На Сторожинеччині чоловік нещадно побив вагітну жінку

На Сторожинеччині чоловік нещадно побив вагітну жінкуНаталя, що мешкає в одному з сіл Сторожинецького району чекає дитину. Вона на четвертому місяці вагітності. Та замість того, аби бавити свого 6-річного сина та піклуватись про своє жіноче здоров’я, вона зараз в лікарні. З переломом носа, синцями та забоями. З загрозою втратити дитину.

А все через чоловіка, з яким більш як півроку проживає в громадянському шлюбі і від якого під серцем носить дитя. Він вже неодноразово погрожував, бив. Але жіноче серце гадало, що обійдеться, перейде. Тому терпіла. Аж поки Наталя не опинилась на лікарняному ліжку.
27 червня слів не вистачило для з’ясування стосунків. В хід пішли кулаки, ніж. Окрім того, що чоловік погрожував жінці розправою, він ще й ножем залякував племінника. Бив він Наталю нещадно. Та так, що всі стіни були забризкані кров’ю. Коли на допомогу Наталі прийшли рідні, негідник встиг втекти. Викликали міліцію.

– Але міліція тільки на наступний день занесла нашу справу в Єдиний реєстр, – розповідають родичі Наталії. – І це тільки після того, як ми почали обурюватись. У нас є побоювання, що чоловік, який побив Наталю, взагалі уникне покарання. Окрім того міліція не виносить постанову на проходження судово-медичної експертизи.
З цим і прийшли родичі побитої Наталії до редакції газети «Час».

В Сторожинецькому РВ УМВС в Чернівецькій області запевняють, що діють в межах компетенції та повноважень міліції. Після надходження заяви для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань проводиться збір доказів, матеріалів, фактів. На це дається доба і заява вноситься до Єдиного реєстру. Дана справа до реєстру занесена і наразі розслідується. На побоювання родичів потерпілої, що розслідування справи затягуватимуть, а винний уникне покарання, в Сторожинецькому РВ УМВС в Чернівецькій області запевнили, що вони безпідставні, ніяких зволікань з розслідувань справ бути не може. Адже всі справи, які занесені в Єдиний реєстр, перебувають на контролі у управління і кожних 10 днів керівництво звітує про хід їх розслідування. Що ж стосується експертизи, то якщо людина перебуває в лікарні, то після закінчення лікування в медичного закладу витребують документи, на основі яких буде зроблено висновок.

Загалом в Сторожинецькому РВ УМВС закликають звертатися безпосередньо до слідчого відділу, слідчого, керівництва райвідділку, коли виникають якісь запитання, а не йти одразу до редакції.
Як би там не було, але Наталя в лікарні. Її фізичному та психічному здоров’ю нанесені травми. Звичайно, самотужки з ними справитись буде дуже важко. І якщо тілесні травми залікують ліки і лікарі, то що казати про стан психічний? Про стан дітей, які теж стали свідками цього злочину? Добре, що Наталя має, де жити. Родичі готові її підтримувати та допомагати. Але не завше так стається.

Коли побили
У випадку з Наталею, їй треба обов’язково викликати міліцію, вимагати складення акту про побиття (якщо бив, залякував тощо і дитину – обов’язково вказати це в акті) і витребувати собі копію, звернутися до служби у справах дітей. Коли ж в районній міліції не хочуть давати справі хід, то потрібно звертатись, як і було сказано, до керівників, в іншому випадку – до управління зі скаргою.

Також обов’язково потрібно звернутись до спеціалістів відділу сім’ї та молоді за місцем проживання, в центри соціальних служб (перелічених нижче), а також до фахівців із соціальної роботи в сільських та селищних радах.

В центрі соціальних служб можна отримати консультацію психолога, юриста. А жінкам та діткам потерпілих від насильства допомога цих спеціалістів найбільше необхідна.

Якщо жертва домашнього насильства має потребу в тимчасовому житлі, то вона може самостійно або за направленням вищезазначених установ звернутися до Чернівецького обласного центру соціально-психологічної допомоги. Центр приймає людей, які опинились у скрутних життєвих обставинах. Зокрема, це жертви насильства в сім’ї. Такі люди можуть залишатися у Центрі на денному стаціонарі або на цілодобовому перебуванні терміном до 90 днів.

Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги. Тел. 58-23-83
Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (надалі — ЦСССДМ)— вул. Університетська, 20, тел. 55-28-02, 55-04-00
Міський ЦСССДМ — вул. Шептицького, 23, м. Чернівці, тел. 55-39-66, 52-64-34
Вижницький районний ЦСССДМ – (230) 2 15 27
Герцаївський районний ЦСССДМ – (240) 2 16 01
Глибоцький районний ЦСССДМ – (234) 2 43 60
Заставнівський районний ЦСССДМ – (237) 2 19 66
Кельменецький районний ЦСССДМ – (232) 2 04 95
Кіцманський районний ЦСССДМ – (236) 2 20 15
Новоселицький районний ЦСССДМ – (233) 2 30 63
Путильський районний ЦСССДМ – (238) 2 17 44
Сокирянський районний ЦСССДМ – (239) 2 06 72
Сторожинецький районний ЦСССДМ – (235 ) 2 50 37, 2 11 48
Хотинський районний ЦСССДМ – (231) 2 28 27
Телефон довіри та психологічної підтримки — 57 15 15.

peredplata