди генеральний директор досі боїться сходити, вивчаючи об\’єкт \”Укриття\” за відеоматеріалами і фотографіями, в тому числі і моїми», – зазначив журналіст. Раніше Купний працював дозиметристом об`єкту «Укриття».

4. Луганська телекомпанія \”ІРТА\” через свої сюжети отримала два судових позови від облуправління МВС

30.05.2013 Незалежна телерадіокомпанія «ІРТА» (м.Луганськ) отримала від Луганського облуправління МВС два судових позови. Правоохоронці вимагають спростувати матеріали, показані в ефірі програми «Досить мовчати», звинувачують журналістів в «однобокості висвітлення» та «приниженні честі й гідності».

В березні 2013 журналісти телеканалу підготували матеріал про ситуацію в Алчевському пологовому будинку. Згідно інформації, розміщеної на офіційному сайті облуправління МВС України в Луганській області, вагітна жителька Алчевська за допомогою ін’єкцій намагалася отруїти ще ненароджену дитину.
«Наша знімальна група одразу відправилася до Алчевського пологового будинку. Коментар із цього приводу погодився дати головний лікар Олександр Сапельников. Він підтвердив, що до його відділення дійсно потрапила жінка, однак ніяких хімічних чи наркотичних речовин у її крові знайдено не було», – розповів журналіст програми Сергій Остапенко. Журналісти намагалися отримати коментар від керівника прес-служби облуправління МВС Тетяни Погукай, проте вона від спілкування категорично відмовилася.

«Тетяна Погукай ігнорує телефонні дзвінки та не відповідає на інформаційні запити. А іноді й доходило до прямого втручання в діяльність журналістів. Зокрема, навесні минулого року знімальну групу нашої телекомпанії без пояснень закрили та близько двох годин протримали в одному з управлінь МВС України в Луганській області», – розповів шеф-редактор відділу інформації Євген Самохвалов.

Другий ефір програми, який став предметом позову, був присвячений луганському відділенню «Дорожного контролю». «Під час прямого ефіру обговорювалася тема хабарництва серед представників ДАЇ. Торкнулися «планів», які кожен екіпаж має привезти за зміну. Знову ж таки намагалися отримати коментарі правоохоронців. Але нас знову проігнорували», – розповіла ведуча програми та керівник телекомпанії Кароліна Полтавська.
Нові елементи судових позовів – 1

1. Ще один суд за позовом голови банку «Союз» до «Экономических известий» проходить у закритому режимі

Інтернет-тиск

Кібер-злочини проти журналістів та ЗМІ – 1

1. На сайт Kerch.FM через критичні матеріали здійснюється потужна DDоS-атака

31.05.2013 Сайт Kerch.FM з 31 травня і до 3 червня піддавався потужній DDоS-атаці. Видання пов\’язує атаку з критикою на адресу міської влади. Як розповіли в редакції, останнім часом на сайті з’явилося багато публікацій, пов’язаних з критикою міської влади. Зокрема, мера міста Олега Осадчого.
“Ми постійно пишемо про події, які відбуваються у місті, але за останній місяць написали декілька публікацій про голосування за мера міста з посиланням на сайт “Коментарі”. І одночасно з публікаціями з квітня, перших чисел травня і середини травня ми спостерігаємо сплеск різкого негативу в коментарях, нас почали обзивати, погрожувати…”, – розповіли в редакції сайту.

Як повідомив адміністратор сайту, на сайт йшов великий потік інформації – понад 12 гігабіт в секунду. Також він додав, що такі атаки коштують від 100 до 1000 доларів на день, в залежності від того, з ким домовлятися. У редакції припускають, що замовником DDоS-атаки може бути серйозна і впливова людина. “Маючи передбачувану вартість таких послуг і враховуючии її складність, можна зробити висновок, що замовник – досить серйозна і впливова людина”, – сказали в редакції.

Захист свободи слова
Реакція влади на порушення свободи слова – 5

1. За фактом побиття Сніцарчук міліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Умисне легке тілесне ушкодження»

18.05.2013 За фактом побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук відкрито кримінальне провадження. У результаті інциденту Сніцарчук отримала тілесні ушкодження. З попереднім діагнозом – закрита черепно-мозкова травма, журналістку ушпиталили до лікарняного закладу для додаткового обстеження та надання допомоги в умовах стаціонару. “Наразі відомості за фактом отримання журналісткою тілесних ушкоджень внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчим відділом Шевченківського райуправління столичної міліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України «Умисне легке тілесне ушкодження». Розпочато досудове розслідування”, – зазначили в ГУМВС в місті Києві.

2. Томенко просить Захарченка покарати винних у побитті Сніцарчук

18.05.2013 Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко спрямував звернення до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка з вимогою негайно втрутитися у ситуацію і притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до побиття журналістки 5 каналу Ольги Сніцарчук та фотографа «Комерсант-Україна» Влада Соделя.

3. За фактом побиття Сніцарчук міліція відкрила кримінальне провадження за статтею 171

20.05.2013 За фактом побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук міліція відкрила кримінальне провадження за статтею 171 \”Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів\” ККУ.

Відомості за фактом отримання журналісткою тілесних ушкоджень внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань. “Слідчим відділом Шевченківського райуправління столичної міліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України «Умисне легке тілесне ушкодження» та ст. 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Розпочато досудове розслідування”, – йдеться у повідомленні ГУМВС в м.Києві.

4. Кримінальне провадження стосовно Тітушка, який побив Сніцарчук, перекваліфіковано на хуліганство

21.05.2013 Міліція перекваліфікувала на статтю про хуліганство розслідування інциденту, в результаті якого постраждали журналісти Ольга Сніцарчук та Влад Содель. Про це 21 травня у парламенті заявив міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

Він нагадав, що 18 травня були відкриті кримінальні виробництва за ст. 125 Кримінального кодексу (спричинення легких тілесних ушкоджень) і ст. 171 (перешкоджання діяльності журналіста).

\”На підставі отриманих доказів кримінальне провадження перекваліфіковано на хуліганство за ст. 296\”, – сказав Захарченко.

5. За фактом перешкоджання хмельницькій журналістці відкрито кримінальне провадження за 171 статтею

23.05.2013 У Хмельницькому розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України за фактом перешкоджання професійній журналістській діяльності кореспондентці Хмельницької обласної телерадіокомпанії «Поділля-Центр» Оксані Чушкіній. Як повідомила прес-служба Хмельницької обласної прокуратури, прокуратурою Хмельницького, за заявою журналіста ХОДТРК «Поділля-центр» у Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.171 ККУ за фактом перешкоджання професійній журналістській діяльності. Проводиться досудове розслідування.

Реакція журналістської спільноти – 9

1. \”Коммерсант-Україна\” вимагає від Захарченка провести повне розслідування побиття журналістів

20.05.2013 Видавничий дім “ Комерсант-Україна” вимагає від міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка провести повне розслідування подій 18 травня. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті видання.

“18 травня в ході масових вуличних акцій у Києві при виконанні своїх службових обов\’язків постраждали наші колеги – журналіст \”П\’ятого каналу\” Ольга Сніцарчук і фотокореспондент \”Комерсанту\” Владислав Содель. Ми залишаємо за дужками моральність людей, які вважали за потрібне привезти в Київ \”людей спортивної зовнішності\”, організувавши їх і поставивши перед ними завдання фізично протистояти всім, хто з ними не згоден. Ми також не маємо наміру стверджувати, чиї політичні погляди вони захищали, – зазначено у заяві.

“Але ми вимагаємо від міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка провести повне розслідування зіткнень 18 травня, з\’ясувати міру участі в них співробітників правоохоронних органів, завершити розслідування кримінальної справи за фактом перешкоджання журналістській діяльності та покарати винних незалежно від їх політичних уподобань, а також від їх звань”, – йдеться у заяві.

2. НСЖУ і НМПУ вимагають відставки міністра внутрішніх справ

20.05.2013 Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко або повинен примусити своїх підлеглих виконувати свої обов’язки, або піти у відставку. Така вимога міститься у спільній заяві Незалежної медіа-профспілки (НМПУ) і Національної спілки журналістів (НСЖУ) після побиття 18 травня журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук і журналіста газети «Коммерсантъ» Влада Соделя.

«Побиття відбувалося під час виконання журналістами своїх професійних обов’язків на очах у міліції, яка не втрутилася в інцидент, – зазначається в спільній заяві журналістських організацій, – Складається враження, що люди в міліцейських погонах свідомо дали можливість правопорушникам бити журналістів. Цей факт підтверджується тим, що зображення нападників, яке наявне в журналістів, але воно не зацікавило міліціонерів і для затримання правопорушників не вжито належних заходів».

3. Близько 150 журналістів вимагають від Захарченка \”розслідувати, або йти геть\”

20.05.2013 Близько 150 журналістів мітингували біля Міністерства внутрішніх справ у Києві із вимогою розслідувати побиття журналістки 5 каналу Ольги Сніцарчук та фотографа \”Комерсант-Україна\” Влада Соделя. Представники медіа перед входом скандували: \”Міністра!\”, вимагаючи, щоб Віталій Захарченко вийшов до них.

Приймальня громадян МВС України офіційно зареєструвала звернення щодо зустрічі журналістів з міністром. Під зверненням свої підписи поставили 96 журналістів провідних видань. Журналісти вимагали від міністра відзвітувати про хід розслідування нападу на кореспондента Сніцарчук та Соделя, який мав місце 18 травня під час мітингу опозиції.

4. Колектив \”5 каналу\” обурений діями міліції під час побиття журналістів і вимагає покарати винних

20.05.2013 Колектив \”5 каналу\” обурений діями міліції під час побиття журналістки Ольги Сніцарчук і фотографа “Комерсант-Україна” Влада Соделя 18 травня у Києві і вимагав “негайного реагування на факт недбалого виконання своїх обов\’язків співробітниками міліції та покарання винних”. На телеканалі наголосили, що після того, як невідомі в спортивних костюмах побачили, що журналістка \”5 каналу\” і фотограф знімає їх бійку з представниками партії \”Свобода\”, вони накинулися на журналістів, розбили апаратуру і поваливши журналістку, почали бити її ногами . \”Під час інциденту представники міліції, не звертаючи уваги на звернення про допомогу і крики журналістів втрутитися в ситуацію, стояли осторонь\”, – йдеться в повідомленні.

5. Freedom House закликає українську владу покарати нападників на журналістів

21.05.2013 Міжнародна правозахисна організація Freedom House стурбована нападом на журналістів на акції 18 травня у Києві. Freedom House закликав українську владу розслідувати інцидент та притягти нападників до відповідальності. \”Подальша затримка у розслідуванні стосовно нападників, принаймні деякі з котрих ймовірно відомі владі, буде відмовою влади від відповідальності щодо забезпечення безперешкодної роботи журналістів та призведе до безкарності тих, хто нападає на них\”, – сказано у повідомленні.

6. Міжнародний комітет захисту журналістів засуджує бездіяльність мілції під час побиття журналістів

21.05.2013 Міжнародний комітет з захисту журналістів засудив побиття журналістів 18 травня та бездіяльність міліції. \”Комітет захисту журналістів засуджує побиття журналістів та бездіяльність міліції, та закликає владу притягти до відповідальності згідно з законом як нападників, та офіцерів\”, – сказано в заяві.

\”Обурює те, що таке побиття відбулося напроти головної будівлі правоохоронних органів,а офіцери, які клялися захищати закон, стояли поруч\”, – заявила координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі і Центральній Азії Ніна Огнянова.

\”Влада має продемонструвати, що закон застосовується до всіх, та провести розслідування цього прикрого інциденту, затримати нападників та притягнути до відповідальності посадових осіб за халатність\”, – додала вона.

7. \”Стоп цензурі!\” вимагає щотижневих звітів МВС стосовно побиття журналістів

22.05.2013 Журналістський рух \”Стоп цензурі!\” вважає проявом наступу на демократію напад на колег Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя 18 травня під час висвітлення мітингу об’єднаної опозиції у Києві.

\”Стоп цензурі!\” вимагав невідкладно утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування цієї справи. Від міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка рух вимагав \”ефективного розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності наших колег, із залученням фото та відео матеріалів від журналістів, а також матеріалів журналістських розслідувань\”.

Також рух просив \”проведення та оприлюднення результатів службової перевірки, а також порушення кримінальної справи щодо працівників МВС, які були присутніми під час побиття журналістів, та проігнорували злочинні дії нападників\”.

\”Стоп цензурі!\” також вимагав \”публічно оприлюднити інформацію про підстави, у т.ч. копії відповідних документів супроводження автомашинами ДАЇ БТР, що брав участь у сутичках на вул. Малій Житомирській\”. Також журналісти вимагали від Захарченка щотижневого публічного звіту про хід цих розслідувань та перевірок.

Адміністрація президента, на думку \”Стоп цензурі!\” повинна негайно скликати Міжвідомчу робочу групу та запросити до Захарченка та Генпрокурора Віктора Пшонку для розгляду ситуації.

\”Звертаємось до міжнародних структур, зокрем

peredplata