Конвалії від Президента. І ще раз дякуємо жителям Донбасу

Конвалії від Президента. І ще раз дякуємо жителям ДонбасуЯкщо російський прем’єр збільшує власні рейтинги календарями із оголеними студентками-прихильницями, то про авторитет українського глави держави свідчить палка любов до нього футбольних вболівальників.

В Україні – бум на фразу динамівських фанатів «Спасибо жителям Донбасса за президента п***раса». Після того, як цей речитатив пролунав 7-го серпня під час матчу «Динамо» – «Карпати» у фан-зоні киян, кричалка стала хітом на Інтернет-ресурсах, сувенірній продукції чи місцевих парканах.

Нічний антипрезидентський ярмарок

Сьогодні ввечері, 15 вересня, у центрі столиці підприємливі кияни проведуть фан-ярмарку «Thank you people of Donbass», де продаватимуть футболки, чашки, сумки та інші сувеніри із речівкою, що стала приводом для жартів із Президента країни.

Крім «Спасибо жителям Донбаса…», популярністю серед продажу в Інтернет-мережі користуються також написи: ПРЕЗИДЕНТ КАК*Є КОНВАЛІЯМИ та російська УБОП-2012. Крім того, сьогодні на ярмарку з’явиться новий сувенірний бренд aZara. За словами організаторів акції, до створення останньої назви їх надихнула творча діяльність Прем’єр-міністра України.

Хоча рейтинги б’є все ж таки славна «Спасибо жителям Донбасса … ». Чи то до смаку припав речитатив, чи влада не подобається, а може через утиски невдоволених, але футбольні вболівальники змогли підняти на вуха всю країну. Інтернет переповнений креативом, що надихнула славетна «футбольна» фраза: є тут і відео-ролики, реклама, жартівливі пісні, рінгтони на телефон, а також цей, у мережі фейсбук створена спеціальна фан-група фрази, навіть колупання в носі надихає небайдужих.

Не тільки медіа-ресурси, а й поезію використовують для так званої подяки своєму президенту. Нещодавно мої знайомі отримали вірш на електронну скриньку:

Спасибо жителям Донбасса
За президента с автобазы,
С образованием в три класса
И не судимого два раза,

За Украину для людей,
За прокуроров и судей,
За Крым в обмен на скидку к газу,
За золотые унитазы,
За плагиат, что виден сразу,
За имидж глупой быдломассы,
СПАСИБО жителям Донбасса!

Конвалії від Президента. І ще раз дякуємо жителям Донбасу
Конвалії від Президента. І ще раз дякуємо жителям Донбасу

На закордонних форумах гуляють фотографії із керівництвом різних країн, прикрашених пам’ятною речівкою.

Політичний футбол

Цікаво, що мешканці Донбасу поки мовчать. Заяв уболівальників «Шахтаря» не чути не тільки у мережі Фейсбук, а й із-за трибун донецької «Донбас-Арени».

Хоча, що тут дивуватися, фани гірників завжди виглядали більш мляво, порівняно із вболівальниками «Динамо» чи «Карпат», які полюблять футбольні кричалки переплітати з політичними. На львівському стадіоні ви нерідко можете почути «Хто не скаче, той москаль» або цілі поетичні витвори із фан-зони, як от:

Жовто-сині
Наші прапори!
Ми не переможні!
Шаблі – догори!
Буде вільна Україна!
Буде Ненька самостійна!
Геть, ворогів
На ножі! На ножі!

***

Батько Шухевич
Знов до нас прийде!
І за Україну
Всіх нас поведе!
Буде вільна Україна,
Буде Ненька самостійна!
Геть ворогів на ножі! на ножі!

Президент ФК «Динамо» неодноразово критично висловлювався про політичні гасла під час футбольних матчів. В інтерв’ю gazeta.ua Ігор Суркіс так прокоментував скандал навколо речитативу: «Не повинно бути ніяких політичних портретів. Неважливо, хто це – Бандера, Сталін, Берія». Хоча, Суркісу можуть не подобатись політичні гасла тому, що він сам працював у політиці і неодноразово ставав предметом для створення анти-динамівських кричалок.

Шацких в штангу зарядил
Это Суркис всё купил!
***
Кризис гривню обвалил
Это Суркис всё купил!
***
Тариф на воду подскочил
Это Суркис всё купил!

М’яч не винен

Поки народ тішиться речівками, купує сувенірну продукцію, протестуючи таким чином проти влади країни, у стінах СІЗО вже два тижні сидить вболівальник Ігор Кориновський. Винуватцю вигукування скандальної кричалки світить 5-річне ув’язнення. Офіційно його звинувачують у нанесенні тілесних ушкоджень чоловікові, який намагався зірвати на стадіоні плакати Шухевича та Бандери. Їх, за традицією, повісили фани львівських «Карпат». Очевидці стверджують, що бійку спровокував саме цей чоловік.

Чи вдасться вболівальникам «Динамо» захистити товариша, покаже час. Відразу після його арешту близько 300 прихильників київського клубу влаштували протест під стінами Печерського райвідділу міліції проти затримання Кориновського.

Самі футболісти поки слабо коментують поведінку прихильників. Артем Мілевський, не розібравшись в ситуації, вже засудив інцидент 7-го серпня і закликав повернути на футбольні стадіони правоохоронців.

«У нас на стадіоні немає ні міліції, ні якихось інших служб, які повинні відслідковувати подібні ситуації і не допускати їх. Думаю, на стадіоні має бути присутня міліція … Можливо, я не знаю всієї ситуації, але навіть якщо вболівальники «Динамо» і «Карпат» дружать між собою, так бити людину не можна», – сказав Мілевський.
Ще одне покарання фанати отримали від дисциплінарного комітету Прем’єр-ліги, який присудив їм штраф 100 тисяч гривень через образу глави держави.

«Спасибо жителям Донбасса» vs. «F*ck you Abramovych»

До речі, другим гімном англійської команди «Манчестер Юнайтед» вже багато років поспіль вважається пісня «Manchester Rules», перероблена із вульгарної американської лірики. Жодного штрафу вболівальники Манчестеру не платили за те, що прямо послали «за гори» не тільки своїх футбольних опонентів, а й російського олігарха Абрамовича та двічі кращого футболіста Європи, легенду англійського футболу Кевіна Кігана. А тренера Жозе Мауріньйо вони взагалі обізвали лайливим словом, згадавши його матір. Це не робить честі британський фанам, однак – жодного штрафу, покарання, а тим більше – ув’язнення.

В Україні ж весело живемо, панове! Напередодні у компанії «ПростоПрінт», що друкує політичні логотипи, правоохоронці вилучили продукцію, мотивуючи свої дії підозрою у контрабанді. Власника компанії тепер тягають на допити в управління міліції. Невже також через образу президента?

Власник типографії Денис Олейников на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що їхньому технологу правоохоронці погрожували зґвалтуванням і пообіцяв записувати на відео свої розмови зі слідчим. Сьогоднішній ярмарок поки не скасовували, однак інтернет-сайт компанії тимчасово заблокований. Офіційна причина – через політичні переслідування.

Попереду у футболі – зимове міжсезоння. Під новий рік ми почуємо по ТВ від вболівальників зовсім не політичне привітання-речетатив:

Щоб більше голів ви забивали,
І чемпіонами світу ви стали.
Нехай буде здорова ваша родина,
Нехай буде щаслива вся Україна!

І тоді згадаємо вболівальника Ігоря Кориновського, який напевне слухатиме ці слова за решіткою слідчого ізолятора. І в чергове подякуємо Президентові… за його успіх.

Ярина Матвійчук – журналіст Радіо Свобода
Джерело Радіо свобода

peredplata