ТВА: боротьба за ефір

Після майже тижневого невиходу в ефір (за офіційною версією, через пошкодження 23 липня ретрансляційного обладнання внаслідок короткого замкнення) журналісти чернівецького каналу ТВА, котрих з невідомих причин не допускають до релейної, розміщеної у будівлі держтелерадіокомпанії, у понеділок вийшли до стін облдержадміністрації з вимогою негайно припинити блокування роботи їхнього каналу. Вони розгорнули плакати та скандували: «Ефір ТВА!», «ТВА без ефіру – влада без совісті!», «Так – свободі совісті, ні – свободі брехні!», «Повернемо канал – повернемо країну!», «Блокування ТВА дорівнює цензура!».

ТВА: боротьба за ефір

— Ми вимагаємо, аби голова ОДА Михайло Папієв, який пози-ціонує себе як добрий господарник, відповів на просте запитання: що він робить, аби ТВА повернути в ефір, або що буде для цього робити. Своєю ж протидією влада доводить, що не хоче, аби канал працював, — говорили присутні на пікеті працівники ТВА. — Не віримо, що наша техніка пошкоджена випадково. Це розправа! Дійшло до того, що керівник ОДТРК заявляє, начебто все залежить від концерну РРТ, а концерн відповідає, що без вказівки керівництва облтелерадіо нічого не може зробити. Ми навіть проклали кабель напряму, аби не залежати від ОДТРК, але нічого не змінюється. Якщо Папієв не вийде до нас, ми підемо до нього.

— Вражає владний нейтралітет, — справедливо обурювалася редактор інформаційного відділу каналу Юлія Сафтенко. — Це – прецедент на всю Україну – шосту добу канал без ефіру, а треба натиснути всього одну лише кнопку, аби він запрацював.
До непростої ситуації, що склалася у колег, з пропозицією застосовувати для відновлення роботи каналу всі доступні законні методи, долучилася і Чернівецька незалежна медіапрофспілка – проблема ж-бо, попри все, вийшла за межі звичайного конфлікту бізнес-інтересів, про що йшлося раніше. Адже коли існує загроза втрати ліцензії, існує й загроза втрати роботи п’ятдесятьма співробітниками…

Упродовж майже години з приміщення будинку з левами ніхто з владоможців до пікетувальників не вийшов, і журналісти зі словами «Якщо Папієв не йде до нас, то ми йдемо до нього» кинулися до входу. Разом з ними перший «кордон» пропуску встигли прорвати й представники інших ЗМІ та незалежної медіапрофспілки. Однак двері до фойє приміщення адміністрації заблокували охоронці…

На вимогу пікетувальників вийти до них голова ОДА Михайло Папієв не відреагував – на щопонеділковому брифінгу, який було проведено чомусь саме у час пікетування, він заявив, що ОДА не буде ні закривати, ні відкривати жоден приватний канал: «Я не втручаюся в цей конфлікт, це – конфлікт бізнес-інтересів». І порадив ТВА навести лад з документацією та технічним устаткуванням. Мовляв, за тиждень вже можна було протягти оптоволокно до телетрансляційної вежі.
Трохи згодом до пікетувальників таки вийшов перший заступник голови ОДА Георгій Галиць.

— В режимі мітингу я спілкуватися не буду, — категорично заявив він. — З журналістами губернатор щойно спілкувався в рамках брифінгу…
На запитання, чому в ОДА зачинили перед журналістами двері, Георгій Костянтинович сказав, що тут немає нічого дивного — в ОДА триває робочий процес. І, звернувши через чиюсь репліку увагу на «базарний режим» такого спілкування, вирішив повернутися до свого кабінету. При цьому «люб’язно» погодився поспілкуватися з двома представниками пікетувальників — Анатолієм Никифоряком та Юлею Сафтенко.
Їм перший заступник керівника виконавчої влади та «знаний журналіст» пояснив, що влада має політичну волю до відновлення роботи ТВА, але не має для цього юридичних інструментів. Такі перемовини, звісно, журналістів не задовольнили.

— Ми сподіваємося, що ке-рівництво Буковини таки почує нас. Якщо телеканал відновить роботу сьогодні, це означатиме, що вони справді за нас та підтримують ТВА. Якщо ж ні, стане зрозуміло, що проти, — зазначила редактор інформаційного відділу ТВА Юлія Сафтенко.

Наталія БРЯНСЬКА

Р.S. 26 липня Чернівецька ОДТРК звернулася до начальника УМВС України в Чернівецькій області Олександра Демидова з проханням провести об’єктивне розслідування обставин, що призвели до надзвичайної ситуації на телестудії 23 липня 2013 року, оскільки, мовляв, керівництво та колектив ОДТРК несправедливо звинувачують у підпалі. Правоохоронців просять встановити причини, знайти винних та притягнути їх до відповідальності, передбаченої чинним законодавством.

За повідомленням Юлії Сафтенко, з 31 липня ТВА мовить у двох кабельних мережах — «Воля-кабель» та «Oпенсвіт». Керівники каналу уклали з провайдерами мереж відповідні угоди. Колектив радіє невеликій, та все ж перемозі й активно займається виготовленням технічної документації, яку для запуску ефіру РРТ вимагає винятково від ТВА.

(фото molbuk)

peredplata