Правда про побиття міліціонера на Глибоччині

Правда про побиття міліціонера на ГлибоччиніМешканці с. Чагор обурені тим, що з дільничного інспектора міліції Глибоцького райвідділу внутрішніх справ зробили героя. Насправді ж, за їхніми словами, той симулював своє побиття 16 липня та ще й ввів в оману керівництво.

Повідомлення у засобах масової інформації про геройський вчинок у Глибоцькому районі дільничного міліціонера, котрому разом з помічником буцімто вдалося «взяти» небезпечного злочинця, що вчинив опір та вдарив його сокирою, не залишилося поза увагою тих, на чиїх очах відбувалася ця подія.

Особливо ж обурила людей інформація, що дільничний дуже хворий і лікується в стаціонарі від… струсу мозку, а також те, що підозрюваного взято під варту.
— Йдеться про нашого односельця Степана Глибочана, — розповідають мешканці с. Чагор. — Цей чоловік нікому ніколи нічого поганого не робив. Просто так склалося життя, що залишився без даху над головою, бо рідна сестра після смерті матері вигнала його з батьківської хати. Упродовж всього життя не пиячив, не байдикував. Допомагав людям копати криниці. Жив з матір’ю, сім’ї не завів, і нині, у 53-річному віці, залишився самотнім та нікому не потрібним. До всього, попри колишні настанови покійної матері братам і сестрам не чіпати його, став ще й зайвим тягарем для рідних та тинявся селом туди-сюди, шукаючи бодай якогось прихист-ку. Судився з сестрою, і хоча й начебто судів не виграв, та постійно викликала міліцію, щойно Степан з’являвся на рідному подвір’ї. Був випадок, коли його дуже побили правоохоронці, і він скаржився на їхні дії керівництву. Вочевидь, аби припинив шукати «своєї» правди, перебував «на гачку» у глибоцьких міліціонерів, бо повідомлення про те, що інспектор прийшов нагадати чоловікові про явку до суду, навряд чи правдиві – до суду ж викликають повістками. Хоча про 51 гривню штрафу йшлося…

За словами Трояна Луцака, після «вигнання» Степан перебивався біля ставка, а коли почало холоднішати, він пожалів чоловіка та дозволив йому тимчасово пожити у недобудованому приміщенні. Сподівався, що той зможе таки з сестрою порозумітися і хоч якийсь куточок у рідному домі матиме. Час спливав, Степан ходив з теками та паперами, а справа з місця так і не зрушилася.

Безпосереднім свідком нашумілої зустрічі міліціонера з Глибочаном став інший односелець, Іван Кашталян:
— Вранці я пішов до Степана, аби з’ясувати, скільки треба платити за світло, бо останнім часом ми разом платимо – я тут ремонтую свою машину. Біля будинку ходив дільничний у цивільному одязі, а з ним — невідомий хлопець у міліцейській формі у званні рядового. Зайшли одразу за мною і почали заламувати Степанові руки. Босий, в одних шортах, той почав вириватися та кричати. Не знаючи, що робити, я вийшов. Раптом пролунав постріл, отож я вернувся. У приміщенні було багато диму, а дільничний тримав пістолет біля Степанової ноги та крикнув йому, аби не сіпався, бо стрілятиме «на пораженіє». У Степана наче щось було в руках під час колотнечі, але не сокира, це точно. Міліціонер тоді сказав, що Глибочан його вдарив. Далі чоловіка вивели на вулицю, і він попросився до туалету. Та щойно відпустили руки, щодуху помчав до оселі господаря будови, шукаючи захисту у нього. Але добігти не встиг…
Степана догнав хлопець, котрий приходив з дільничним. Немолодого вже чоловіка кинули обличчям до землі, скрутили руки та почали бити.
Вже опісля поприїжджало багато машин, в тому числі й експерти. Була також «Швидка допомога». Люди стверджують, що міліціонера Глибочан не вдарив, що у того над оком було щось, схоже на подряпину. Голова розбита не була, не було й крові.

Тому всі дивуються, як би міг дільничний після удару обухом сокири по голові бігати подвір’ям, викликати собі «підмогу» тощо. За їхніми словами, це затримання було схожим на цирк. Просто, мовляв, бідолашний чоловік вже свого часу «скуштував» міліцейських кулаків та не хотів опинитися у їхніх руках знову, тому й уникав зустрічі. А інспектор давно підстерігав його, біля тимчасового помешкання місцеві не раз бачили 22-річного правоохоронця.

…На запитання нашого кореспондента, чи розглядалося вже звернення чагорців та як наразі почувається побитий інспектор, начальник УМВС України в Чернівецькій області Олександр Демидов відповів, що до міліції звернення не надходило. Якщо на-дійде, його розглянуть та призначать службове розслідування. У випадку підтвердження фактів відповідне реагування буде і з боку УМВС, і прокуратури. Міліціонера ж госпіталізовано, у нього є тілесні ушкодження.

Степан Глибочан перебуває під вартою у Чернівецькому слідчому ізоляторі. Якщо провину цього чоловіка в судовому засіданні буде доведено, його очікує обмеження або позбавлення волі на термін до 5 років (ч.2 ст. 345 (погроза або насильство проти пра-цівника правоохоронного органу) КК України). На відміну від рідних, сусіди та односельці його відвідують, приносять передачі та сподіваються на висновок слідства про те, що він не винен. А керівники дільничного міліціонера справедливо оцінять його «героїзм».
Наталія Брянська

peredplata