Європейський Союз “готовий до довгої війни в Україні”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-ЄС готовий і буде підтримувати Україну не залежно від того, як довго в Україні триватиме війна – міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрем
Європейський Союз “готовий до довгої війни в Україні” і підтримуватиме Київ стільки, скільки потрібно, заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрем, чия країна це півріччя головуватиме в ЄС.
За його словами, допомога буде всебічною: політичною, військовою, економічною та гуманітарною. Одним із способів підтримки стануть нові обмеження проти Росії. “Санкції — це один з найкращих інструментів ЄС, який допоможе Україні виграти цю війну, що є кінцевою метою того, що ми зараз робимо”, — зазначив Білльстрем.
З початку війни ЄС ухвалив дев’ять пакетів санкцій. Нові обмеження, тобто десятий пакет санкцій включатиме додаткові заходи щодо заморожування активів та заборони на поїздки для російських осіб, які беруть участь у війні. Також планується ще більше обмежень експорту у Росію товарів, які можуть використовуватися у військових цілях.
“Незважаючи на безперервні спроби Росії розділити нас, єдність усередині ЄС і по той бік Атлантики залишається міцною. ЄС готовий продовжувати посилювати санкції, забезпечувати їх ефективне та послідовне застосування, а також не допускати їхнього обходу Росією”, — наголосив Білльстрем.
Раніше прем’єр України Денис Шмигаль на зустрічі із заступником голови Єврокомісії Франсом Тіммермансом запропонував включити до 10-го пакету санкції проти атомної галузі Росії та внести до чорного списку “Росатом” через окупацію Запорізької АЕС. Шмигаль наголосив, що “агресор має бути покараний за напади на енергетику України та злочини проти екології”.
У свою чергу, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн анонсувала розширення санкцій проти тих, хто допомагає Росії у війні з Україною, зокрема Білорусі та Ірану.
З початком вторгнення понад 40 провідних держав приєдналися до санкцій проти Росії. Навіть ті країни, які формально зберігають нейтралітет, часто не хочуть порушувати обмеження, побоюючись вторинних санкцій чи проблем у відносинах із ключовими економічними партнерами. У цьому сенсі Росія є головним світовим ізгоєм: за кількістю санкцій вона випередила Іран, Сирію, Північну Корею та Венесуелу.
Через різні обмеження і величезні витрати на війну доходів Росії вже не вистачає, щоб покривати витрати бюджету. 2022 року дефіцит досяг 3,3 трлн рублів. Усього протягом року уряд РФ витратив 31,11 трлн рублів за доходів 27,77 трлн.

peredplata