БАРС – ВАЛЕРІЙ КРАСНЯН

Захисник Донецького аеропорту з позивним Барс, Валерій Краснян, ще у 1996 році вступив у громадську організацію «Тризуб» імені Степана Бандери. Там він потоваришував із Дмитром Ярошем. Краснян служив у десантно-штурмовій бригаді, у складі миротворчої місії був у Єревані, Тбілісі, Баку. Восени 2014 року записався добровольцем у батальйон «Айдар». Брав участь у боях за місто Щастя, Веселу Гору, Металіст, Савур-Могилу. Вивозив поранених з-під Іловайська. Згодом перейшов у Добровольчий український корпус (ДУК), де на той час воювали багато побратимів-патріотів. Там Барса призначили командиром 2-ї штурмової роти 5-го батальйону ДУК. Рота воювала в найгарячіших точках – Піски, Донецький аеропорт (ДАП), шахта «Бутівка».
У 2022 році, після повномасштабного вторгнення росії, Валерій Краснян повернувся з-за кордону і вступив до лав Української добровольчої армії (де очолив «Роту Барса» у рідному 5-му батальйоні), а влітку 2022-го перейшов до 107-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України. Учасник боїв за Київ, Харків та Харківщину.
Командир роти Української добровольчої армії, кавалер ордена Данила Галицького (2018) та Народний герой України (2018) Барс – один із символів боротьби за Донецький аеропорт. Для експозиції «Наші» Національного музею історії України в Другій світовій війні серед інших була виготовлена і воскова фігура чернівецького «кіборга» на тлі вежі ДАПу.
51-річний Валерій Краснян загинув на Харківщині 24 листопада 2022 року, під час виконання бойового завдання підірвався на міні. Похований 27 листопада 2022 року на Алеї Слави Центрального кладовища міста Чернівці. У Героя залишилися дружина, донька та син.
«Мамо, а можна піти в магазин, де продають серця, ми покладемо татові інше серце, і він буде жити», – слова п’ятирічних двійнят Миколки та Богданки – дітей загиблого Захисника України.

peredplata