Хроніка наполегливої ницості кіцманського мера та «принциповості» голови РДА

Хроніка наполегливої ницості кіцманського мера та «принциповості» голови РДА  На початку травня нинішнього року відбулись збори трудового колективу Кіцманської міської ради у кількості 15 осіб, котрі вирішили представити кандидатуру голови міськради Сергія Булеги до відзнаки державною нагородою «Орденом Данила Галицького».

Навіщо мерові запитувати кіцманчан чи хоча б депутатів міської ради, хто найбільше заслуговує на представлення до урядових нагород у зв’язку з 600-літтям першої письмової згадки про місто Кіцмань? Це ж очевидно: хто мер, тому і почесті.

15 травня відбулося засідання колегії Кіцманської РДА, де її голова Олег Унгурян ознайомив присутніх членів колегії та сільських і селищних голів району із відповідним клопотанням Кіцманської міської ради щодо нагородження міського голови. Сам Булега на зібранні присутнім не був. Інформація спочатку викликала здивування, а потім переросла у бурхливе обговорення. Окремі сільські голови, обрані у своїх селах по 3-4 і більше разів поспіль, відкрито виступили проти нагородження мера райцентру, кидаючи вигуки: «А за що?!», «Нехай хоч пам’ятник Шевченку побудує!». Отож голова колегії питання вирішив відкласти.

А два місяці по тому, 12 липня, Кіцмань помпезно святкував своє 600-річчя. На урочистостях був присутній голова Чер-нівецької ОДА Михайло Папієв, який, не зраджуючи своїй звичці тішити людей обіцянками, пообіцяв кіцманчанам об’їз-ну дорогу. А Олегу Унгуряну — своє сприяння в нагородженні. Неясно тільки — чи під час святкового обіду дав він ту обіцянку кіцманському мерові, чи давав відповідне доручення голові Кіцманської РДА…

Так чи інакше, але 22 липня трудовий колектив Кіцманської міської ради знову зібрався на нараду, на якій врешті прийняв рішення виконати пункт 4 Постанови Верховної Ради України №362-7 від 21.06.2013 р. «Про відзначення 600-річчя заснування М.Кіцмань Чернівецької області», в якій рекомендовано Чернівецькій ОДА звернутись до Президента України з пропозиціями щодо відзначення державними нагородами мешканців і вихідців м. Кіцмань, які зробили вагомий внесок у соціально-культурну розбудову України.

Незрозуміло, які такі ратні подвиги в ім’я України здійснили кіцманський мер С.Булега та його секретар В.Павлюк, але міськрада затвердила кандидатами до нагородження державними відзнаками саме цих осіб.

Досить оперативно (так би мерія вирішувала усі справи), уже наступного дня, відповідне клопотання разом із завчасно заповненими бланками нагородних листів було направлене голові Кіцманської РДА Олегу Унгуряну.

Однак 2 серпня районна газета «Вільне життя» повідомила, що голова Кіцманської РДА Унгурян піддав принциповій критиці міську владу, яка «не вирішила низки питань, без яких неможливо виконувати практичні дії зі встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку» (а Унгурян неодноразово давав слово, що пам’ятник буде відкрито в день святкування 600-річчя міста.) Зокрема, міська влада не провела тендеру на виконання робіт і навіть не з’ясувала, кому належить територія, на якій має стояти пам’ятник.

«Мені соромно перед громадянами та жителями району за нереалізовані плани у місті Кіцмань», — сказав голова РДА.
Проте ця ж газета 16 серпня повідомила про засідання колегії районної адміністрації, яке відбулось за день до того, 15 серпня, та на якому, подолавши свій сором, «принципова Кіцманська РДА» розглядає і схвалює клопотання до Чернівецької ОДА про нагородження Кіцманського міського голови С. Булеги державною нагородою «Орденом Данила Галицького» та секретаря міської ради В. Павлюк орденом Княгині Ольги 3-го ступеня. На цей раз із членами колегії та головами місцевих рад, напевно, заздалегідь була проведена робота з боку РДА, бо жодних протестів чи обурень не виникало. За період між травневою і серпневою колегіями РДА принципових змін, котрі могли б вплинути на рішення колегії від 15.08.2013р., не відбулося. Окрім, хіба, зміни принципової лінії, яка хоч і повернулась на 180 градусів, зате була проведена принципово твердо. Виступаючи, С. Булега, зокрема, сказав: «Як і всі присутні тут, я намагаюсь чесно виконувати свою роботу і заслужив на нагороду(!!!) так само, як і кожен. Просто мені випала честь і відповідальність готуватися і проводити 600-річчя нашого міста.»
М’яко кажучи, мер лукавить, бо перший раз підпорядкований йому трудовий колектив висунув його для нагородження ще до прийняття Постанови Верховної Ради (напевно, хотів, щоб на святі орден вручили).
Вл. інф.

Р.S. Ми вважаємо, що для того, аби бути гідним ордена Данила Галицького, треба зробити бодай щось корисне для людей, як це робив великий князь, а не просто влаштувати помпезне свято. Скажімо, залучити інвесторів на непрацюючі підприємства міста чи домогтися у Києві виділення додаткових коштів на той же пам’ятник Шевченку, навести чистоту в місті, добудувати новий водогін, уже не кажучи про ремонт вулиць, тротуарів і т.п.
Щось не те твориться у нашому «краю, де варто жити». Одного мера (Миколу Федорука, який був обраний у Чернівцях п’ять разів поспіль і зробив для свого міста чимало добрих справ, у тому числі й до його 600-ліття, але не пішов на низку угод з очільниками краю) депутати вигнали. Іншого мера (С. Булегу, який перебуває на посаді міського голови міста Кіцмань усього 2 роки 9 місяців, проте за цей час нічим особливо не відзначився) районна влада представляє до урядової нагороди. За які заслуги? За уміння «заносити фалони»?
Кіцманчани подейкують, що голова Кіцманської РДА Олег Унгурян вчиться у Києві в академії управління при Президентові України, де працює дружина С.Булеги. Отож, видно, кіцманська влада керуватися принципом «Ти мені – я тобі» не гребує.
І що нас чекає далі з такими молодими та «перспективними» керівниками? (Унгурянові — 37 років, Булезі — 34).
Цікаво, яку з «принципових» позицій займе у цьому питанні голова Чернівецьої ОДА Михайло Папієв?

Р.Р.S. Голова РДА Унгурян сказав газеті «Час», що він не підписав рішення колегії рекомендувати ОДА клопотати перед президентом нагородити мера орденом. Він вивчає юридичні та моральні аспекти цієї справи та кандидатів на нагородження і не хоче поступатися принципами. Бо поки нема Шевченка у Кіцмані, нема порядку у місті…

peredplata