Вікіпедія почала видаляти статті про УПА

Вікіпедія почала видаляти статті про УПА«Статтю видалено» – на такі повідомлення у «Вікіпедії» наткнулися, коли шукали інформацію про бої вояків Української повстанської армії проти нацистів. Цілу низку статей, у яких розповідається про опір упівців німцям під час Другої світової війни, було видалено за скаргами одних і тих самих осіб. У партії «Свобода» пов’язують це з діями своїх політичних опонентів, водночас в організації, що займається промоцією «Вікіпедії», кажуть: ніхто не заважає будь-кому з охочих написати нові статті.

«Бій біля села Городець», «Звільнення в’язнів із німецького концтабору Осада Креховецька», «Підрив лінії зв’язку Вінниця-Берлін» та ще низка статей про воєнні операції, проведені бійцями УПА проти нацистських окупантів, стали кандидатами на вилучення в українській «Вікіпедії» ще у 2011 році.

Причому поскаржилися на статті протягом одного дня одні й ті ж самі люди. Статті вилучили, й дотепер дізнатися на цих сторінках, що розповідали про ті бої учасники подій, неможливо. Ні серед істориків, ні серед політиків, ні серед пересічних користувачів інтернету не знайшлося тих, хто б захотів поновити зміст або ж написати іншу статтю. Писати ж до «Вікіпедії» може кожен, тільки б структура статті відповідала вимогам, а дані підтверджувалися джерелами.

У партії «Свобода» в ситуації вбачають камінь у свій город

Народний депутат від «Свободи» Ірина Фаріон, до якої Радіо Свобода звернулося з проханням прокоментувати ситуацію, вважає зникнення низки статей про УПА відповіддю опонентів на діяльність її політсили.

«Табачня, януковичня і всяке таке інше, вони це роблять тому, що у політичному просторі з’явилася перша єдина ідеологічна партія, і вони не знають, що з нами мають робити. Купити не можуть, стушкувати не можуть – нічого не можуть! Тому ось вигадують такі речі: вилучати через «Вікіпедію», а потім чіпляти ярлики», – відповіла народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон.

Парламентар нічого не сказала про те, чи приділяють активісти ВО «Свобода» увагу просвітницькій кампанії в інтернеті щодо боротьби УПА з нацистами під час Другої світової війни, але наголосила, що вона є автором книги про Степана Бандеру і часто виступає з лекціями, розповідаючи про нього.

«Йде війна за ті знання, які має народ» – Пероганич

«Інформаційною чисткою» називає ситуацію із вилученням статей про бої УПА з нацистами Юрій Пероганич, голова громадської організації «Вікімедія Україна», що займається промоцією «Вікіпедії».

«Йде війна за наші душі, війна за ті знання, які має народ. Тому, безперечно, коли люди починають писати про історію ОУН-УПА, то вони наражаються на величезний опір», – каже він.

«Ті, хто пише статті такого роду, мають бути добре озброєними для того, щоб вміти написати їх правильно, підкріпити необхідними аргументами та джерелами», – додає голова «Вікімедія Україна».

Видалити статтю не так просто, пояснює Юрій Пероганич. Якщо матеріал повністю відповідає правилам написання і має багато посилань на авторитетні джерела, то його ніхто не вилучатиме навіть після скарг.

Однак якщо недоліки все-таки знайдені, механізм видалення приблизно такий: спочатку відбувається обговорення скарг на статтю, користувачі «Вікіпедії» голосують «за» чи «проти» вилучення, аргументуючи свою позицію, і вже після цього адміністрація вирішує подальшу долю матеріалу.

Водночас Юрій Пероганич нагадує: навіть після вилучення недосконалої статті будь-хто може написати нову, покращену.

Як найкраще популяризувати УПА?

Найбільший вплив на сприйняття УПА може справити кіно, переконаний письменник і музикант Антін Мухарський. Однак, на його думку, зараз на появу такого просвітницького фільму сподіватися не доводиться.

«Імперії, яка розляглася під боком, аж ніяк невигідно хоч у якийсь спосіб давати можливість українцям популяризувати ідею і історію української незалежності. УПА – це останній приклад збройного опору системі тоталітаризму, комунізмо-фашизму, називайте це як хочете. А дійсно історія УПА є тим історичним підґрунтям, на якому треба мурувати засади модерної української держави, тому що Україна є, а української держави немає», – каже Мухарський.

Українські вояки за час боротьби з фашистами провели, за різними даними, більше ніж 100 переможних боїв. Перший із них відбувся 7 лютого 1943 року: повстанці, розгромивши німецьку комендатуру в містечку Володимирець, що на Рівненщині, встановили там українську владу.

Українська «Вікіпедія» – один із найбільших сегментів «Вікіпедії» загалом і вміщує майже півмільйона статей.

Оксана Андрущак

РАДІО СВОБОДА

peredplata