Кобевко чи Бандера? Що знервувало голову Чернівецької ОДА у Вижницькому краєзнавчому музеї

Кобевко чи Бандера? Що знервувало голову Чернівецької ОДА у Вижницькому краєзнавчому музеїПісля того, як Михайло Папієв висловив своє невдоволення експозицією \”Борці за волю України\” у Вижницькому краєзнавчому музеї, до голови Вижницької міської ради зателефонували та запропонували йому \”забрати експозицію куди хоче, хоч до себе у кабінет\”.

Про це БукІнфо повідомили джерела наближені до місцевого осередку ВО \”Свобода\”.

За їх версією, приміщення краєзнавчого музею перебуває на балансі Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА. Цей музей є каменем спотикання перед тим, як його приватизувати. Ймовірно саме із цим пов’язані відвідини Папієва.

Як повідомили БукІнфо вижничани, у перші роки Незалежності цей будинок (Український народний дім) віддали під приміщення для партій та громадських організацій. По тому, через кілька років, це приміщення передали районному відділові освіти. Наразі тут функціонує краєзнавчий музей з чотирма залами. Упорядник музею, Михайлина Іванюк, працює на чверть ставки бібліотекаря.

Також стало відомо, що у Вижницькій РДА активістам порадили «не піднімати шум», бо мають намір взяти приміщення на баланс району.

Кореспондент БукІнфо вирішив поцікавитися в упорядниці музею Михайлини Іванюк про подробиці візиту голови облдержадміністрації Папієва.

Подаємо пряму мову: \”Він тільки глянув на ці портрети і каже, а ви знаєте, що УПА у 41 році вбивали євреїв? У вас є ці документи? А я кажу – УПА сформоване у 42 році, в УПА навіть курінь єврейський був, лікарі були, лікували наших воїнів. УПА – це є наші герої!

Але він не хотів навіть слухати. І ще каже, що журналістка з \”Вижницьких обріїв\” (районна газета – авт.), а вона тоді була з ними, писала, що цей Петро Джуряк (його портрет розміщений в експозиції \”Борці за волю України\”, – авт.) у Розтоках розривав дітей. А я кажу, що його син, Микола Джуряк видав книжку про УПА, і показую йому цю книжку: ось почитайте. Але він навіть слухати не хоче.

Тоді кажу до тієї журналістки: а ви будете за тії бріхні відповідати. І вони втікли з цього музею. Не хотіли слухати про Лукяна Кобилицю, про Буковинський курінь, про Рух, про жіноцтво. Але я йду відкриваю їм кімнату, де експозиція про \”Просвіту\”, вони пішли сюди і побачили Кобевка (Петро Кобевко – шеф-редактор газети \”Час\”) на фотографії. Папієв каже, а що тут Кобевко робить? А я кажу, що Кобевко заслуговує би він в нас був, він перший внесок вніс на пам’ятник Лукяна Кобилиці і він редактор газети \”Час\”, де повідомляють правду. Як побачили Кобевка, то їх дідько хапав. Я почала розповідати про \”Просвіту\”, але вони не слухали, вони вийшли\”.

Джерело та світлина БукІнфо

peredplata