Бюджет, електрика, КПП, комендантська година, санкції: начальник Чернівецької ОВА про зроблене

Зима, війна, влада

Днями начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк дав пресконференцію. На ній він розповів про те, що вдалося його команді зробити майже за півроку, відколи вони при владі. Також змалював перспективи, які чекають на область у новому бюджетному році.

Бюджет

Згідно з прогнозами на 2023 рік, обсяг доходів у нас становитиме 800 млн. гривень. Це на 30 млн. менше за очікувані у 2022 році. Хоча війна нам змогла зламати всі бюджетні плани.

Чимало видатків піде для фінансування програм підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Не забуваймо, що у Чернівецькій області налічується більше 100 тисяч ВПО. Хоча ця цифра далека від реальної. Бо не всі реєструються вчасно. Або й зовсім не стають на облік. Причини різні. Але нам треба допомагати усім. Бо ми – єдина Україна.

Електрика

Начальник ОВА розповів про те, що вдалось і не вдалось виконати його команді за місяці при владі. Забігаючи наперед зазначимо, що, незважаючи на песимістичні прогнози «команди банкірів», вона змогла справитися з викликами, які сталися у часи війни. І особливо зараз, у період похолодань та активних руйнувань енергосистеми України.

За найнесприятливіших умов Буковина тримається. Ми не маємо перебоїв з газом, опаленням, водопостачанням, вивезенням і утилізацією сміття. Графіків вимкнення електрики дотримуються наскільки це можливо.

У нашій області, на відміну від інших, є 18 груп споживачів (сусідні мають по 3-4, – ред.). Це дає можливість вимикати менше споживачів електрики одночасно. І разом з цим, створюючи більш-менш справедливе розподіляння електрики між селами та районами у містах. Енергетики справляються. Хоча їм доводиться несолодко. Бо окрім стабілізаційних відімкнень щодня виникає від 4 до 7 аварій, котрі потрібно негайно усувати.

  • Але бувають ледь не анекдотичні випадки, – сказав начальник ОВА Руслан Запаранюк. – Бувають такі повідомлення: «У мене нема світла, а у сусіда є. То зробіть так, аби й у нього не було». Мовляв, дайте таке розпорядження аби сусідам вимкнули світло тоді, коли нема й у мене. Ніби з анекдоту приклад. Але, на жаль, це бувають реальні повідомлення.

Що ж, українці, залишаються українцями за будь-яких умов, держав і формацій.

КПП «Красноїльськ»

Важливим здобутком команди Запаранюка по праву вважається введення в експлуатацію КПП «Красноїльськ» та капітальний ремонт дороги Сторожинець  – КПП «Красноїльськ». Ця дорога важлива. Вона веде до Європи не тільки нашу область, а й всю Україну. Тож повинна бути якісною і міцною як дух українців. Окрім іншого, КПП мало б уже відіграти відчутну роль у зменшенні черг фур на кордоні з Румунією. На жаль, цього поліпшення ще не відчули.

Причини банальні, але вони суттєво впливають на проблему. Бо черги вантажівок на КПП «Порубне»нині розтягуються на 50 кілометрів. Коли почав діяти КПП «Красноїльськ», там всі порожні авта пропускають поза чергою. Та як з’ясувалось, не всім водіям хочеться швидко перетнути кордон. Вони іноді зумисно стримують чергу задля того, аби у простоях за 3-4 дні отримувати додаткові гроші.

У цих умовах подібні схеми не завжди є чесними. І вони негативно впливають на вирішення проблеми зі швидким переходом кордону.

 

КПП «Дяківці»

Також Руслан Запаранюк розповів, що КПП «Дяківці» у цьому році не зможе стати до ладу. На те є об’єктивні та суб’єктивні причини. До речі, там вже черговий раз поміняли підрядника. Планували відкриття на кінець року, десь 25-26 грудня, але майже на місяць цей період відтерміновується.

Машзавод

Зупинився начальник ОВА на проблемі санкцій, накладених на Чернівецький «Машзавод». Зараз вдалося добитися виплати заборгованості працівникам. А також звернулися до уряду та РНБО з проханням переглянути підстави для санкцій.

Для перебивки. У зв’язку з тим, що редакція газети «Час» тримає проблему санкцій на постійному контролі та отримала уже відповіді від різних інстанцій про ттпричини накладення санкцій на «Машзавод», ми готуємо спеціальне розслідування того, що там сталося і чим це все може закінчитися. Наразі подаємо тільки інформацію з пресконференції Руслана Запаранюка. Продовження – у наступних числах «Часу».

Комендантська година

Начальник ОВА також вважає, що в області не варто змінювати комендантську годину у новорічну ніч та під час Різдвяних свят. Все ж таки війна. І не варто також гучних святкувань тоді, коли на фронтах у важких умовах перебуває частина нації. У зв’язку з цим у Чернівцях вирішили не встановлювати новорічну ялинку.

Насамкінець, начальник ОВА Руслан Запаранюк попросив всіх жителів області до єдності перед викликами, які ставить нам війна і зима.

  • Допомагаймо один одному. Довіряймо ЗСУ. Гуртуймося разом. І ми переможемо!

peredplata