Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна 20 січня: чому не можна вмиватись і навіщо “запивати” все зло

 

Вважалося, що якщо у цей день “обмити” горе шлюбу без взаємного кохання, то у сімейному житті майбутню дружину чекає мало сліз.
20 січня, відзначається народне свято Іванів день (дата за старим стилем – 7 січня). У церковному православному календарі це день Собору святого Пророка, Предтечі та Хрестителя Іоанна.
Іоанн Предтеча народився в сім’ї, яка жила за законами Мойсея. З юних років він присвятив себе служінню Богу і до 30 років прожив в Юдейській пустелі, далеко від людей. Іван носив простий одяг, дотримувався постів і молився. Він хрестив юдеїв (проводив обряд очищення водою) та закликав їх до покаяння.
У біблійних оповідях викладено, що Іоанн Предтеча, будучи останнім пророком, передбачив пришестя Ісуса Христа, а потім хрестив Його у водах Йордану.

Ще це свято іноді називають Бражником, оскільки цього дня було прийнято “запивати” все зло на землі. Люди подейкували: “Святай раз на місяць – будеш веселим; святкуєш щодня – будеш голим” . Перш ніж сісти за стіл, потрібно було випити водохресної води, щоб не хворіти цілий рік.

У період між Різдвом та Масляною за традицією масово святкували весілля. Тому “запивали” і щастя дівоче. Вважалося, що якщо у цей день “обмити” горе шлюбу без взаємного кохання, то у сімейному житті майбутню дружину чекає мало сліз.
 

У цей день варять пиво, але вживати його слід у невеликій кількості. Згідно з повір’ям, трохи випите спиртне оберігає від прикрощів і сліз. Якщо перевищити норму, то до хати прийде нещастя.

Ще на Івана у деяких місцевостях досі забороняється працювати. Справа в тому, що ввечері за традицією молодь влаштовує останні посиденьки.

Варто відзначити, що в Іванів день категорично заборонено вмиватися, оскільки змивається захист, і людина може бути схильна до обману.

peredplata